Κακοδιοίκηση στο Συμβούλιο της ΕΕ αναφέρει η ΕΔ

Στο στόχαστρο της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας Emily O`Reilly, για "κακοδιοίκηση", βρίσκεται το Συμβούλιο της ΕΕ, λόγω πρακτικών που εμποδίζουν τον έλεγχο των προσχεδίων της νομοθεσίας της ΕΕ και υπονομεύουν το δικαίωμα των πολιτών για λογοδοσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων.

Η Διαμεσολαβήτρια επικρίνει, συγκεκριμένα, την αδυναμία του Συμβουλίου να καταγράφει συστηματικά την ταυτότητα των θέσεων που λαμβάνουν τα Κράτη Μέλη κατά τις συζητήσεις για σχέδια νομοθετικών πράξεων και την ευρέως διαδεδομένη πρακτική της δυσανάλογης σήμανσης των εγγράφων ως μη κυκλοφορούντων ή "LIMITE"

- στην πράξη έγγραφα που διέπονται από καθεστώς απορρήτου.

Η προσέγγιση δεν ανταποκρίνεται στις προβλέψεις του Συμβουλίου όσον αφορά τη νομοθετική διαφάνεια, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Διαμεσολαβήτρια ζητεί τώρα από το Συμβούλιο τη συστηματική καταγραφή των θέσεων των Κρατών Μελών στις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου και στις συνεδριάσεις του COREPER και, καταρχήν, να καθίστανται έγκαιρα τα εν λόγω έγγραφα προσιτά στο κοινό. Η κ. O`Reilly ζητεί, επίσης, σαφή κριτήρια για τη χρήση του καθεστώτος "LIMITE" πριν από την έγκριση ενός νόμου.

"Είναι σχεδόν αδύνατο για τους πολίτες να παρακολουθούν τις νομοθετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο μεταξύ των εκπροσώπων των εθνικών κυβερνήσεων. Η διαδικασία "κεκλεισμένων των θυρών" κινδυνεύει να αποξενώσει τους πολίτες και να τροφοδοτήσει αρνητικά αισθήματα", δήλωσε η κα O`Reilly.

"Οι εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο νομοθετικό έργο είναι κοινοτικοί νομοθέτες και πρέπει να λογοδοτούν ως τέτοιοι. Εάν οι πολίτες δεν γνωρίζουν ποιες αποφάσεις λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τους, ενώ διαμορφώνουν τους νόμους της ΕΕ, η λογική `για όλα φταίνε οι Βρυξέλλες` θα συνεχιστεί. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη θέσπιση νόμων που τους επηρεάζουν, αλλά για να το κάνουν, χρειάζονται περισσότερη διαφάνεια από τις κυβερνήσεις τους στις Βρυξέλλες", αναφέρει η Διαμεσολαβητής.

"Η μεγαλύτερη λογοδοσία της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ έναντι του κοινού, με το να είναι πιο ανοικτή, θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2019", δήλωσε, σημειώνοντας ότι αναμένει από το Συμβούλιο να απαντήσει έως τις 9 Μαΐου του 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα