Κάμερον: «Απελπισμένο τέχνασμα» το βίντεο των ISIS

Ένα βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο οποίο πρωταγωνιστούν ένα αγόρι να φορά στρατιωτική στολή και ένας μεγαλύτερος σε ηλικία μαχητής με καλυμμένο το πρόσωπό του, που μιλούν με βρετανική προφορά, είναι μια «απελπισμένη» προπαγάνδα από μια οργάνωση που χάνει συνεχώς έδαφος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Το βίντεο, η γνησιότητα του οποίου δε μπορεί να διασταυρωθεί από ανεξάρτητη πηγή, καταγράφει επίσης την εκτέλεση πέντε ανδρών που κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Δύσης.

Ο μασκοφόρος άνδρας απειλεί τον Ντέιβιντ

Κάμερον και υπόσχεται ότι το Ισλαμικό Κράτος κάποια στιγμή στο μέλλον θα κατακτήσει τη Βρετανία, ενώ κατόπιν πυροβολεί έναν από τους φερόμενους ως κατασκόπους στο κεφάλι.

Το υλικό ξύπνησε τις μνήμες του «Τζιχάντι Τζον», του Βρετανού μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίστηκε σε πολλά βίντεο με εκτελέσεις ομήρων προτού σκοτωθεί ο ίδιος σε μια αεροπορική επιδρομή πέρυσι.

«Πρόκειται για ένα απελπισμένο τέχνασμα από μία οργάνωση που στην πραγματικότητα διαπράττει απόλυτα ποταπές και αποτρόπαιες ενέργειες και οι άνθρωποι μπορούν να το δουν αυτό για μία ακόμη φορά σήμερα» επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για μία οργάνωση που διαρκώς χάνει έδαφος, η Βρετανία δεν θα φοβηθεί ποτέ από αυτού του είδους την τρομοκρατία, οι αξίες μας είναι τόσο ισχυρότερες από τις δικές τους. Ενδεχομένως θα χρειαστούμε πολύ χρόνο αλλά θα (στο τέλος) εκείνοι θα ηττηθούν».

Η εκπρόσωπος τύπου του Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία εξετάζει το βίντεο και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Διευκρίνισε ότι δε γνωρίζει εάν ο Κάμερον είδε το υλικό και ο ίδιος.

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας υπενθυμίζει τη βαρβαρότητα του Ντάες και τι αντιμετωπίζει ο κόσμος με αυτούς τους τρομοκράτες. Αποτελεί ξεκάθαρα ένα εργαλείο προπαγάνδας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο οι άνδρες που καταγράφει ο φακός να ήταν κατάσκοποι, η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με θέματα που αφορούν επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, σημείωσε ωστόσο ότι η προπαγάνδα που είχε διαδώσει στο παρελθόν η οργάνωση αποδείχθηκε ψευδής.

Μετά τη δολοφονία των 5 ανδρών, ένα αγόρι που μιλά αγγλικά και μοιάζει ηλικίας 4 ως 5 ετών εμφανίζεται να λέει: «Πήγαινε να σκοτώσεις τον άπιστο ακριβώς εκεί».

Ο μασκοφόρος μαχητής που εμφανίζεται στο νέο βίντεο δεν μοιάζει με τον «Τζιχάντι Τζον», Μοχάμεντ Εμουάζι, αλλά μιλάει με βρετανική προφορά, κραδαίνει ένα όπλο κοιτώντας την κάμερα ενώ επικρίνει τον Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον Ντέιβιντ Κάμερον. Εσύ, σκλάβε του Λευκού Οίκου. Εσύ, ημίονε των Εβραίων» λέει ο άνδρας στο βίντεο διάρκειας 10 λεπτών που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

«Πόσο παράδοξο είναι ο ηγέτης ενός μικρού νησιού να μας απειλεί με μια χούφτα αεροσκάφη. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι διδαχθήκατε από τα μαθήματα που σας έδωσε ο αξιοθρήνητος αφέντης σας στην Ουάσιγκτον και η αποτυχημένη του εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» συνέχισε ο άνδρας.

Σενάρια για την ταυτότητα του μαχητή και του αγοριού

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν εικασίες σχετικά με την ταυτότητα του μαχητή και μεταδίδουν ότι ενδέχεται να είναι ο Σιντάρτα Νταρ, που είναι επίσης γνωστός με το όνομα Άμπου Ρουμαγσάχ, ένας Ινδουιστής που προσηλυτίστηκε και θεωρείται πλέον ως ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των ισλαμιστών, αν και οι ειδικοί των υπηρεσιών ασφαλείας διχάζονται για το αν πραγματικά πρόκειται για εκείνον.

Ο Νταρ κατάφερε να φύγει από τη Βρετανία με την οικογένειά του για να ταξιδέψει στη Συρία παρά το γεγονός ότι είχε αποφυλακιστεί με εγγύηση αφού συνελήφθη στα τέλη του 2014 με την υποψία ότι ανήκει σε μια οργάνωση που έχει τεθεί εκτός νόμου.

Την ίδια ώρα ο πατέρας της Γκρέις Ντερ, μιας γυναίκας από το Λονδίνο που εγκατέλειψε την χώρα της για να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και να παντρευτεί έναν μαχητή, δήλωσε ότι πιστεύει πως το παιδί είναι ο γιος της.

«Πρόκειται για τον εγγονό μου. Δεν μπορώ να τον αποκηρύξω» επισήμανε ο Σάντεϊ Ντερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News.

«Δεν του αρέσει που βρίσκεται εκεί. Πρόκειται για προπαγάνδα. Απλά χρησιμοποιούν ένα μικρό αγοράκι. Δεν γνωρίζει τίποτα. Τον χρησιμοποιούν σαν ασπίδα».

Τον Νοέμβριο, Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν γνωστοποιήσει ότι έως και 800 Βρετανοί πολίτες έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία, ορισμένοι εξ αυτών για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Το 50% αυτών των ανθρώπων επέστρεψε στην πατρίδα τους ενώ 70 Βρετανοί πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα