Και δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit «βλέπει» ο Τόνι Μπλερ

Μοιρασμένες 50 -50 είναι οι πιθανότητες να γίνει κι άλλο δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος εκτιμά πως δεν είναι πολύ πιθανό η Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει πλειοψηφία για οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Όποιο Brexit κι αν προσφέρεται, θα φέρει μεγάλη οικονομική βλάβη» δηλώνει ο Μπλερ στο πρακτορείο Reuters.

«Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι πιθανό το Brexit να σταματήσει, πιστεύω πως δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για όποια πρόταση κι αν φέρει η πρωθυπουργός» πρόσθεσε, τονίζοντας πως θα ήθελε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Λιγότερο από έξι μήνες πριν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα εμπορεύεται με την ΕΕ.

Η Μέι προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα καταφέρει να την «περάσει» στη Βρετανία, όπου θα χρειαστεί την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Μπλερ δήλωσε πάντως πως θα συμβούλευε τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Ο Μπλερ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1999 ως το 2007, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ καθώς διακρίνει ένα αδιέξοδο στη βρετανική πολιτική.

Αν η Μέι καταφέρει να συμφωνήσει με την ΕΕ θα πρέπει να περάσει την συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά το Brexit, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι Εργατικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν την όποια συμφωνία καταθέσει η πρωθυπουργός.

Τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του Brexit συμφωνούν ότι το «διαζύγιο» είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική κίνηση της Βρετανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρότι φαντάζονται εντελώς διαφορετικό το μέλλον που διαγράφεται για την 2,9 τρισ. δολαρίων οικονομία της χώρας.

Ο Μπλερ έχει επανειλημμένως κάνει έκκληση για απόσυρση του Brexit απηχώντας τις απόψεις άλλων επικριτών όπως του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, που υποστηρίζουν ότι ακόμη και τώρα η χώρα μπορεί να αλλάξει γνώμη. Σύμφωνα με τον Μπλερ, αν πραγματοποιηθεί το Brexit, η οικονομική αναταραχή θα είναι τέτοια που το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα είναι ο καλύτερος τόπος για επιχειρηματικές συναλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα