Κασουλίδης: Η Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη σημασία του σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ιδιαίτερα σε σχέση με την απαγόρευση της θανατικής ποινής και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας από το βήμα της εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, υπό την ιδιότητά του ως Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, ο κ. Κασουλίδης καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες

της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη Υπουργική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στη Λευκωσία, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας, όπου αναμένεται να παρθούν μια σειρά από αποφάσεις, περιλαμβανομένων των Αναθεωρημένων Κατευθυντήριων Γραμμών για την Προστασία των Θυμάτων Τρομοκρατικών Ενεργειών. Αναφορικά με τη Σύμβαση για τα αδικήματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει για υπογραφές τον άλλο μήνα, στη Λευκωσία.

«Είναι σημαντικό ότι η Επιτροπή Υπουργών και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, συνεχίζουν τον συντονισμό των προσπαθειών τους για να αντιμετωπίσουν πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη», είπε ο κ. Κασουλίδης και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να συνδράμει αυτές τις προσπάθειες και μετά τη λήξη της προεδρίας της.

«Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου έχει δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συμμερίστηκε την έκκληση του Γ.Γ. Thorbjørn Jagland προς τις τουρκικές Αρχές να προχωρήσουν με προσεκτικά βήματα μετά το δημοψήφισμα. «Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με αυτή την έκκληση», είπε ο κ. Κασουλίδης.

«Θα ήθελα, επίσης, να επαναλάβω τη σημασία που έχει η διασφάλιση του σεβασμού προς τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της θανατικής ποινής και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών εξέφρασε, ταυτόχρονα, την ετοιμότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης για συνέχιση της στήριξης προς την Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Στοκχόλμη και Παρίσι, ο Υπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και είπε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε αδιάλειπτα τη μάχη στην οποία έχουμε συρθεί από τις τρομοκρατικές ομάδες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις ιταμές και εγκληματικές επιθέσεις».

Ο κ. Κάσουλίδης κάλεσε, παράλληλα, τα κράτη μέλη του ΣτΕ να κάνουν χρήση των εργαλείων που έχουν ήδη στη διάθεσή τους, περιλαμβανομένων εκείνων που παρέχει το ΣτΕ.

Εξέφρασε, συναφώς, ικανοποίηση για το ότι το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αφού εξασφάλισε και την έκτη κύρωση που απαιτείτο.

Το Πρωτόκολλο, το οποίο έχει ήδη υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθιστά τη στρατολόγηση και εκπαίδευση για σκοπούς τρομοκρατίας, αλλά και τη χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών, ποινικό αδίκημα. Ζήτησε, επιπρόσθετα, από τα μέλη της ΚΣΣΕ να ασκήσουν επιρροή στα εθνικά τους Κοινοβούλια, ώστε το Πρωτόκολλο να λάβει περισσότερη στήριξη, μέσα από την υπογραφή και την κύρωσή του.

Ενημέρωσε, επίσης, τη Συνέλευση ότι ο ίδιος υπέγραψε το Πρωτόκολλο, εκ μέρους της Κύπρου, νωρίτερα τη Δευτέρα.
Είπε, εξάλλου, ότι οι Αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Προστασία των Θυμάτων Τρομοκρατικών Ενεργειών θα υποβληθούν ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών προς υιοθέτηση στις 19 Μαΐου, στη Λευκωσία.

«Αυτό το κείμενο δεν αποτελεί μόνο επίσημη αναγνώριση της δυστυχίας που υπομένουν τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών και οι οικογένειές τους, αλλά και ένα μέσο για βελτίωση της παρεχόμενης προς αυτούς βοήθειας, μέσω της καλύτερης ανταπόκρισης σε συγκεκριμένες ανάγκες τους», είπε.

Αναφορικά με τη Σύμβαση για τα Αδικήματα που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ και η ΚΣΣΕ αναμένεται να γνωματεύσει επί του προσχεδίου κατά την παρούσα Σύνοδο.

«Η Επιτροπή Υπουργών αναμένει αυτή τη γνωμοδότηση με ενδιαφέρον, προσβλέποντας, όπως ελπίζω, στην υιοθέτηση της Σύμβασης και το άνοιγμά της για υπογραφές κατά την Υπουργική Σύνοδο στη Λευκωσία», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «η υιοθέτηση της Σύμβασης θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τρομοκρατικές ομάδες ολοένα και καταφεύγουν στη διακίνηση αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς για να χρηματοδοτήσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εξάλλου στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι μετανάστες και πρόσφυγες δικαιούνται να τυγχάνουν προστασίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «κατά τον ίδιο τρόπο με καθένα που εμπίπτει εντός της δικαιοδοσίας των κρατών μελών».

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καθήκον να παραμείνει σε εγρήγορση αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων και εξέφρασε ικανοποίηση για τη συζήτηση που διεξάγεται στην τρέχουσα Σύνοδο αναφορικά με την επείγουσα χρηματοδότηση, αλλά και την προστασία γυναικών προσφύγων.

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών εξετάζουν το προσχέδιο ενός σχεδίου δράσης, με στόχο να παρασχεθεί σε ασυνόδευτα ανήλικα άτομα καλύτερη προστασία, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ένταξή τους στις κοινωνίες. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι το σχέδιο δράσης θα εγκριθεί από τους 47 Υπουργούς Εξωτερικών στην Κύπρο τον επόμενο μήνα.

Επίσης, ο Υπουργός προέτρεψε όλα τα μέρη να πάρουν θέση ενάντια στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία που απειλούν την συνοχή των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην κατάσταση στη Γεωργία και την Ουκρανία, ενώ κάλεσε τις Αρχές της Λευκορωσίας να κινηθούν αποφασιστικά προς την κατεύθυνση ενός μορατόριουμ στη θανατική ποινή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα