Κακουρής στην Eρευνητική: «Nα ελεγχθούν όσοι έβρισκαν τους επενδυτές»

Για έκτακτη κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, βρέθηκε σήμερα ο Οικονομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Χρηματοδοτικών  Οργανισμών Κυριάκος Κακουρής. Η Επιτροπή κάλεσε εκτάκτως σήμερα τον κ. Κακούρη για κατάθεση  καθώς αναφέρθηκαν σε αυτόν οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών.

Ο κ. Κακουρής που εκτελεί  καθήκοντα  οικονομικού διευθυντή στο Υπουργείο Οικονομικών από το 2019 ειπε πως δεν γνωρίζει τους λόγους που τον

επικαλεστηκε ο Χαρίλαος Σταυράκη  καθώς από το 2016 ήταν αναπληρωτής  διευντής . Ερωτηθείς  πως γινόταν η  διαδικασία εξέτασης των οικονομικών κριτηρίων είπε πως το Υπουργείου Οικονομικών  αναλάμβανε ρόλο  εξετάζοντας τα οικονομικά κριτήρια των πολιτογραφήσεων μετά που το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρούσε μία αίτηση αποδεκτή.

Από το 2016 εξέταζε τα οικονομικά κριτήρια των αιτήσεων πολιτογραφήσεων μαζί με τους λειτουργούς του.

Όπως εξήγησε τα διάφορα αιτήματα από ΥΠΕΣ  που αφορούν τα οικονομικά κριτήρια ήταν ελλειπές και έπρεπε να προβούν σε ενέργειες για να ζητήσουμε περαιτέρω έγγραφα.

«Οι αιτήσεις δεν ήταν άσπρο-μαύρο. Το αίτημα του ΥΠΕΣ για εξέταση των οικονομικών κριτηρίων είχε αρκετές ελλέιψεις. Όταν ήταν μία σημαντική επένδυση για την οικονομία, τότε θεωρούσαμε ότι έπρεπε να προβαίνουμε σε ενημέρωση στον Υπουργό, είπε.

Για την νομιμότητα των οικονομικών κριτηρίων είπε πως αν γινόταν το έμβασμα σε κυπριακή τράπεζα, ελεγχόταν και θεωρείτο νόμιμο.

Επιπλέον επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα Πολιτογράφησης διασφάλιζε μηχανισμούς ελέγχου και γραμμές άμυνας. Πρώτη γραμμή άμυνας, σύμφωνα με τον ίδιο  ήταν το ότι οι πάροχοι ήταν ελεγκτές και δικηγόροι που είναι υπόλογες οντότητες, βάση νόμου,  για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δεύτερη γραμμή άμυνας, είπε,  είναι το τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες εποπτεύονται και έχουν νόμους για το ξέπλυμα.

Τρίτη γραμμή άμυνας ήταν το ότι ήταν υποχρέωση των αιτούντων να υποβάλουν τίτλους και αγοραπωλητήρια που κατατίθενται στο κτηματολόγιο. Λόγω του αρχείου του Κτηματολογίου ήταν εύκολο να γίνονται οι ελέγχοι για τα ακίνητα.

Επιπρόσθετα, σημείωσε,  οι αποφάσεις του Υπουργικού και η δημιουργία εποπτικών αρχών, μητρώου των παρόχων και τα Due Dilligence διασφάλιζε την νομιμότητα.

Ο κ.Κακουρήςς είπε πως ο ίδιος δεν έχει εντοπίσει εκμετάλλευση του Προγράμματος. 

«Αλλά πολύ πρόσφατα απεστάλη επιστολή από το ΥΠΕΣ που απεστάλη από την ΜΟΚΑΣ. Αφορούσε επενδυτή που ήταν ξεκάθαρα τα θέματα και έχει πολιτογραφηθεί»

Μάλιστα καθέτεσε και την επιστολή στην Επιτροπή..

«Κακή διαχείριση του συστήματος έγινε από αυτούς που διαχειρίζονταν, δεν νιώθω το ΥΠΟΙΚ αποτέλεσε μέρος του προβλήματος».

Επιπλέον, ανέφερε στην Τριμελή ότι για να διορθωθεί το Πρόβλημα έπρεπε να ελεγχθούν όσοι έβρισκαν τους επενδυτές.

Περισσότερα σε λίγο.

Συνεχής ενημέρωση: LIVE: Εκτάκτως κάλεσμα της Ερευνητικής για τα "χρυσά διαβατήρια"

Keywords
Τυχαία Θέματα