Κασουλίδης-Κυπριακό: Tίποτε το βέβαιο αυτή τη στιγμή

Την εκτίμηση ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι θετικό τότε, ίσως η στάση της να γίνει πιο συγκαταβατική αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Παράλληλα επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το

θέμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της. Είναι απαράδεκτο μια χώρα, η οποία διακηρύσσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιθυμεί τη λύση και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για λύση, να καταφεύγει σε απειλές, τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν να δρομολογείται επανέναρξη των συνομιλιών ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «νομίζω ότι πρώτα θα γίνουν επαφές από τον κ. Έιντε προς τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη θα αναγγείλουν οποιαδήποτε είναι η απόφαση των δύο ηγετών».

«Επί του σημείου αυτού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε το βέβαιο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να αρχίσουν και πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία συνομιλίες ή αν παραπέμπονται μετά απάντησε «όχι, πιθανόν να είναι και πριν αν το πρόγραμμα το επιτρέπει». Διότι, όπως εξήγησε, “το να γίνουν μια ή δύο συναντήσεις πριν αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί οι ουσιαστικές αποφάσεις, αν θα υπάρχουν, θα είναι μετά το δημοψήφισμα».

Κληθείς να εκτιμήσει αν μετά το δημοψήφισμα μπορεί να αλλάξει κάτι στη στάση της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι «η δική μου εκτίμηση είναι πρώτον ότι δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας. Αν είναι αυτά που ακούμε ή αν θα ακούσουμε άλλα». Δεύτερον, πρόσθεσε, «ναι, εγώ πιστεύω ότι αναλόγως του αποτελέσματος θα είναι πολύ πιθανόν ότι η στάση της Τουρκίας θα είναι διαφορετική».

Σε ερώτηση τι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε αν περάσει το δημοψήφισμα, είπε ότι «τότε ίσως να γίνει η στάση της πιο συγκαταβατική στο θέμα της ασφάλειας». Αν δεν περάσει, πρόσθεσε, «τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα».

Σε άλλη ερώτηση για τις δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να καθυστερήσει οποιεσδήποτε ενέργειες, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι «είδατε χθες την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Εμμένουμε σ` αυτή την θέση». Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι είναι απαράδεκτο μια χώρα η οποία διακηρύσσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιθυμεί τη λύση και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για λύση να καταφεύγει σε απειλές και μάλιστα να σχεδιάζει, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εξορμήσεις ερευνητικές στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην ΑΟΖ της Κύπρου».

«Αυτή η στάση είναι εντελώς απαράδεκτη», είπε, και πρόσθεσε: «Μην στραφεί αύριο η Τουρκία να πει και να αναζητεί φτηνές δικαιολογίες τύπου περί της υπόθεσης του (ενωτικό) δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου όταν η ίδια με προθέσεις της υποδαυλίζει και υποσκάπτει το ειρηνικό κλίμα μέσα στο οποίο μπορεί να διεξαχθεί ένας διάλογος».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η ένταση της διαλεκτικής της Τουρκίας όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δεδομένων των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου, είπε «όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μακάρι αυτές οι ενέργειες να είναι προ του δημοψηφίσματος». Αλλά, πρόσθεσε, «δεν είμαι σίγουρος εγώ ότι είναι μόνο προ του δημοψηφίσματος». Τώρα, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «πόσο μας ανησυχεί, κάθε τι που θα προκαλέσει ένταση μας ανησυχεί αλλά από την άλλη μεριά επειδή μας ανησυχεί, ένα πράγμα δεν μπορούμε να κάνουμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους σχεδιασμούς όσον αφορά τα ενεργειακά».

Σε ερώτηση για την ατζέντα της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του και κατά πόσο θα τους δοθεί η ευκαιρία προετοιμασίας συνέχισης της διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «τη Δευτέρα έχουμε ένα μεγάλο κατάλογο θεμάτων που θα συζητήσουμε». Αλληλοενημέρωση, συνέχισε, «επί των επαφών εκατέρωθεν που είχαμε πρόσφατα, ανταλλαγή απόψεων για το τί πρόκειται να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες όσον αφορά τις συνομιλίες».

“Για να μιλούμε για διάσκεψη είναι πολύ νωρίς”, είπε, προσθέτοντας όμως ότι «θα έχουμε όμως να μιλήσουμε και για θέματα που αφορούν τις κοινές πολιτικές Ελλάδας και Κύπρου ή τις εκτιμήσεις Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα όπως την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, τις απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και μια σειρά από άλλα θέματα».

Πηγή KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα