Καραγιάννης: Φαίνεται ότι είναι απαραίτητο το μέτρο για safe pass παντού (vid)

Το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Κύπρο αλλά και το ενδιαφέρον για εμβολιασμό στα σημεία «walk in» σχολίασε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι «είναι ενθαρρυντικό, είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό γιατί πολύς κόσμος δεν είναι γνώστης του διαδικτύου ή δεν έχει υπολογιστή ή είναι θέμα να κλείσουν ραντεβού

μέσω της πλατφόρμας».

Συμπλήρωσε ότι «αυτό που προέχει τώρα είναι τουλάχιστον να αρχίσουν οι εντατικοί εμβολιασμοί, διότι ναι μεν θα εμβολιαστεί κάποιος τώρα αλλά θα χρειαστούν μέχρι έξι εβδομάδες πριν γίνει απόλυτα προστατευμένος. Αυτό μας φέρνει στα πρόθυρα του φθινοπώρου πλέον».

Επεσήμανε ότι «μία δόση του εμβολίου δεν είναι το ίδιο προστατευτική όσο οι δύο δόσεις. Το AstraZeneca και το Pfizer με την πρώτη δόση είναι μόνο 30% αποτελεσματικά. Χρειάζονται και οι δύο δόσεις και να παρέλθουν 15 ημέρες. Κάποιοι μολύνθηκαν μια δυο μέρες μετά τη δεύτερη δόση και παρουσίασαν συμπτώματα. Αυτό έγινε επειδή δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι».

Όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, εξήγησε ότι «μας επιβεβαίωσαν στη χθεσινή σύσκεψη ότι το κυρίαρχο στέλεχος στην Κύπρο είναι το ινδικό. Αυτό φαίνεται και από τη επιδημιολογική μας καμπύλη που είναι η χειρότερη στην Ευρώπη. Από την άλλη αν και νεότερα άτομα μολύνονται, βλέπουμε ότι μπαίνουν στα νοσοκομεία, κυρίως μεταξύ των ηλικιών 40-60 ετών».

Για τα ενδεχόμενα μέτρα, είπε ότι «κοιτάξαμε πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες μετάδοσης και διαπιστώσαμε ότι είναι σε χώρους συγχρωτισμού ατόμων σε νεαρές ηλικίες. Οι κατασκηνώσεις και τα θερινά σχολεία είναι κατά κάποιο τρόπο ένα αποτύπωμα για το τι μπορεί να συμβεί το φθινόπωρο με το άνοιγμα των σχολείων, έτσι είναι εκεί που συζητήσαμε τι θα πρέπει να γίνει με τους εμβολιασμούς και εάν θα πρέπει να πέσει η ηλικία πιο κάτω. Αυτό θα αποφασιστεί πολύ σύντομα».  

Ερωτηθείς εάν θα εφαρμοστεί μέτρο για safe pass παντού, είπε ότι «αυτό εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι κάτι που φαίνεται ότι είναι απαραίτητο. Το 4ο κύμα ήρθε νωρίτερα απ ότι περιμέναμε και επειδή πολλές χώρες της Ευρώπης δεν θέλουν να κλείσουν πάλι τις οικονομίες τους, είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι οι χώροι όπου οι χώροι υψηλού συγχρωτισμού είναι ασφαλείς. Αυτό θα γίνει μόνο με το safe pass».

Διαβάστε επίσης: 

Κλινικά εργαστήρια: Η τιμή πλαφόν για rapid test θα είναι στα 20 ευρώ

Μέσα σε μιάμιση ώρα 270 εμβόλια από τα «Walk-In»

Keywords
Τυχαία Θέματα