Κακουργιοδικείο: Τον Μάρτιο η απόφαση για την ένσταση στη δίκη της Τρ. Κύπρου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 19 Μαρτίου την απόφασή του επί της προδικαστικής ένστασης για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.

Πρόκειται για την ίδια ένσταση που είχαν εγείρει και οι πρώην κατηγορούμενοι στην υπόθεση, Ανδρέας Ηλιάδης

και Γιάννης Κυπρή, και η οποία είχε γίνει αποδεχτή από το δικαστήριο, λόγω κοινού θεμέλιου γεγονότων της υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας, με αποτέλεσμα να απαλλαγούν και να αθωωθούν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Συγκεκριμένα, το τριμελές Κακουργιοδικείο αποτελούμενο από τους Λ. Καλογήρου,  Στ. Σταύρου και Ε. Γεωργίου-Αντωνίου, είχε αποφασίσει ότι οι τρεις υποθέσεις έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων, η οποία δεν είναι άλλη από τα ελληνικά ομόλογα. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση επικυρώθηκε αργότερα και από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετά την αθώωση των Ηλιάδη και  Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου, οι οποίοι εγείροντας, μέσω των δικηγόρων τους, την εν λόγω προδικαστική ένστασή επιδιώκουν να πετύχουν την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες.

Η βασική και κοινή θέση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι ότι η Κατηγορούσα Αρχή, αφού πρώτα τους χρησιμοποίησε ως μάρτυρες κατηγορίας στις δυο πρώτες ποινικές υποθέσεις της τράπεζας, στη συνέχεια άσκησε ποινική δίωξη εναντίον τους στο πλαίσιο της τρίτης ποινικής υπόθεσης, με αποτέλεσμα από μάρτυρες να γίνουν κατηγορούμενοι.

Οι κατηγορούμενοι διατυπώνουν τη θέση ότι οι διωκτικές αρχές, ενώ τους θεωρούσαν ύποπτους δεν τους προειδοποιούσαν  (caution) όταν τους έπαιρναν καταθέσεις, ενώ τους είχαν δημιουργήσει την εύλογη προσδοκία ότι δεν θα διώκονταν, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν δυσμενώς τα δικαιώματά τους. 

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Ο δικηγόρος του Χρίστη Χατζημιτσή, Ηλίας Στεφάνου, στην αγόρευσή του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι παρόλο που η Νομική Υπηρεσία και η ανακριτική ομάδα είχαν υπόψη του ότι ο κ. Χατζημιτσής ήταν ύποπτος, πολύ πριν από την ανακριτική του κατάθεση στις 2/2/2016 και συγκεκριμένα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014, κατ΄ ελάχιστο, εντούτοις με τις ενέργειές τους του δημιουργούσαν την εύλογη προσδοκία ότι δεν θα διωκόταν, ενώ δεν διασφάλισαν τα συνταγματικά του δικαιώματα, προειδοποιώντας τον, είτε κατά το ανακριτικό στάδιο, είτε πριν ή και κατά τη διάρκεια της λήψης της ένορκής του μαρτυρίας στα πλαίσια της πρώτης υπόθεσης.

Ο κ. Στεφάνου κατέθεσε στο δικαστήριο ένα πίνακα, ο οποίος απεικονίζει, με χρονολογική σειρά, τις ενέργειες των διωκτικών αρχών ως προς τον τρόπο που χειρίστηκαν τον κατηγορούμενο και οι οποίες, όπως υποστήριξε, είχαν δημιουργήσει στον πελάτη του την εύλογη προσδοκία της μη δίωξής του και προκάλεσαν τον δυσμενή επηρεασμό του ως προς τα δικαιώματά του.

Ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για πλήρη και κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του κατηγορούμενου από την Κατηγορούσα Αρχή, στο σύνολό της, και συγκεκριμένα του δικαιώματος της νομικής συμβουλής, της σιωπής και της μη αυτοενοχοποίησης.

Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε, επίσης, τη θέση ότι οι διωκτικές αρχές λειτούργησαν «συμφεροντολογικά» και με ασέβεια προς τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, ενώ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον οι διωκτικές αργές λειτούργησαν καλόπιστα.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Καλλής στη δική του αγόρευση είπε ότι η απόφαση του Ανωτάτου με την οποία επικυρώθηκε η ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου που οδήγησε στην αθώωση των Ηλιάδη και Κυπρή αποτελεί δεδικασμένο και δεν μπορεί να ανατραπεί, καλώντας το δικαστήριο να κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση και να απαλλάξει και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους από τις εις βάρος τους κατηγορίες. 

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αραούζος υποστήριξε στη δική του αγόρευση ότι η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία ενήργησαν κακόπιστα και δεν διασφάλισαν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, από τη στιγμή που τους θεωρούσαν ύποπτους.

Με τις αγορεύσεις και των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία εκδίκασης της προδικαστικής ένστασης. Χθες αγόρευσε ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, ενώ είχε προηγηθεί η αγόρευση του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου.

Στα πλαίσια της ένστασης κατέθεσαν ως μάρτυρες οι κατηγορούμενοι, ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Παναγιώτης Κουντουρέσιης, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της υπο-ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση και o Αρχιλοχίας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Αφού άκουσε τη μαρτυρία και των δύο πλευρών τις πλευρές, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λ. Καλογήρου ανέφερε σήμερα ότι τα ζητήματα που εγείρονται με την εν λόγω ένσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρά και σημαντικά και το δικαστήριο έχει ένα μεγάλο έργο να επιτελέσει. Ο κ. Καλογήρου είπε ότι λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματος του δικαστηρίου, η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 19 Μαρτίου, στις 9 το πρωί.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο δικαστήριο θα εκδώσει στις 7 Φεβρουαρίου και την απόφαση στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου – ΧΥΤΥ Κόσιης η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να ανακοινωθεί χθες.   

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΠΗΓH:ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα