Καγκελάριος Aυστρίας: Όχι άλλα δικαιώματα στις πολυεθνικές

Να μην παραχωρηθούν επιπλέον δικαιώματα σε διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, στο πλαίσιο της Συνθήκης Ελευθέρου Εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, ζήτησε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του εφ`όλης της ύλης στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, τονίζοντας πως αυτό θα συνιστούσε λάθος δρόμο τη στιγμή που οι άνθρωποι προσδοκούν, και με το δίκιο τους, πως οι κυβερνήσεις θα τους προστατεύσουν.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό Καγκελάριο, διεθνείς

επιχειρηματικοί όμιλοι είναι ήδη πανίσχυροι στην Ευρώπη, καταβάλλουν συγκριτικά ελάχιστους φόρους, οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πολύ αδύναμες απέναντι στα συμφέροντα αυτών των ομίλων, τους οποίους συχνά μπορούν να τους αντιμετωπίσουν μόνον σε περιορισμένο βαθμό.

Η Αυστρία πρέπει εδώ να εναντιωθεί ανοικτά, ήδη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και όχι μετά τη διεξαγωγή τους, και ο ίδιος υπολογίζει σε μεγάλη υποστήριξη από τον πληθυσμό, από την πλευρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και από τον Πρόεδρό του, όπως επίσης και από μερικές γειτονικές χώρες. Κατά την άποψή του, αρκεί εάν εναντιωθούν η Αυστρία και μερικές ακόμη χώρες, χωρίς να χρειάζεται για κάτι τέτοιο μια πλειοψηφία, ενώ σε κάθε περίπτωση μια συνθήκη θα πρέπει να τεθεί προς επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών επεσήμανε πως η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχιστεί η αντιμετώπισή της και προς τούτο θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια στην Ευρώπη για περισσότερες επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Αυτό, όπως τόνισε, μπορεί να συμβεί μόνον με κοινές προσπάθειες στην Ευρώπη μέσα από ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης που θα δίνει στις χώρες τη δυνατότητα να επενδύσουν και να προχωρήσουν με σκόπιμα μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, καθώς "χρειαζόμαστε οικολογικά και οικονομικά βιώσιμα προγράμματα και δεν πρόκειται να επιδοτήσουμε με τα χρήματα την πυρηνική ενέργεια".

Αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας και παραπέμποντας στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για μια ειρηνική λύση στη ρωσο-ουκρανική διένεξη, επεσήμανε πως η Ρωσία παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη μια "γέφυρα" προ τη Ρωσία για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και ο ίδιος δεν θέλει, όπως τόνισε, μια συζήτηση για μια κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αλλά για το πως θα επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατό ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε σχέση με την πολυσυζητημένη στην Αυστρία επόμενη φορολογική μεταρρύθμιση - για την οποία υπάρχουν διαστάσεις απόψεων στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - ο κ. Φάιμαν σημείωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται για μια ταχεία εφαρμογή της, διότι, κατά την άποψή του, σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς το μέλημα πρέπει να είναι η φορολογική ελάφρυνση των ανθρώπων και η τόνωση της αγοραστικής δύναμης.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα καθιέρωσης "εισφοράς εκατομμυριούχων" και φόρων κληρονομιάς και δωρεάς, προσθέτοντας πως, χρησιμοποιώντας καλή επιχειρηματολογία, θα καταστεί δυνατό να πειστεί τελικά ο κυβερνητικός εταίρος του, που, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, αντιδρά σθεναρά σε κάτι τέτοιο, ενώ έχει τεθεί σε κίνδυνο η περαιτέρω συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Αυστριακός Καγκελάριος υπενθύμισε ταυτόχρονα πως φόρος κληρονομιάς ισχύει ακόμη και στη Γερμανία, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να μην αποτελεί τη μεγαλύτερη είσπραξη φόρου ωστόσο είναι σημαντικό έσοδο και επίσης συνδέεται με το ζήτημα της δίκαιης κατανομής πλούτου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα