Κατά της έφεσης από το ΡΙΚ στην υπόθεση της Ευδοκίας οι Συντεχνίες

Οι τρεις συντεχνίες του ΡΙΚ τάσσονται κατά της έφεσης από το ΡΙΚ στην απόφαση του Δικαστηρίου για το θέμα της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοΐζου, σημειώνοντας πως το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε όσο μεγάλο και να φαίνεται, είναι το ελάχιστο τίμημα για την αδιαφορία του ΡΙΚ και κατ’ επέκταση της πολιτείας.

Στην

ανακοίνωση τους, οι Συντεχνίες εκφράζουν αρχικά την απολογία τους προς την Ευδοκία Λοΐζου, η οποία αφέθηκε μόνη να διάγει τον δικό της αγώνα προς τη δικαίωση, ενώ ήταν ένας αγώνας που έπρεπε να ήταν κοινός. «Είμαστε σίγουροι ότι ο αγώνας της ήταν μακρύς, αγωνιώδης και επίπονος. Ο εργοδότης μας το ΡΙΚ, αλλά και εμείς ως εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούσαμε εξαιρετικά δύσκολο να συσχετιστεί η ασθένεια της, αλλά και άλλες ασθένειες συναδέλφων με τον ιδιάζοντα πεπαλαιωμένο περιβάλλοντα επαγγελματικό μας χώρο. Η κατάληξη πρωτίστως δικαιώνει την ίδια, αλλά καταδεικνύει σε όλους τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας», αναφέρουν.

Οι Συντεχνίες του Ιδρύματος σημειώνουν πως δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, που λόγω αυξημένων μικροβιακών φορτίων το ΡΙΚ κατηγοριοποιούσε χώρους εργασίας ως «κόκκινους» και διευθετούσε για τους εργαζομένους επισκέψεις στους πνευμονολόγους του δημοσίου.

Το προσωπικό του ΡΙΚ, αναφέρουν, συχνά δεχόταν επιθέσεις από ψύλλους και ερχόταν αντιμέτωπο με περιττώματα γάτων και τρωκτικών. Σημειώνουν πως παρόλο που η κατάσταση βελτιώθηκε από τις ενέργειες τόσο του Λειτουργού Ασφαλείας, όσο και της Υπεύθυνης Διοίκησης με τα περιορισμένα κονδύλια που τους παρέχονται, οι παρενέργειες ενός άρρωστου κτηρίου δεν μπορούν να εκλείψουν αφού ακόμη και σήμερα η υγρασία, η μούχλα και η δυσοσμία εμφανίζονται συχνά πυκνά στο χώρο εργασίας.

Τονίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη η ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων και ανακαλούν στη μνήμη το γεγονός πως την περίοδο των "κόκκινων δωματίων", όταν το θέμα είχε φτάσει στη δημόσια σφαίρα, βουλευτές έμπαιναν "διστακτικά" στο κτήριο, τοποθετούνταν ευθαρσώς πως η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει με ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για το ΡΙΚ.

Με απόφαση δικαστηρίου πλέον, συνεχίζοουν οι Συντεχνίες, το κτήριο του ΡΙΚ έχει χαρακτηριστεί ως άρρωστο και πλέον το ΡΙΚ, αλλά και ιδιαίτερα η πολιτεία η οποία για χρόνια επέλεγε να παραβλέπει τις ανθυγιεινές εργασιακές συνθήκες στο ίδρυμα, καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό.

«Η καταδικαστική κατάληξη της αγωγής της Ευδοκίας εναντίον του ΡΙΚ, είναι και καταδίκη της διαχρονικής αντιμετώπισης της πολιτείας για το θέμα του κτηρίου του ΡΙΚ», αναφέρουν και σημειώνουν ότι υπάρχει σχετικά πρόσφατη συμφωνία μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΡΙΚ και Υπουργείου Εσωτερικών (Οκτ.2020) με την οποία είχε παραγραφεί οφειλόμενο ποσό εκατομμυρίων με δικαιούχους το προσωπικό του ΡΙΚ, με την προϋπόθεση μεταξύ άλλων, να προχωρήσει το ΡΙΚ στον σχεδιασμό και την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων. 

Διαπιστώνουν επίσης πως όλα αλλάζουν όταν ένα θέμα δει το φως της δημοσιότητας και διαμηνύουν πως πρέπει να ξέρει η κοινωνία ότι ως συνδικαλιστικές οργανώσεις διαχρονικά διεκδικούσαν πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο θέμα της παροχής υγιεινών συνθηκών εργασίας, τόσο από τον εργοδότη όσο και από την ‘απόμακρη’ πολιτεία. «Δυστυχώς όμως εις «ώτα μη ακουόντων», προσθέτουν οι Συντεχνίες που δηλώνουν πως τον τελευταίο χρόνο όταν υπήρξε αύξηση και έξαρση περιστατικών σοβαρών ασθενειών στο ΡΙΚ, η απαίτηση του προσωπικού να διεξαχθεί επιδημιολογική μελέτη είχε και πάλι τη συνήθη αντιμετώπιση εκ μέρους του ΡΙΚ, το οποίο επικαλέστηκε έλλειψη σχετικών κονδυλίων.

Καταλήγοντας, οι Συντεχνίες απευθύνουν τις ευχαριστίες τους και την συμπάθεια τους προς την Ευδοκία, που κατάφερε να εκθέσει ένα διαχρονικό πρόβλημα και μία νοοτροπία που υφίσταται στην κυπριακή κοινωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα