Καρκίνος, κλίμα, βιωσιμότητα, μεταξύ των αποστολών του Horizon Europe

Τη προώθηση πέντε νέων «αποστολών», μιας νέας μεθοδολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» (Horizon Europe) ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, αξιοποιώντας μια δέσμη δράσεων, που θα περιλαμβάνει έργα έρευνας και καινοτομίας, μέτρα πολιτικής και νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση πέντε προκλήσεων: Την καταπολέμηση του καρκίνου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την προστασία των ωκεανών, των θαλασσών και των υδάτων, τη διαβίωση σε πιο πράσινες πόλεις και την εξασφάλιση υγιούς εδάφους και υγιεινών τροφίμων.

Τις νέες πρωτοβουλίες παρουσίασαν η Επίτροπος Καινοτομίας

και Έρευνας Μαρίγια Γκάμπριελ, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Βιγρκίνιους Σινκέβιτσιους.

Η Επίτροπος Κυριακίδου ανέφερε στην παρέμβασή της πως το νέο πρόγραμμα θα αξιοποιηθεί μαζί με το Σχέδιο για τον Καρκίνο για τη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030 μέσω της πρόληψης, της θεραπείας και των λύσεων για μια μακρύτερη και καλύτερη ζωή.

«Ενεργοποιούμε τη χρηματοδοτική στήριξη από τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουμε διαθέσει για το Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός δικτύου ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου - μία από τις συστάσεις της Αποστολής και μια εμβληματική δράση για την οποία θα συνεργαστούμε πολύ στενά», εξήγησε η κ. Κυριακίδου.

Η Επίτροπος επεσήμανε ακόμα πως καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και επιλογές αλλά και γενετικά χαρακτηριστικά, μια από τις δράσεις, που θα δρομολογηθεί «είναι η πλατφόρμα της ΕΕ για την κατανόηση του καρκίνου», η οποία θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της αποστολής «για να συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι καρκίνοι ξεκινούν, αναπτύσσονται και εξαπλώνονται».

Σημειώνοντας πως η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου, σημείωσε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ «καταλαβαίνουμε πώς η έρευνα, η καινοτομία, η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να σώσουν ζωές» και πως για αυτό «ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε ολόκληρη την ΕΕ και συνεργαζόμαστε χέρι-χέρι με το Horizon Europe».

Στις δηλώσεις της, η Επίτροπος Γκάμπριελ εξήγησε την φιλοσοφία των αποστολών και συνόψισε τους πέντε τομείς στους οποίους θα αναζητηθούν λύσεις με χρονικό ορίζοντα το 2030:

- Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: στήριξη τουλάχιστον 150 ευρωπαϊκών περιφερειών και κοινοτήτων ώστε να καταστούν ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή έως το 2030,

- Αντιμετώπιση του καρκίνου: συνεργασία με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου με στόχο τη βελτίωση της ζωής άνω των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030 μέσω της πρόληψης, της θεραπείας και της εξεύρεσης λύσεων για παράταση και βελτίωση της ζωής,

- Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων της ΕΕ έως το 2030,

- 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 και

- Μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το έδαφος στη γεωργία: 100 «ζωντανά εργαστήρια» και «φάροι» θα ηγηθούν της μετάβασης σε υγιή εδάφη έως το 2030.

Σύμφωνα με την κ. Γκάμπριελ, οι αποστολές αποτελούν έναν νέον τρόπο εφαρμογής πολιτικής, καθώς θα συγκεντρώνει μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών γύρω από έναν στόχο ώστε να δημιουργούνται συνέργειες και να καταγράφονται αποτελέσματα επί του εδάφους από την έρευνα και την καινοτομία.

Επίσης στόχος θα είναι η κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, επενδυτών και επιχειρηματιών καθώς και των τοπικών κοινοτήτων.

Ο Επίτροπος Σινκέβιτσιους με τη σειρά του εξήγησε πως οι αποστολές για αποκατάσταση των ωκεανών και του εδάφους στη γεωργία θα επικεντρωθούν στην προστασία των θαλάσσιων περιοχών και μεγάλων ποταμών εστιάζοντας κατ’ αρχήν σε περιοχές «φάρους», όπως τον Δούναβη, τις ακτές του Ατλαντικού και τη Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα