Καλό σημάδι οι αναταράξεις και οι ανακατατάξεις

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε αφορμή γενικότερων ανακατατάξεων και εξελίξεων στο λιμνάζον πολιτικό σκηνικό.

Οι εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα αν είχαν διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου. Τότε το πρόκριμα ήταν στην πλευρά Βαγγέλη Μεϊμαράκη με δεύτερο τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με αναμενόμενη εύκολη επικράτηση στον δεύτερο γύρο του πρώτου.

Όμως από τότε μέχρι τις 10 Ιανουαρίου τα δεδομένα άλλαξαν

και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς υποστήριξη από τα μέλη της Κ.Ο., κατάφερε να υπερνικήσει τα εμπόδια και να τερματίσει πρώτος στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ.

Η σφοδρή επίθεση που δέχθηκε, αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος ηγέτης της ΝΔ, από τα κόμματα που συμμετέχουν στο παρόν κυβερνητικό σχήμα, αποδεικνύει ότι είναι υπολογίσιμος νέος παίκτης για τους αντιπάλους του.

Ο Π. Καμμένος ερμηνεύοντας πολιτικά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου της ΝΔ από τον Κώστα Καραμανλή, που μέσω κύκλων του είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Β. Μεϊμαράκη, θέλησε να εμφανιστεί ως ο συνεχιστής και κληρονόμος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ οι βολές που έριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του Κ. Μεϊμαράκη, επικεντρώθηκαν στο νεοφιλελευθερισμό του νέου ηγέτη, αλλά και στον εναγκαλισμό του με τους δεξιούς Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.

Αλλά και στον κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο είχαμε αναταράξεις. Στο ΠΑΣΟΚ ακούσαμε τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, φίλα προσκείμενο στον Β. Βενιζέλο, να επισημαίνει, τη νέα δυναμική που δημιουργήθηκε με την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, και τις φυγόκεντρες τάσεις που παρουσιάζονται σε αυτόν τον κατακερματισμένο χώρο με αποτέλεσμα τον άμεσο αποκεφαλισμό του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενώ και στο ΠΟΤΑΜΙ ο Χάρης Θεοχάρης έθεσε θέμα προσανατολισμού και εμμέσως ηγεσίας, που έκανε ότι δεν άκουσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί μια φυγή προς τα εμπρός, με επαφές, που στόχο έχουν από τη μια την ανασυγκόλληση των κομματιών του κατακερματισθέντος ΠΑΣΟΚ και από την άλλη μιαν ευρύτερη συνεργασία όσων βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο.

Το φιλόδοξο σχέδιο κατά τα λεγόμενα της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που εισέπραξε ήδη την γκρίνια της ΔΗΜΑΡ, όταν απέπεμψε με διαδικασίες εξπρές τον Λ. Γρηγοράκο, επεκτείνεται πέρα από τα πρόσωπα, στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.

Όμως τα μηνύματα, τόσο από το ΠΟΤΑΜΙ, όσο και την Ένωση Κεντρώων δεν είναι θετικά, παρά τις δυσμενείς πρώτες δημοσκοπήσεις γι αυτά, και όπως όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ θα μείνει με την άνευ προίκας ΔΗΜΑΡ και του απροσδιόριστους πολιτικά Ενεργούς Πολίτες.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη κόβει το νήμα μιας πιθανής συνεργασίας της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ, μια και ο ίδιος το ξεκαθάρισε στην παρθενική του ομιλία ενώπιον του ΚΟ του κόμματος.

Όπως δήλωσε ο Τ.Μπαλτάκος, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Κυριάκος ήταν ο μόνος υπουργός του Σαμαρά, που έκανε μόνο ότι τον έβρισκε σύμφωνο. Οι υπόλοιποι υπουργοί ενεργούσαν χωρίς αντιρρήσεις στις υποδείξεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα δικαστικοί κύκλοι, έχουν την καλύτερη άποψη για την νομοθετική δραστηριότητα του Κυριάκου, μια και τα νομοσχέδια που έστελνε στο ΣτΕ, δεν ήταν διατάξεις ατάκτως ερριμένες.

Βεβαίως ο νέος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, με πρώτο το επώνυμό του και την «ρετσινιά» που αναφέρεται σε αυτήν της οικογενειοκρατίας. Οι σπουδές του στα οικονομικά σε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, οι πολλές γλώσσες που μιλάει και οι επαφές του με ευρωπαίους και αμερικανούς ηγέτες, είναι μια καλή μαγιά, που μπορεί να αξιοποιήσει στο μέλλον.

Το γεγονός ότι έχει κάνει στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως αυτή του διαχωρισμού των υπουργικών καθηκόντων από αυτή του βουλευτή, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η κατάργηση των ειδικών γραμματέων και σταδιακά των γ.γ. των υπουργείων με αντίστοιχη αναβάθμιση των γενικών διευθυντών, η δραστική μείωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και η μείωση των μισθών και των πάσης φύσεως προνομίων των βουλευτών, κάποιοι θέλουν να μην τις θυμούνται, μια και το πολιτικό κατεστημένο, δεξιό, ενδιάμεσο και αριστερό, δεν θέλει αλλαγές, και το κυριότερο, δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στα όσα απολαμβάνουν οι βολεμένοι της εξουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να βρεθεί στην εξουσία, αν ασκήσει δημιουργικά τα καθήκοντά του, μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα του κομματικού κράτους, που έχει κάνει τους δανειστές να το συμπεριλάβουν στα προαπαιτούμενα των αλλαγών, στη δημόσια διοίκηση.

Οφείλει πάντως, παρά την πίεση των εσωτερικών θεμάτων, να προσδιορίσει χωρίς καθυστέρηση το στίγμα του και στα εθνικά θέματα, μια και μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει τις θέσεις του γύρω από αυτά.

Η αναταραχή είναι το πρώτο καλό σημάδι . Αν δεν συντριβεί στις εσωκομματικές τριβές της ΝΔ, μπορεί αυτή η νέα δυναμική, να αποτελέσει μια αρχή για μια νέα εποχή, που θα δώσει ελπίδα στους απελπισμένους Έλληνες…

Υ.Γ. Ο υπογράφων το παρόν άρθρο δεν έχει καμιά σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και δεν έχει καμιά κομματική ένταξη. Η ιδιότητα του παρατηρητή είναι κρίσιμη και χρήσιμη προκειμένου να παρατηρεί κανείς και να σχολιάζει τα γεγονότα χωρίς παρωπίδες.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα