Κ-9: Οι οκτώ σκύλοι της ΕΜΑΚ σε ετοιμότητα για ανεύρεση ελλειπόντων (vid)

Με οκτώ σκύλους σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, η ομάδα Ανιχνευτικών Σκύλων (Κ-9) της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) καλείται να ανταποκριθεί σε περιστατικά ανεύρεσης ελλειπόντων προσώπων στην Κύπρο, ενώ η δράση της επεκτάθηκε και εκτός συνόρων με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση που στήθηκε μετά την καταστροφική έκρηξη

στο λιμάνι της Βηρυτού, τον Αύγουστο του 2020.

Το ΚΥΠΕ επισκέφθηκε πρόσφατα την ΕΜΑΚ, με την ευκαιρία της βράβευσης της ομάδας των Ανιχνευτικών Σκύλων (Κ-9) από τα Κρατικά Βραβεία Φιλοζωικής Δράσης 2021, για εξαιρετική υπηρεσία ή διάσωση από ζώο, μετά τη συμμετοχή μελών της Ομάδας στις διασωστικές επιχειρήσεις στον Λίβανο. Μέλη της Ομάδας μίλησαν για την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ανιχνευτικών σκύλων και των χειριστών τους, αλλά και την δουλειά που γίνεται ώστε να είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν.

O Διοικητής ΕΜΑΚ, Πυραγός Σάββας Ανδρονίκου, εξήγησε στο ΚΥΠΕ την λειτουργία της ΕΜΑΚ, η οποία εδρεύει στην Κοφίνου, σημειώνοντας πως η τοποθεσία επιλέγηκε στρατηγικά, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε περιστατικά παγκύπρια.

Η Ομάδα των Ανιχνευτικών Σκύλων είναι μία από ειδικότητες της Μονάδας. Άλλες ειδικότητες, αφορούν την Ομάδα Αυτοδυτών, την Αερομεταφερόμενη Ομάδα, την Ομάδα διάσωσης από ποταμούς και ορμητικά νερά, την Ομάδα που ειδικεύεται σε διασώσεις από κατάρρευση κτιρίων από σεισμούς ή άλλες αιτίες και άλλη μία, στις ειδικές διασώσεις σε ορεινές περιοχές ή δύσβατες περιοχές και ψηλά κτίρια.

Σύμφωνα με τον Αρχιπυροσβέστη Παντελή Ιωαννίδη, που είναι ο υπεύθυνος και εκπαιδευτής της Ομάδας Ανιχνευτικών Σκύλων της ΕΜΑΚ (Κ-9), η αποστολή των Ανιχνευτικών Σκύλων είναι η ανεύρεση ελλειπόντων προσώπων μετά από σεισμό ή φυσική καταστροφή και σε ανοικτό έδαφος, στα βουνά ή σε χωράφια.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στην Κύπρο, ως επι το πλείστον, οι σκύλοι έχουν χρησιμοποιηθεί «ευτυχώς» μόνο σε ανοικτό έδαφος, σε περιπτώσεις καταναγκαστικών εξαφανίσεων ή σε περιπτώσεις που κάποιος έχει χάσει τον προσανατολισμό του. «Είπα ευτυχώς, γιατί δεν έχουμε φυσικές καταστροφές για να χρησιμοποιήσουμε τους σκύλους» πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή επιχειρησιακά έχουν οκτώ σκύλους, είπε, οι οποίοι κατανέμονται στις τέσσερις βάρδιες, δύο ανά βάρδια. Ανάμεσα στους σκύλους είναι και ο Κάρλο, 8 χρονών, που υιοθετήθηκε από την ΕΜΑΚ από καταφύγιο, όταν ήταν περίπου 12 μηνών.

Ο Κάρλο εκπροσώπησε την Ομάδα πρόσφατα στη βράβευσή της, από το Υπουργείο Γεωργίας, με το βραβείο εξαιρετικής υπηρεσίας ή διάσωσης από ζώο στο πλαίσιο του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Φιλοζωικής Δράσης. Η βράβευση αφορούσε την αποστολή της ΕΜΑΚ στη Βηρυτό του Λιβάνου σε αναζήτηση επιζώντων μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης.

«Σαν ομάδα ανιχνευτικών σκύλων της ΕΜΑΚ νιώθουμε μια ικανοποίηση» είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πυρονόμος Γιώργος Ριρής, συντονιστής της Ομάδας Ανιχνευτικών Σκύλων της ΕΜΑΚ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη βράβευση. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια ικανοποίηση και για τους σκύλους της ΕΜΑΚ και για τους σκύλους που έχουν επιχειρήσει στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Ο κ. Ριρής ήταν μέλος της αποστολής που αποτελούνταν από μέλη της ΕΜΑΚ αλλά και της ΜΜΑΔ, της Αστυνομίας Κύπρου, στη Βηρυτό και διετέλεσε επικεφαλής όσον αφορά τους ανιχνευτικούς σκύλους της ΕΜΑΚ. Η ομάδα είχε ανταποκριθεί με τέσσερις χειριστές και τέσσερα σκυλιά και όπως είπε, επιχείρησε μαζί με μέλη της Αστυνομίας. Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή της ομάδας ανιχνευτικών σκύλων της ΕΜΑΚ στο εξωτερικό για να επιχειρήσει σε περιστατικό.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν στη Βηρυτό, είπε ότι ήταν αρκετά δύσκολες, «γιατί είχαμε να κάνουμε με μια μεγάλη έκρηξη στην περιοχή του λιμανιού της Βηρυτού, οι κίνδυνοι για τους χειριστές αλλά και για τα σκυλιά ήταν αρκετά μεγάλοι».

Οι υποψήφιοι ανιχνευτικοί σκύλοι περνούν από διάφορα στάδια μέχρι να θεωρηθεί ότι είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην Ομάδα. Ο Φάμπιο, περίπου 12 μηνών, είναι το νεότερο μέλος της ομάδας, ο οποίος, μαζί με τον χειριστή του, έκαναν μια επίδειξη διάσωσης στο ΚΥΠΕ, κατά την επίσκεψη στην Μονάδα στην Κοφίνου.

Οι σκύλοι που αφυπηρετούν, πηγαίνουν να ζήσουν με τους εκπαιδευτές τους, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος είναι και το άτομο που επιλέγει τους σκύλους που θα εκπαιδευτούν για να ενταχθούν στην ομάδα.  

Σε ερώτηση πόσο εύκολο ή πόσο πολύπλοκο είναι να εκπαιδευτούν αυτοί οι σκύλοι, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι για ένα χειριστή ο οποίος ξέρει τη δουλειά του, είναι εύκολο. «Το δύσκολο είναι ότι χρειάζεται πολλές ώρες, πολλή υπομονή και επιμονή γιατί έχουμε να κάνουμε με ζώα και πρέπει να περάσουμε το σωστό μήνυμα τί θέλουμε να μας δώσουν ούτως ώστε να πιάσουμε το μάξιμουμ της απόδοσης των σκύλων μας» πρόσθεσε.

Για το αν θα πρέπει να υπάρχει ένα δέσιμο μεταξύ του εκπαιδευτή και του σκύλου, είπε ότι «το Α και το Ω» της εκπαίδευσης είναι η εμπιστοσύνη που πρέπει να κερδίσει ο εκπαιδευτής από τον σκύλο του ούτως ώστε το σκυλί να δουλεύει με ευχαρίστηση για ότι του ζητηθεί από τον χειριστή του.

«Αν ο χειριστής δεν αγαπήσει τον σκύλο του, τότε ξεκινά λάθος και ο σκύλος δεν θα μπορεί να αποδώσει αυτά που πρέπει να κάνει» είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κ#459, ΕΜΑΚ,k#459, emak