Καδής: Το ΥΠΠ προωθεί σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Αυτή την περίοδο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προωθεί μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του σε σεμινάριο της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης, στο οποίο παρευρέθηκαν οι Διευθυντές και Διευθύντριες όλων των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στα Λατσιά.

«Το νέο σύστημα

επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή από την ερχόμενη σχολική χρονιά, στηρίζεται σε τρεις αρχές, στο ότι η επαγγελματική μάθηση θα πρέπει να είναι συστηματική, συνεχής, δηλαδή κατά μέσο όρο ένας εκπαιδευτικός θα πρέπει να συμπληρώσει 50 ώρες επιμόρφωσης ανά διετία. Θα πρέπει να είναι καθολική, δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός ο οποίος βρίσκεται στο εκπαιδευτικό σύστημα να μην επιμορφώνεται και θα πρέπει να είναι στοχευμένη με βάση συγκεκριμένη διάγνωση θα βλέπουμε τις ανάγκες της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί, θα βλέπουμε τις προσωπικές ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού και θα διορθώνουμε τα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε, επίσης, ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ορίζεται ως ο επίσημος φορέας της επαγγελματικής μάθησης και η όλη διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, την διερεύνηση και την ανάλυση των αναγκών, τον σχεδιασμό και την οργάνωση του προγράμματος, την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος και την αξιολόγηση του προγράμματος.

«Αυτή την περίοδο, προωθούμε και μία σειρά από άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η προσπάθεια για εκσυγχρονισμών των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων και εδώ ο ρόλος των Διευθυντών είναι πάρα πολύ σημαντικός. Οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί γραπτώς από Διευθυντές είτε μεμονωμένα είτε οργανωμένα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Στην ομάδα για τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων συμμετέχει ο εκπρόσωπος των οργανωμένων Διευθυντών και ο στόχος μας μέχρι το τέλος του 2015 να έχουμε ολοκληρώσει αυτή την διαδικασία και να ετοιμαστεί μια πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ούτως ώστε εάν είναι δυνατό να προχωρήσουμε στις νομοθετικές αλλαγές και να αρχίζουμε να εφαρμόζουμε κάποιους νέους κανονισμούς από την επόμενη σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η σχετική Επιτροπή έχει ετοιμάσει την έκθεση της και αναμένουν ότι θα τους την παρουσιάσει πολύ σύντομα.

«Είναι αδιανόητο κάθε χρόνο όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων να λέμε τα ίδια πράγματα και να μην παίρνουμε μέτρα για βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση. Θα ληφθούν μέτρα για εκσυγχρονισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Υπάρχουν σκέψεις για τον διαχωρισμό των απολυτήριων εξετάσεων από τις κατατακτήριες στα Πανεπιστήμια. Μένουν να γίνουν πολλά, αλλά για να γίνουν θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ. Η στενή συνεργασία των σχολικών μονάδων και του Υπουργείου Παιδείας για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι επιβεβλημένη. Δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις αν δεν υπάρχει η συνεργασία και η στήριξη από τις σχολικές μονάδες», πρόσθεσε.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, στο δικό της χαιρετισμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι τους απασχολεί σαν διοίκηση του Υπουργείου και ο εκσυγχρονισμός του ίδιου του Υπουργείου.

«Προχωρούμε σε βελτιωτικές αλλαγές. Έχουμε συμπληρώσει τις σκέψεις μας για τη νέα δομή στον τομέα της εκπαίδευσης και επεξεργαζόμαστε τώρα τη νέα δομή στον τομέα του πολιτισμού. Έχουν γίνει μονάδες στρατηγικού σχεδιασμού στο Υπουργείο και διοίκησης και ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε.

Η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της είπε, μεταξύ άλλων, ότι η υποστήριξη επαγγελματικής μάθησης εστιάζεται σε πρακτικά ζητήματα που αφορούν το σχολείο και την εκπαιδευτική πραγματικότητα και έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών στις καθημερινές προκλήσεις του εκπαιδευτικού έργου .

Αναφερόμενη σε σεμινάρια σε σχολική βάση, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι είναι ένας σημαντικός θεσμός και εστιάζεται στις ανάγκες της σχολικής μονάδας και συμβάλλει στην προσωπική και επαγγελματική μάθηση του εκπαιδευτικού, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα