Καδής: Έμφαση στην επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών

Πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με υπευθυνότητα, σύνεση και αφοσίωση, σημείωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας το ρόλο των εκπαιδευτικών στην όποια αλλαγή,

το Υπουργείο αποδίδει μεγάλη σημασία στην επαγγελματική μάθησή τους, καθώς αυτή συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και εν τέλει της μαθησιακής διαδικασίας.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο με θέμα: «Πιλοτική Εφαρμογή της Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών: Ζητήματα και ζητούμενα» ο κ. Καδής υπενθύμισε ότι με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Αυγούστου 2015, που αφορά στο Πλαίσιο της Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ως ο επίσημος φορέας επιμόρφωσης, κλήθηκε να αναλάβει την υλοποίηση της δράσης αυτής, και πρόσθεσε πως βασικό στοιχείο του Πλαισίου Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση είναι η υιοθέτηση της μεθοδολογίας της έρευνας δράσης στη διαδικασία της επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών, επίκεντρό της οποίας γίνεται το σχολείο.

«Η κάθε σχολική μονάδα καλείται να δημιουργήσει, με τρόπο συστηματικό και στοχευμένο, ευκαιρίες επαγγελματικής μάθησης του διδακτικού της προσωπικού, με βάση αφενός τις εκπαιδευτικές ανάγκες της σχολικής μονάδας και των προτεραιοτήτων που θέτει και αφετέρου τις ατομικές ανάγκες των ίδιων των εκπαιδευτικών» τόνισε.

«Ακολουθώντας την πορεία της έρευνας δράσης, το σχολείο έχει ως αφετηρία την καταγραφή του ζητήματος, που απασχολεί κατά προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς του, και προχωρεί στη διερεύνηση του θέματος αυτού στο επίπεδο των μαθητών ή/και των γονέων. Στη συνέχεια, διενεργείται ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ειδικά για τα ζητήματα, που το σχολείο κρίνει ως σημαντικά και απαραίτητα. Ακολούθως, το σχολείο προχωρεί στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων σχετικών με το ζήτημα, καθώς και στην αξιολόγησή τους. Σε όλα τα βήματα της πορείας αυτής, η σχολική μονάδα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με υποστηρικτή λειτουργό ή συνεργάτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» σημείωσε.

Διαβεβαίωσε δε πως δεδομένης της θεσμοθέτησης του Πλαισίου Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προτίθεται να στηρίξει με κάθε τρόπο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ώστε να συνεχίσει την προσφορά προγραμμάτων Επαγγελματικής Μάθησης, που εδράζονται στην έρευνα - δράση, προκειμένου να ενισχύσει τα σχολεία στη διαδικασία παροχής ευκαιριών επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα