Καδής: Άμεση προτεραιότητα η λήψη μέτρων για ορθολογική διαχείριση αποβλήτων

Στόχος μέχρι το 2035, είναι οι συνολικές ποσότητες αστικών αποβλήτων, που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής να μειωθούν στο 10% των συνολικών ποσοτήτων που παράγονται, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  Κώστας Καδής, ο οποίος είπε πως οι στόχοι αυτοί καθιστούν άμεση προτεραιότητα τη λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε να μην καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, με επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, με οικονομικές απώλειες και με κίνδυνο μη επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων.

Σε χαιρετισμό

του, στα εγκαίνια των νέων περιβαλλοντικών γωνιών της Cyta και στην απονομή του πιστοποιητικού «Zero Waste to Landfill», ο κ. Καδής είπε «η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, που οφείλουν τα κράτη-μέλη να υλοποιήσουν», για να σημειώσει πως το Υπουργείο του  στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής του πολιτικής, ενθαρρύνει και στηρίζει δράσεις, που συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, με επικέντρωση στην πρόληψη, στη χωριστή συλλογή και διαλογή στην πηγή, καθώς και στην επίτευξη των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

«Κύρια επιδίωξή μας», πρόσθεσε, «είναι η σταδιακή μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, στη βάση των πολιτικών και μέτρων που προωθούνται σε όλη την επικράτεια της Ένωσης».

Σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων ρευμάτων θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, αφού η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των δημοτικών αποβλήτων θα πρέπει να ανέλθει σε ποσοστό 55% μέχρι το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% μέχρι το 2035.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, με στόχο τη δημιουργία επαρκών υποδομών και τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών διαδικασιών για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων».

«Ήδη η Κυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλα, έχει διαμορφώσει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαλογή στην πηγή και τη χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων, ενώ προωθεί την επέκταση και ενίσχυση του Δικτύου Πράσινων Σημείων, καθώς και τη ρύθμιση της νομικής ευθύνης του παραγωγού σε επιπρόσθετες ροές αποβλήτων, όπως είναι τα φάρμακα και τα πλαστικά γεωργικής προέλευσης», είπε.

Τέλος, ανέφερε πως στην υλοποίηση των κυβερνητικών πολιτικών, σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι ιδιωτικοί οργανισμοί και οι επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα