«Καμπανάκι» Moody's για τα κριτήρια δανεισμού στην Κύπρο

«Καμπανάκι» κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s για τις κυπριακές τράπεζες όσον αφορά στην χαλάρωση των κριτηρίων δανεισμού των νοικοκυριών, καθώς όπως υποστηρίζει σε έκθεσή του που αφορά στους τελευταίους τρεις μήνες του 2017, η εν λόγω χαλάρωση αυξάνει τον κίνδυνο του ενεργητικού.

Σύμφωνα με την έκθεση η οποία παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της StockWatch, οι κυπριακές τράπεζες

χαλάρωσαν τα κριτήρια δανεισμού των νοικοκυριών, όπως διαφαίνεται από την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου ενώ περαιτέρω χαλάρωση των κριτηρίων αναμένεται για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Με το χρέος των νοικοκυριών στην Κύπρο να βρίσκεται ακόμη σε ψηλά επίπεδα, η χαλάρωση των κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων περιθωρίων, μειωμένων απαιτήσεων εξασφάλισης και μεγαλύτερης διάρκειας λήξης των προθεσμιών, εκθέτει τις τράπεζες στον κίνδυνο αύξησης των προβλέψεων για ζημιές από δάνεια», τονίζεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με την προτεινόμενη έγκριση της προσθήκης στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που απαιτούν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις να καλύπτονται πλήρως εντός δύο ετών και τα δάνεια που με εξασφάλιση το αργότερο μέχρι επτά έτη.

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών προς το ΑΕΠ, μειώνεται αντανακλώντας τις αποπληρωμές αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας, στο 105% τον Δεκέμβριο του 2017 , ο δείκτης είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα κυπριακά νοικοκυριά έχουν έναν από τους ψηλότερους δείκτες ακαθάριστου χρέους προς εισόδημα στην ΕΕ με περίπου το 60% των νοικοκυριών που έχουν δάνειο, σύμφωνα με την έρευνα χρηματοδότησης και κατανάλωσης των νοικοκυριών που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ.

Επισημαίνεται ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών είναι επίσης ψηλές, στο 125% του ΑΕΠ, αλλά η έρευνα έδειξε ότι οι καταθέσεις συγκεντρώνονται μεταξύ νοικοκυριών χωρίς δάνεια.

Σύμφωνα με τον οίκο, η μειωμένη ικανότητα των κυπριακών νοικοκυριών να αναλάβουν μεγαλύτερο χρέος είναι επίσης εμφανής στα ψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) . Ενώ τα εταιρικά NPEs, υποχώρησαν στο 50,9% των συνολικών δανείων τον Οκτώβριο του 2017, από 59,2% τον Μάιο του 2016, η βελτίωση για τα νοικοκυριά ήταν περιορισμένη. Τα NPEs για τα νοικοκυριά ήταν 54,5% τέλος Οκτωβρίου 2017, από 56,9% τον Φεβρουάριο του 2016.

Η πιστωτική ζήτηση αυξήθηκε στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης. Αλλά η πλεονάζουσα ρευστότητα στις τράπεζες μπορεί επίσης να τονώσει την ανάπτυξη δανεισμού. Οι αυστηρές απαιτήσεις ρευστότητας που επιβάλλονται από την εθνική κεντρική τράπεζα καταργήθηκαν σταδιακά μετά την πανευρωπαϊκή τήρηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας 100% (LCR) από τον Ιανουάριο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα, περίπου €5,2 δισ. ρευστότητα απελευθερώθηκε το 2017 και ένα επιπλέον ποσό ύψους €4 δισ. (21% του ΑΕΠ) θα απελευθερωθεί το 2018, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου καθώς τα πρόσθετα που εφαρμόζει επί του παρόντος η κεντρική τράπεζα στην απαίτηση LCR θα καταργηθούν σταδιακά την 1η Ιουλίου 2018 και 31 Δεκεμβρίου 2018.

«Ο δανεισμός των νοικοκυριών ήταν σταθερός το 2017 μετά από χρόνια συρρίκνωσης αντανακλώντας κυρίως την αναδιάρθρωση των δανείων, τις διαγραφές κακών χρεών και τις αποπληρωμές. Η ανάκαμψη των νέων δανείων θα στηρίξει τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών και θα σταματήσει τη μείωση στα προ προβλέψεων κέρδη, επιτρέποντας στις τράπεζες να αποκαταστήσουν τον ισολογισμό τους με τη διαγραφή των επισφαλών δανείων», αναφέρει ο οίκος.

Ωστόσο, καταλήγει, «χαλαρότερα πιστωτικά κριτήρια σε μια εποχή που το χρέος των κυπριακών νοικοκυριών είναι ψηλό, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των δανειακών ζημιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα