Καρούσος: Σημαντική η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Το Υπουργείο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα καταβάλλουν πάντα αδιάκοπες και ακούραστες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι αρχαιότητες μας θα είναι ασφαλείς και θα διατηρούνται για τις επόμενες γενιές, μέσα και από την ψηφιοποίηση τους, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Ο κ. Καρούσος χαιρέτισε το πρωί  το 9ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Euromed 2022), που διοργανώνουν, στη Λεμεσό, το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτικής Κληρονομιάς και το Ευρωπαϊκό έργο «Μνημοσύνη» του ΤΕΠΑΚ.

Στην

ομιλία του, ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως η ψηφιοποίηση μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέσο για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά μπορεί, επίσης, να προσφέρει προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ενδεχόμενο απώλειας, λόγω φυσικών ή άλλων καταστροφών.

«Η ψηφιοποίηση μπορεί, επίσης, να είναι ένα σημαντικό μέσο για την πρόληψη της φυσικής αποσύνθεσης των αρχείων, διασφαλίζοντας ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ασφαλείς για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης αρχαιοτήτων (CADiP), ο κ. Καρούσος είπε πως, μέχρι στιγμής  έχουν ψηφιοποιηθεί 61.735 αρχαία κινητά ευρήματα, 3.581 επισκοπήσεις και 1.641 αρχαία μνημεία.

«Προς το παρόν, το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει την ψηφιοποίηση κινητών αρχαιοτήτων και από τον Μάιο του 2021, έχει ξεκινήσει το μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ψηφιοποίηση των μουσείων της Κύπρου, που χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικούς οργανισμούς του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Νορβηγίας», συμπλήρωσε.

Στόχος αυτού του προγράμματος, υπέδειξε, είναι η ψηφιοποίηση 96.000 κινητών αρχαιοτήτων στη βάση δεδομένων CADip, οι οποίες φυλάσσονται στο Κυπριακό Μουσείο, στη Λευκωσία, καθώς και σε άλλα κρατικά αρχαιολογικά μουσεία.

Στο χαιρετισμό του, ο κ.Καρούσος είπε ακόμη ότι η ψηφιοποίηση των κινητών αρχαιοτήτων θα επιτρέψει την ευκολότερη πρόσβαση και χειρισμό δεδομένων σε καθημερινές εργασίες και θα προωθήσει περαιτέρω την έρευνα.

Θα συμβάλει επίσης, συνέχισε, στον στόχο της πλήρους ψηφιοποίησης όλων των κινητών αρχαιοτήτων που βρίσκονται στην κατοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων και «θα αποτελέσει σημαντικό τρόπο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σημαντικό εργαλείο στη διαρκή καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ενώ θα έχει σημαντική συνδρομή στη δημιουργία του νέου Κυπριακού Μουσείου».

Σημείωσε δε ότι η προσπάθεια για την προστασία, τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι εύκολη, για διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά υπέδειξε πως «επιτυγχάνεται καλύτερα με την ψηφιοποίηση».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Υπουργείο του, καθώς και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα καταβάλλουν πάντα αδιάκοπες και ακούραστες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι αρχαιότητες μας θα είναι ασφαλείς και θα διατηρούνται για τις επόμενες γενιές.

Το Διεθνές συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα