Κάρουλλας στο Sigmalive: Οι στόχοι και η απάντηση για ταυτότητα ψευδοκράτους

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου, Νίκος Κάρουλλας, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ μίλησε στο Sigmalive, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να διεκδικήσει τη δημαρχία της πόλης και τους στόχους του σε περίπτωση εκλογής του. Παράλληλα, κλήθηκε να τοποθετηθεί σε σχέση με παλαιότερη δήλωση ότι δεν έχει πρόβλημα να έχει ταυτότητα του ψευδοκράτους αλλά και τι εννοεί όταν δηλώνει «βόρειος».

Κύριε Κάρουλλα, γιατί διεκδικείτε τη δημαρχία;

Περνώντας τη διαδικασία αυτή για να αποφασίσουν τα κόμματα ποιους

υποψήφιους θα υποστηρίξουν και με όσες αλλαγές είδατε ότι έγιναν, εγώ ένιωσα κάπως προσβεβλημένος σαν Αμμοχωστιανός. Η Αμμόχωστος, χρειάζεται εθελοντές όπως και όλοι οι κατεχόμενοι δήμοι και κοινότητες μας. Θεωρώ ότι με το να μην διεξάγονται εκλογές χάνεται σιγά – σιγά η έννοια ενός δήμου και μιας κοινότητας. Ο τίτλος του δημάρχου είναι τιμητικός και βάζει τους κατοίκους και τους απογόνους τους σε μια διαδικασία να σκεφτούν τις ρίζες τους. Πώς είναι δυνατό να αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία;  Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που με έκανε να νιώσω την ανάγκη να εξαγγείλω την υποψηφιότητα μου. Όλοι αντιμετώπισαν την εκλογή νέου δημάρχου Αμμοχώστου σαν ένα πράγμα που έπρεπε να αποφύγουμε, εγώ δεν θεώρησα ότι πρέπει να το αποφύγουμε.

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι οι στόχοι σε περίπτωση εκλογής του ανέφερε:

Εδώ και αρκετό καιρό υποστήριζα ότι το λάθος που κάναμε ως πρόσφυγες ήταν πως ζητούσαμε από τους άλλους να μας επιστρέψουν στα σπίτια μας. Θεωρούσαμε ότι κάποιοι άλλοι πρέπει να κάνουν κάτι για εμάς. Εγώ δεν έχω αυτή την αντίληψη. Όπως εμείς οι Κύπριοι, δεν κάνουμε τίποτα για κανέναν άλλον στο κόσμο πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι κάποιοι άλλοι θα κάνουν κάτι για εμάς; Άρα το πρώτο μου κάλεσμα είναι να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Θεωρώ ότι κάθε δήμαρχος μιας κατεχόμενης κοινότητας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να κινητοποιήσει τους συμπολίτες του. Εμείς είμαστε και ο πιο μεγάλος κατεχόμενος δήμος που θα μπορούσαμε να ηγηθούμε όλων των κατεχόμενων δήμων σε αυτή την προσπάθεια. Τότε θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε αποφάσεις και στέλναμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε επ΄ αόριστο. Πρέπει να πάμε σε μια άλλη διαδικασία.

Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί άλλη διαδικασία δήλωσε:

Δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ αόριστο. Όλοι μπορούμε να συμφωνούμε σε ένα πράγμα: Ότι o μεγαλύτερος εχθρός μας και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Τουρκία. Αυτό όμως δεν μας απαλλάσσει από άλλα πράγματα. Δηλαδή, δεν απαλλάσσει από την ανάγκη να περάσουμε το μήνυμα ότι αυτός ο τόπος είναι πολύ μικρός για να μείνει μοιρασμένος και ότι η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι ο στόχος μας. Ένα μήνυμα ξεκάθαρο ότι εμείς θα αποδεχτούμε του Τουρκοκύπριους σαν ίσους αλλά με μια άλλη λογική. Δηλαδή ότι θα μιλούμε μαζί τους, διότι δεν το κάνουμε. Έτσι θα βγουν προς τα έξω πολλές απόψεις. Μιλώντας μαζί τους θα αντιληφθούμε ότι η προτεραιότητα των Τουρκοκυπρίων είναι ασφάλεια. Μιλώντας μαζί τους θα καταλάβουμε ποια εικόνα έχουν αυτοί για εμάς. Όταν επικοινωνεί ο ένας προς τον άλλον τον κοινό του πόνο το κοινό του πρόβλημα τότε μπορούμε να έχουμε συμμαχίες.

Ο κ. Κάρουλλας, κλήθηκε να τοποθετηθεί και σε παλαιότερη δήλωση κατά την οποία ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα να αποκτήσει ταυτότητα του ψευδοκράτους. Ο υποστηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου, είπε ότι η δήλωση αυτή έγινε κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. «Εγώ προσπάθησα να τους πω έξω από τα δόντια όπως συνήθως μιλώ, για ποια απομόνωση μας μιλάτε; Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τις ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έρχονται στις ελεύθερες περιοχές έχοντας ίσα δικαιώματα με εμάς και ύστερα επιστρέφουν στο ψευδοκράτος με την ψευδοταυτότητα τους και κρατούν και τις δικές μας περιουσίες. Μακάρι να είχα και εγώ δυο ταυτότητες για να πηγαίνω στα κατεχόμενα και να πάρω πίσω την περιουσία μου. Εγώ το πατρικό μου δεν το είδα», δήλωσε. Ο κ. Κάρουλας εξήγησε ότι αυτή η τοποθέτηση έγινε μέσα σ’ αυτό το επιθετικό πνεύμα.  «Εγώ απέρριπτα την απομόνωση. Είναι ντροπή με το να νομίζουμε ότι όταν λοιδορούμε κάποιους, είμαστε πατριώτες», τόνισε.

Ο υποψήφιος δήμαρχος κλήθηκε επίσης να εξηγήσει τι εννοούσε όταν δήλωνε στις 14 Μαρτίου, σε συνέντευξη Τύπου για την Αμμόχωστο, ότι ο ίδιος «νιώθει βόρειος». «Εγώ είμαι βόρειος, εννοώ στην καταγωγή», δήλωσε.  Για να ερωτηθεί εκ νέου, αν υπάρχει βόρεια και νότια Κύπρος, λέγοντας, ότι υπάρχουν πρόσφυγες που τα σπίτια τους είναι στον βορρά και μη πρόσφυγες που τα σπίτια του βρίσκονται στο νότο. «Είναι πολύ εύκολο πράγμα να απομονώνεις φράσεις και να λες ότι άλλος είναι πουλημένος ή προδότης» σημείωσε. «Αυτό όμως δεν με πειράζει, αυτό που με πειράζει είναι διότι νιώθουμε πολλές φορές ότι νικήσαμε, διότι νικήσαμε έναν δικό μας. Ο εχθρός είναι απέναντι. Είναι λυπηρό να συμβαίνει αυτό το πράγμα», υπογράμμισε.

Τέλος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής των Βαρωσιωτών στις κάλπες για να στείλουν μήνυμα και εντός αλλά και στη διεθνή κοινότητα ότι οι Βαρωσιώτες ενδιαφέρονται για την πόλη τους και δεν ξεχνούν ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα