Κάστανος: «Τρόπαια με Γιούβε, Mundial και Euro με Κύπρο»

Η ιστοσελίδα www.youngtalents.gr η οποία ασχολείται με νεαρά ταλέντα και όχι μόνο κάνει μια μεγάλη αναφορά στον Γρηγόρη Κάστανο και στην παρουσία του στην Ιταλία αλλά και με την Εθνική μας ομάδας. Οι καλές και οι άσχημες στιγμές της καριέρας του οι στιγμές του στην Γιουβέντους αλλά και τι θέλει να πετύχει με την Εθνική μας ομάδα.

αναλυτικά η συνέντευξη του:

Η πορεία εξέλιξης είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη για τα μεγάλα ταλέντα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αφού πρώτα ξεχωρίσουν στη «μεγαλόνησο», μπαίνουν στο αεροπλάνο για Ελλάδα

προκειμένου να υπογράψουν και να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σαββίδης, Μαλέκος, Γιασεμάκης, Κωνσταντίνου, Οκκάς, Χαραλαμπίδης, Αλωνεύτης κι άλλοι σημαντικοί Κύπριοι ποδοσφαιριστές, απογείωσαν την καριέρα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την ανάδειξη στην πατρίδα τους.

Όλα αυτά, όμως, πριν τον Γρηγόρη Κάστανο. Το σούπερ ταλέντο του κυπριακού ποδοσφαίρου που θεωρείται ένα από τους κορυφαία και πιο εξελίξιμα ταλέντα στην ηλικία του στην Ευρώπη, γεννήθηκε για να γίνει η εξαίρεση και ήδη κάνει τη διαφορά στην Ιταλία τραβώντας τους προβολείς πάνω του. Ο 19χρονος διεθνής άσος βρίσκεται από τα 16 του στην Ακαδημία της Γιουβέντους και επειδή πλέον ούτε η Primavera (σ.σ. πρωτάθλημα Νέων) χωράει το ταλέντο του, τον Ιανουάριο πήγε δανεικός στην Πεσκάρα για να πάρει εμπειρίες από Serie A και να επιστρέψει έτοιμος για τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Στην Πεσκάρα, κέρδισε με το «καλημέρα» θέση στην ομάδα και μετράει μέχρι στιγμής έξι συμμετοχές.

Πριν φτάσει εδώ, όμως, ο Κάστανος διέπρεψε στο φυτώριο της «Μεγάλης Κυρίας», κόντρα σε σπουδαία ταλέντα απ’ όλον τον κόσμο. Έπαιζε πάντα σε μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας ομάδες του τμήματος υποδομής της Γιούβε και εκεί είχε την τύχη να συναντηθεί με μια εμβληματική φυσιογνωμία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Τον Φάμπιο Γκρόσο. Ο «ήρωας» της «Σκουάντρα Ατζούρα» στου Μουντιάλ του 2006, είναι από το 2014 προπονητής της ομάδας Νέων της Γιουβέντους και αποτελεί τον μέντορα του Κάστανου όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «youngtalents»: «Με είχε πολύ ψηλά και με συμβούλευε συνεχώς. Έμαθα πολλά σε θέμα ποδοσφαίρου αλλά και εκτός γηπέδου. Μια φράση του που μου έχει αποτυπωθεί είναι το ‘Dopo e tardi’ που σημαίνει ‘μετά είναι αργά’» λέει ο Γρηγόρης Κάστανος στο «youngtalents».

Όμως και ο τεχνικός της πρώτης ομάδας των «μπιανκονέρι», Μασιμιλιάνο Αλέγκρι πιστεύει πολύ στο ταλέντο του νεαρού Κύπριου μεσοεπιθετικού, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξή του ενώ η διοίκηση των πρωταθλητών Ιταλίας τον «έδεσε» με συμβόλαιο έως το 2019. Έτσι, πριν καλά καλά ενηλικιωθεί έχει κατορθώσει να ζήσει και να δει πράγματα που άλλοι συνομήλικοί του δεν είχαν φανταστεί, ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. «Δε θα ξεχάσω ποτέ το πρώτο μου φιλικό παιχνίδι με την πρώτη ομάδα της Γιουβέντους. Μπήκα αλλαγή στη θέση του Κάρλος Τέβες και κατάφερα να σκοράρω».

Αναμφισβήτητα, ο γεννημένος στις 30 Ιανουαρίου του 1998 στην Σωτήρα της Αμμοχώστου ταλαντούχος άσος είναι αυτήν τη στιγμή ο σημαιοφόρος του κυπριακού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό.

Η έως τώρα διαδρομή του προικισμένου βιρτουόζου μεσοεπιθετικού μοιάζει με παραμύθι! Στα 16 του, από το άγνωστο Παραλίμνι (Ακαδημία Ένωσις Νέων Παραλιμνίου) και πριν αγωνιστεί σε κάποια παραδοσιακή δύναμη της πατρίδας του, βρέθηκε στην Ακαδημία της Γιουβέντους, στα 17 και κάτι έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Κύπρου, στα 18 του έπαιξε σε φιλικό προετοιμασίας με την πρώτη ομάδα της Γιουβέντους μπαίνοντας αλλαγή στη θέση του Κάρλος Τέβες και δύο μέρες πριν τα 19α γενέθλιά του τον περασμένο Ιανουάριο έγινε ο πρώτος Κύπριος που έπαιξε στο Καμπιονάτο, σε ένα ματς κόντρα στην Ίντερ στο Μεάτσα (28/01), με τη φανέλα της Πεσκάρα: «Το ντεμπούτο μου στη Serie A έγινε παίζοντας 82 λεπτά σε ένα στάδιο που το έβλεπα μόνο από την τηλεόραση στην Κύπρο. Ένιωσα μεγάλη χαρά και περηφάνια που ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα» αναφέρει με πάσα ειλικρίνεια ο 19χρονος Κάστανος στο «youngtalents», ενώ με περηφάνια θυμάται και το ντεμπούτο του με την Εθνική Κύπρου.

Η αγάπη του για την «πληγωμένη» πατρίδα του είναι τεράστια και δε σου επιτρέπει να αμφιβάλεις για τα αισθήματα που έχει. Παρότι έφυγε νωρίς, κάνει μεγάλα όνειρα γι’ αυτήν και στοχεύει να την οδηγήσει υπέρβαση: «Η Εθνική είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για εμένα. Θέλω κάποια στιγμή να προκριθούμε, είτε σε Euro είτε σε Mundial για να μας μάθει περισσότερος κόσμος και να μην υποτιμάνε τη χώρα μου».

Είναι γεγονός, πως το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει προοδεύσει σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, αλλά η συμμετοχή σε Euro και Mundial φαντάζει ακόμη δύσκολη υπόθεση. Για τον Κάστανο όμως, τίποτα δε μοιάζει ακατόρθωτο. Η προσωπική του διαδρομή δε σου επιτρέπει να αμφιβάλεις για τα λεγόμενά του.

Στα 14 του, όταν ακόμη οι συνομήλικοι του δεν ήξεραν ακόμη τί ήθελαν να κάνουν στη ζωή του, αυτός επιδίωξε να δοκιμαστεί στην Ουντινέζε και έναν χρόνο αργότερα στη Γιούβε όπου και έκανε τον κόσμο να παραμιλάει με την άρτια τεχνική του και την ευχέρεια με την οποία ντρίμπλαρε: «Στόχος μου ήταν να πάω εκεί και να δείξω σε όλους ότι δε φοβάμαι κανέναν. Δε φοβόμουν τον συναγωνισμό, με κάνει να έχει περισσότερη θέληση και ενέργεια» τονίζει στη τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε.

Στόχευσε εκεί που κανείς άλλος Κύπριος δεν είχε στοχεύσει μέχρι σήμερα, τα έβαλε με τους κορυφαίους, δούλεψε σκληρά για να αποκτήσει φυσική κατάσταση και κατέκτησε τον σεβασμό όλων στο Τορίνο. Πλέον οραματίζεται την καθιέρωση και στα τρόπαια με τη φανέλα της «Μεγάλης Κυρίας».

Το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό με τη μόνιμη τα τελευταία χρόνια πρωταθλήτρια Ιταλίας, που μέσω του εκπληκτικού σκάουτινγκ που διαθέτει φροντίζει να συλλέγει πάντα σπουδαία ταλέντα στην Ακαδημία της, αλλά κρατάει μόνο τα κορυφαία.

Και ο Κάστανος λογίζεται ένα από αυτά. Πώς αλλιώς άλλωστε, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και οι συνεργάτες του θα είχαν εισηγηθεί για συμβόλαιο μέχρι το 2019 για τον Κύπριο μεσοεπιθετικό που μπορεί να κάνει μαγικά με την μπάλα στα πόδια.

Αυτά έβλεπε και ο Ζοσέ Μουρίνιο και το περασμένο καλοκαίρι είχε ρίξει δίχτυα για να τον πάρει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως για την περίπτωσή του είχε ενδιαφερθεί την ίδια χρονική περίοδο η Έβερτον.

Όταν έγινε η πρόταση από Γιουβέντους, ήσουν μόνο 16 ετών, δε δίστασες να αφήσεις την πατρίδα, την οικογένεια, τους φίλους σου; Όντως, οι μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν η απομάκρυνση από την οικογένεια, τους φίλους αλλά και η γλώσσα. Ήρθα στην Ιταλία μόλις 16 ετών. Ήταν ένα νέο ξεκίνημα για εμένα, μόνος μου και σε μια χώρα που δεν ήξερα τη γλώσσα και δεν είχα κάποιο γνωστό. Οι εγκαταστάσεις ήταν εξαιρετικές όπως ακριβώς τις περίμενα.

Επεδίωξες να πας στην Ιταλία, είχες κάνει δοκιμαστικό με την Ουντινέζε στα 14 σου. Γιατί Ιταλία και όχι κάπου αλλού; Π.χ. Αγγλία, Ισπανία ή Γερμανία; Πίστευα από μικρός ότι το ιταλικό πρωτάθλημα είναι ένα από τα πιο καλά πρωταθλήματα του κόσμου. Στην Ιταλία μαθαίνεις τακτική που είναι σημαντικότατη για να παίξεις ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Και είναι καλό να μάθεις τακτική όσο ακόμη είναι μικρός. Γι’ αυτόν το λόγο, επέλεξα την Ιταλία.

Το φυσιολογικό θα ήταν, ως έφηβος να θέλεις πρώτα να πας σε μια από τις μεγάλες ομάδες της Κύπρου πρώτα, πως και δε συνέβη κάτι τέτοιο; Είχα και εγώ όνειρο κάποια μέρα να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα της Κύπρου και της Ελλάδας. Όμως τώρα έχω τη δυνατότητα να είμαι στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Τι στόχο έθεσες προσωπικά όταν πήγες στην Ακαδημία της Γιουβέντους; Φοβόσουν καθόλου τον έντονο συναγωνισμό που θα συναντούσες; Ο στόχος μου ήταν να πάω εκεί και να δείξω σε όλους ότι δε φοβάμαι κανέναν. Ο στόχος μου ήταν να πάω και να μάθω όσο πιο πολλά μπορώ. Δε φοβόμουν το συναγωνισμό. Προσωπικά, μου αρέσει να αντιμετωπίζω ποιοτικούς παίκτες και να υπάρχει υψηλός συναγωνισμός. Με κάνει να έχω περισσότερη θέληση και ενέργεια.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησες εκεί; Δεδομένο ότι η διαφορά επιπέδου ήταν τεράστια από τις Ακαδημίες της ΕΝΠ; Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο ρυθμός προπονήσεων και των παιχνιδιών αφού δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε να αναπνεύσεις! Χρειάστηκα ένα μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμοστώ και να συνηθίσω σ’ αυτούς τους ρυθμούς.

Έκλεισες τρία χρόνια στην Γιουβέντους, ποια ήταν η κορυφαία μέχρι σήμερα στιγμή μέχρι τώρα; Προσωπικά και ομαδικά… Δε θα ξεχάσω ποτέ το πρώτο μου φιλικό παιχνίδι με την πρώτη ομάδα. Μπήκα αλλαγή στη θέση του Κάρλος Τέβες και κατάφερα να σκοράρω. Επίσης, αλησμόνητο θα μου μείνει το περασμένο καλοκαίρι, στην περιοδεία της ομάδας στο Χονγκ Κονγκ, όπου είχα την ευκαιρία να πάρω φανέλα βασικού σε ένα άλλο φιλικό (σ.σ. 2-1 κόντρα στην South China) και να αγωνιστώ δίπλα σε παίκτες μεγάλης κλάσης.

Στην Ακαδημία της Γιουβέντους συνυπήρξες με τον Τάσο Δώνη, που κι αυτός όπως και εσύ έκανε το άλμα μικρός για Ιταλία (σ.σ. τώρα αγωνίζεται στη Νις). Θα κάνεις ένα σχόλιο για τον Έλληνα άσο; Ήμασταν συμπαίκτες για έξι μήνες αλλά μετά έφυγε και πήγε δανεικός στην Σασουόλο. Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, με πολλά προσόντα και επίσης καλό παιδί. Κρατάμε επαφή ακόμη και τώρα. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στην καριέρα του.

Ήσουν συμπαίκτης και με τον Moisi Kean, είναι τόσο καλός επιθετικός όσο λένε στην Ιταλία; Ήμουν συμπαίκτης και με τον Kean. Παρά την ηλικία του (γεννηθείς το 2000) Έχει προσωπικότητα και καλά στοιχεία. Αν δουλέψει μπορεί να γίνει πολύ καλός ποδοσφαιριστής.

Στην ομάδα Νέων της Γιουβέντους έχεις προπονητή τον γνωστό σε όλους Φάμπιο Γκρόσο, πως είναι σαν προπονητής και τι σε συμβουλεύει; Τον είχα για δύο χρόνια. Υπήρξε ένας πολύ μεγάλος παίκτης και θεωρείται «ήρωας» στην Ιταλία λόγω Μουντιάλ. Με είχε πολύ ψηλά και με συμβούλευε συνεχώς. Έμαθα πολλά σε θέμα ποδοσφαίρου αλλά και εκτός γηπέδου. Μια φράση του που μου έχει αποτυπωθεί είναι το ‘Doro e tardi’ που σημαίνει ‘μετά είναι αργά’.

Με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έχεις επαφές; Σας βλέπει; Είναι κοντά σας; Είναι ένας καλός προπονητής. Μιλούσαμε όταν πήγαινα με την πρώτη ομάδα της Γιουβέντους.

Πως προέκυψε ο δανεισμός στην Πεσκάρα; Μετρούσα ήδη τρία χρόνια στην Primavera, επειδή από τη στιγμή που πήγα στα 16 μου ενσωματώθηκα με τους πιο μεγάλους. Φέτος αποφασίσαμε πως θα ήταν καλύτερο για εμένα να πήγαινα σε μια ομάδα της Serie A για να πάρω κάποια παιχνίδια.

Το ντεμπούτο σου στη Serie A έγινε κόντρα στην Ίντερ στο Μεάτσα στις 28 Ιανουαρίου. Περιέγραψε μας λίγο πως ένιωσες; Το ντεμπούτο μου στη Serie A έγινε παίζοντας 82 λεπτά σε ένα στάδιο που το έβλεπα μόνο από την τηλεόραση στην Κύπρο. Ένιωσα μεγάλη χαρά και περηφάνια που ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα.

Στη Γιουβέντους, είχες την ευκαιρία να προπονηθείς και να παίξεις δίπλα σε σπουδαίους παίκτες παγκόσμιας κλάσης που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα. Μπουφόν, Ντιμπαλά, Μπονούτσι, Κελίνι, Ντάνι Άλβες, Ιγκουαϊν, παλιότερα Πογκμπά, Τέβες κ.α. Είναι όλοι τους πρότυπα για παιδιά της ηλικίας σου. Εσύ που τους έζησες από κοντά ποιον θαυμάζεις περισσότερο και γιατί; Ήταν ένα όνειρο για εμένα που κάθε μέρα βρισκόμουν δίπλα τους. Όλοι παιχταράδες. Θαύμαζα περισσότερο τον Ντάνι Άλβες. Ερχόταν δύο ώρες πριν την προπόνηση για να κάνει ασκήσεις και έφευγε δύο ώρες μετά την προπόνηση. Αυτό θα πει θέληση για επιτυχία!

Από τα 17 σου είσαι μέλος της Εθνικής Κύπρου και μάλιστα αγωνίστηκες βασικός στο μεταξύ μας παιχνίδι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης (2-0) για τα προκριματικά του Μουντιάλ, τι σημαίνει για εσένα να παίζεις με το εθνόσημο; Η Εθνική Κύπρου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για εμένα! Έχω την ευκαιρία να αγωνίζομαι και να παίρνω ευκαιρίες. Προσπαθώ να δείχνω σε κάθε παιχνίδι ότι αγαπάω τη χώρα μου και τα δίνω όλα στο γήπεδο. Υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες που δίνουν ποιότητα και φρεσκάδα στην Εθνική μας ομάδα, φτάνει να αξιοποιηθούν σωστά και να πάρουν τις ευκαιρίες τους. Πιστεύω ότι με μια καλή κλήρωση στα επόμενα προκριματικά του Euro θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να πάρουμε μια ιστορική πρόκριση.

Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο που θες να ζήσεις με την φανέλα της Εθνικής σου; Θέλω κάποια στιγμή να προκριθούμε είτε σε Euro είτε σε Mundial ώστε να μας μάθει περισσότερος κόσμος και να μην υποτιμάνε τη χώρα μου.

Το μεγάλο σου όνειρο με τη φανέλα Γιουβέντους; Θέλω κάποια στιγμή να βρεθώ στη βασική 11άδα και να αποκτήσω πολλά τρόπαια.

Πολλά σπουδαία ταλέντα του κυπριακού ποδοσφαίρου όπως οι Σαββίδης, Μαλέκος, Γιασεμάκης, Εγκωμίτης, Κωνσταντίνου, Οκάς, Χαραλαμπίδης πραγματοποίησαν σπουδαία καριέρα στην Ελλάδα, εσύ θα ήθελες κάποια στιγμή να δοκιμάσεις στην Ελλάδα; Αν ναι, ποια φανέλα θα ήθελες να φορέσεις; Πιστεύω ότι έχω τις δυνατότητες για να καταφέρω να κάνω καριέρα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ωστόσο στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί.

Καταλήγοντας, θέλω να μου πεις τι ονειρεύεσαι να πετύχεις μέχρι το τέλος της καριέρας σου; Δηλαδή τι θα θέλεις να έχεις πετύχει όταν θα κρεμάσεις τα παπούτσια σου; Θέλω να γίνω ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Θέλω να παίξω στα μεγαλύτερα γήπεδα της Ευρώπης, να σκοράρω και να γνωρίσω όλους τους σπουδαίους παίκτες.

Τέλος, θέλω να μου πεις αν στην Γιουβέντους φέτος πιστεύουν ότι μπορούν να κατακτήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ; Μπορούμε να πάρουμε το Champions League αν με το καλό έρθει μια εύκολη κλήρωση μετά την Πόρτο.

Keywords
euro, κυπρος, euro, serie a, χονγκ κονγκ, champions league, ελλαδα, σημαίνει, ειλικρίνεια, συμμετοχή, καλοκαιρι, ενπ, china, νις, kean, θες, league, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, μουντιαλ 2014, ιταλικο πρωταθλημα, τι σημαινει, κληρωση, γηπεδα, εθνικη, θεμα, ισπανια, ιταλια, καριερα, κοντρα, κυπρου, ονειρα, ονειρο, παιχνιδια, ρυθμος, τηλεοραση, τυχη, φυσικη, αγαπη, αεροπλανο, βρισκεται, γεγονος, γινει, γηπεδο, γλωσσα, γρηγορης, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, διοικηση, διχτυα, δωνη, εγινε, ευκαιρια, ειλικρίνεια, υπαρχει, ενεργεια, εξελιξη, εξι, επιτυχια, ετων, ευρωπη, εφυγε, ζωη, ζοσέ μουρινιο, ιδια, ηλικια, υποθεση, θες, ιντερ, κεφαλαιο, λογο, μεατσα, μηνες, μικρο, ξεκινημα, ξεκουραση, ομαδα, παντα, οκκας, οικογενεια, ουντινεζε, παιδι, παιδια, παπουτσια, ποδοσφαιρο, ποιοτητα, σαββιδης, συμμετοχή, σουπερ, τορινο, τρια, τρελα, φτανει, φυτωριο, χονγκ κονγκ, χρονος, χαρα, καμπιονατο, ωρες, αγνωστο, ευχερεια, ενωσις, ηρθα, χωρα, kean, κωνσταντινου, league, μεινει, μοιαζει, μουντιαλ, ομαδες, παιχνιδι, πηγες, ποδια, serie a, σημαίνει, τεβες, θελω να
Τυχαία Θέματα