Καραγιάννης: Αυτοκτονία αν δεν παρατείνουμε τα μέτρα πέραν της 13ης Απριλίου

Θα ήταν αυτοκτονία αν δεν παρατείνουμε τα περιοριστικά μέτρα πέραν της 13ης Απριλίου οπότε και λήγουν τα σχετικά διατάγματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί κρουσμάτων που παρουσιάζονται αυτή την στιγμή επιβάλλουν τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων.

Προς τον σκοπό αυτό, σημείωσε, η Συμβουλευτική Επιτροπή έχει ήδη προβεί σε

σχετικές ενημερώσεις τόσο στον Υπουργό Υγείας και κατ΄ επέκταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Τα μέτρα οπωσδήποτε πρέπει να επεκταθούν γιατί αυτό επιβάλλεται στην δεδομένη κατάσταση. Δεν είναι καθόλου συνετό να χαλαρώσουμε τα περιοριστικά μέτρα από την στιγμή που βλέπουμε να υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων. Θα ήταν αυτοκτονία», επεσήμανε ο κ. Καραγιάννης.

Έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι την κορύφωση των κρουσμάτων

Ο Καθηγητής Καραγιάννης, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι την κορύφωση των κρουσμάτων που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα είναι.

«Οι αριθμοί μας έχουν σκαμπονεβάσματα επί καθημερινής βάσης. Χρειαζόμαστε ακόμη δυο εβδομάδες για να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Δεν μπορεί κανένας να πει αυτή τη στιγμή πότε θα υπάρξει κορύφωση», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα, οι αριθμοί των κρουσμάτων που ανακοινώνονται, να διατηρηθούν κάτω από τα 20 ημερησίως.

«Ήδη είμαστε στα 230 κρούσματα σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Ελπίζω σε δύο εβδομάδες να μην τα διπλασιάσουμε. Με τα περιοριστικά μέτρα αισιοδοξώ ότι αυτό δεν θα γίνει», σημείωσε.

Η χλωροκίνη στις θεραπευτικές κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο Υγείας

Η χλωροκίνη, είπε ο Καθηγητής Καραγιάννης, περιλαμβάνεται στις θεραπευτικές κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας σε όλους τους γιατρούς της πρώτης γραμμής και ήδη χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Καραγιάννη, χρησιμοποιούνται επίσης, αντιβιοτικά, αντιγριππικά και αντιρετροϊκά φάρμακα.

«Η χλωροκίνη είναι ένα από τα κύρια φάρμακα που χρησιμοποιούνται διεθνώς. Την θέσαμε κι εμείς στον θεραπευτικό αλγόριθμο. Οι οδηγίες είναι να δίνεται από τους γιατρούς στα πιο πρώιμα στάδια της νόσου, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση της υγείας του ασθενή», είπε.

Παρέμβαση στο Μεσημέρι και Κάτι

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για υπερβολές όταν μέρη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, Βρετανία και οι ΗΠΑ μετρούν νεκρούς ανά χιλιάδες», διερωτήθηκε εξάλλου κατά την παρέμβασή του στο Μεσημέρι και Κάτι ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εξήγησε ότι τα μέτρα είναι εκεί για να σπάσουμε τις πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης. Πρόσθεσε ότι η καμπύλη θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ ήταν αναμενόμενο να βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία άλλα όχι με τόσο απότομο ρυθμό. Επίσης, με την είσοδο των νέων εργαστηρίων στον έλεγχο για κρούσματα θα ανιχνευτούν κάποια άτομα που είναι θετικά και είναι έξω στην κοινότητα.

Αναφορά έγινε και στο χρονοδιάγραμμα των συμπτωμάτων, όπως φαίνεται στο πιο κάτω γράφημα:

Ο ειδικός σχολίασε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο βαριά έχει νοσήσει κάποιος. Εάν κάποιος έχει πολύ ήπια συμπτώματα από την αρχή και μπορεί να συνεχίσει έτσι και να ανανήψει πολύ πιο σύντομα, παρά κάποιος που θα παρουσιάσει σταδιακά συμπτώματα που χειροτερεύουν μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να διασωληνωθεί.

Μίλησε για έναν «ύπουλο ιό, όπου ενώ τα συμπτώματα εξελίσσονται ήπια, μπορεί να κάνει υποτροπή και να παρουσιάσει ο ασθενής συμπτώματα δύσπνοιας και να δυσκολεύεται στην αναπνοή και να χρειαστεί να διασωληνωθεί. Σε αυτό το σημείο είναι τα χειρότερα».

Εξήγησε ότι η πρόοδος του covid19 είναι πολύ πιο μακρά απ οποιουδήποτε άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.    

Keywords
Τυχαία Θέματα