Καρνάγιο Λεμεσού: Ένα χρονίζον πρόβλημα που ψάχνει ακόμα λύσεις (vid)

Για το Καρνάγιο Λεμεσού, το «μελανό στίγμα» του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης, μίλησαν στο Μεσημέρι και Κάτι ο δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας. 

Ο δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ανέφερε ότι «είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για τη Λεμεσό. Αυτή τη στιγμή η πόλη μας έχει ανάγκη από ποιοτικούς δημόσιους χώρους. Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα και να αναβαθμίσει την περιοχή του κέντρου. Πιστεύουμε ότι αυτή η περιοχή δεν πρέπει να

έχει αυτοκίνητο, δεν μπορεί να λειτουργήσει η ακταία οδός ως ένας δρόμος διπλής ή τετραπλής κατεύθυνσης, ουσιαστικά θα αποκόψει την πόλη από την ακτή. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη δημαρχία είχε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου και ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα μας. Για να προχωρήσει οτιδήποτε εκεί πρέπει να γίνει νέα χωροθέτηση και να δούμε τι θα γίνει με τους επαγγελματίες εκεί. Δεν είμαστε εναντίον τους, πρέπει να γίνει μια σωστή μετεγκατάσταση, να πάνε αλλού γιατί  μια Κύπρος με 5-6 μαρίνες και με 3000-4000 σκάφη, θα υπάρχει εργασία αλλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν με αυτό τον τρόπο». 

Επεσήμανε ότι «η απάντηση που είχα από τον Υπουργό είναι ότι σε ένα μήνα θα έχουμε μια πρώτη απόφαση για νέους χώρους μετεγκατάστασης».

Από πλευράς του ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου, ανέφερε ότι «είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Κατά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, εξηγήθηκε ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου και ποιες είναι οι ενέργειες που λαμβάνονται». 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, τόνισε ότι «η ακταία οδός δεν είναι ένα έργο που αφορά μόνο τη Λεμεσό. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε αυτή τη δεινή της ανάπτυξης και της οικονομικής ευμάρειας που χρειάζεται αυτός ο τόπος διά μέσου του επιχειρείν η ακταία οδός θα αποτελέσει ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου και κατ επέκτασιν του Εθνικού Εγχώριου Προϊόντος. Εμάς ο ρόλος μας είναι καθαρά πολιτικός. Έχω εγγράψει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή και θα το παρακολουθούμε γιατί αποτελεί σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας».

Επεσήμανε ότι «χωρίς να αλλάζουμε τη φιλοσοφία του σχεδιασμού, χρειάζονται να γίνουν δύο βασικά πράγματα. Χωρίς υποδομές, σχεδιασμούς που αρμοδιότητα έχει το αρμόδιο τμήμα, δεν μπορούμε να συζητούμε ακταία οδό. Για το Καρνάγιο, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αρχικά να οριοθετήσει και να καθορίσει πόση σημαντική είναι η ακταία οδός. Ας μην περιμένουμε να λύσουμε το πρόβλημα του Καρνιάγιου, αφού αρχικά δεν υπάρχουν υποδομές».

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών εξήγησε ότι υπήρχε ένας σχεδιασμός που περιλάμβανε όλη την ακταία οδό και ολοκληρώθηκε το 2017. Δεν προχώρησε τελικά, πολλά από αυτά τα πράγματα τα συζητήσαμε με τον Αρμεύτη και θα πρέπει να επανασχεδιαστούν, γι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Εντούτοις, το θέμα του Καρνάγιου και τον προηγούμενο σχεδιασμό και στον νέο που θα γίνει θα πρέπει να επιλυθεί». 

Συμπλήρωσε ότι έγινε μία προς μία μελέτη των περιπτώσεων τόσο όσον αφορά το νομικό καθεστώς των προηγούμενων συμβάσεων, όσο και των κατασκευών επί του εδάφους. Έχει γίνει ένας πρώτος σχεδιασμός για τις λύσεις που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν». Σε σχέση με τις περιοχές μετακίνησης, σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις εν δυνάμει περιοχές, αποκλείοντας το Βασιλικό λόγω άλλων επιβαρύνσεων. 

Αναλυτικά η συζήτηση στο βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: Καρνάγιο Λεμεσού: Ένα καρκίνωμα στην παραλία της πόλης

 

Keywords
Τυχαία Θέματα