Καιρός να μάθουμε για την πανίδα του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους (ΕΔΠΤ) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Κύπρου, το οποίο, εκτός των άλλων, αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη ζώων. Η αλεπού (Vulpes vulpes), ο λαγός (Lepus europaeus), ο Κυπριακός ποντικός (Mus cupriacus) και ο ενδημικός σκατζόχοιρος (Herniechunus auritus dorotheae) ζουν επίσης στο ΕΔΠΤ. Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται μόνιμος πληθυσμός και του ενδημικού αγρινού (Ovis gmelini ophion), του οποίου ο πληθυσμός επεκτάθηκε εκτός του Δάσους Πάφου και στο ΕΔΠΤ.

Ιδιαίτερα

τους θερμούς μήνες κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα είδη ερπετών, όπως το ενδημικό φίδι Hierophis cypriensis, η οχιά, ο κουρκουτάς, ο χαμαιλέων, καθώς και άλλα είδη σαυρών και φιδιών. Επίσης, στην περιοχή έχουν καταγραφεί 104 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία τα ενδημικά, Σκαλιφούρτα και Τρυπομάζης, Πέμπετσος, Θουπί και Δενδροβάτης, και τα είδη Σπιζαετός, Διπλοσάινο, Πευκοτρασιήλα και Σταυρομύτης. Επιπρόσθετα, όλα τα ενδημικά είδη και υποείδη πεταλούδων της Κύπρου (6 taxa) εμφανίζονται στην περιοχή παρά το ψύχος που παρατηρείται, καθώς και 14 είδη νυχτερίδων, πέντε από τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας των Οικοτόπων. Oι περισσότερες νυχτερίδες ζουν σε γαλαρίες και εγκαταλελειμμένα κτίρια του ΕΔΠΤ.

Στα τρεχούμενα νερά των ποταμών του ΕΔΠΤ συναντούμε τον ενδημικό κάβουρα του γλυκού νερού (Potamon potamiοs), αμφίβια όπως τον φρύνο Bufo viridis και δύο είδη πέστροφας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα του ΕΔΠΤ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου iLIFE-TROODOS: www.ilifetroodos.eu.

Το έργο iLIFE-TROODOS με τίτλο «Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών» συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΡΟΟΔΟΣ. Είναι, στη Φύση Μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα