Καδής: Μέτρα διαφύλαξης παραγωγής τροφίμων για τη μείωσης των φυτοφαρμάκων

Στην συζήτηση των Υπουργών Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, με αντικείμενο τις προτάσεις της Κομισιόν για την μείωση της χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων και την βιώσιμη χρήση εναλλακτικών, συμμετείχε την Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σύμφωνα με  ανακοίνωση.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Καδής ανέφερε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να θέσει στην διάθεση της Κομισιόν το σιλό αποθήκευσης σιτηρών στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά και να συμμετάσχει

στην πρωτοβουλία «Black Sea Grain Initiative», εφόσον ξεπεραστούν οι διαφωνίες της Τουρκίας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης των Υπουργών Γεωργίας, ο κ. Καδής συμφώνησε με την γενική φιλοσοφία των προτάσεων της Κομισιόν και τόνισε την ανάγκη να δοθεί ευελιξία στα κράτη μέλη όσον αφορά τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα κράτη μέλη, βάσει των ιδιαιτεροτήτων και των συνθηκών της κάθε χώρας.

Επίσης, τόνισε πως παράλληλα με την μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων, θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα ώστε να διαφυλαχθεί η ικανοποιητική παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ και η βιωσιμότητα της γεωργίας.

Άλλα θέματα στην ατζέντα των Υπουργών ήταν η κατάσταση της γεωργικής παραγωγής στην Ουκρανία, οι γεωργικές πτυχές της Οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές και το θέμα της σήμανσης των τροφίμων.

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ουκρανός Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Μίκολα Σόλσκι, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργική παραγωγή και η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην σημασία παραγωγής και εξαγωγής τροφίμων από την Ουκρανία, ιδιαίτερα για τα κράτη των οποίων η επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται από τις εισαγωγές, ενώ εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου στην ενίσχυση της πρακτικής των λωρίδων αλληλεγγύης, η οποία όπως είπε συμβάλλει ουσιαστικά στην σταθεροποίηση των διεθνών τιμών σιτηρών.

Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου, αν χρειαστεί, να θέσει στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα σιλό αποθήκευσης σιτηρών στο λιμάνι Λεμεσού. Τόνισε ακόμα ότι η κυπριακή ναυτιλία είναι έτοιμη να συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «Black Sea Grain Initiative» και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία, ούτως ώστε να επιτραπεί στην Κύπρο να συμβάλει.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στη δύσκολη οικονομική κατάσταση των γεωργών στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών της ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων διογκώνουν περαιτέρω τα προβλήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κύπρος μαζί με άλλα 13 κράτη μέλη στήριξε την πρόταση της Λιθουανίας για επέκταση του προσωρινού πλαισίου στήριξης μέσω κρατικών ενισχύσεων για στήριξη της πρωτογενούς τομέα παραγωγής για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στη συζήτηση για την αναθεώρηση της Οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών, ο κ. Καδής ανέφερε πως η Κύπρος θα επηρεαστεί αρκετά, ιδιαίτερα στον τομέα της αγελαδοτροφίας, και ζήτησε τη λήψη μέτρων όπως τη δυνατότητα επιπρόσθετης χρηματοδότησης και την αύξηση της χρονικής περιόδου εφαρμογής της Οδηγίας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας είχε συνάντηση με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, με την οποία συζήτησαν προτάσεις της Κομισιόν για τη σήμανση των τροφίμων και την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Την Τρίτη, ο κ. Καδής συμμετείχε στην υπουργική συνάντηση υψηλού επιπέδου, με θέμα την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Κυριακίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα