Κτηματολόγιο: 34 χρόνια εξετάζουν αίτηση-Καμπάνα Επιτρόπου

Απίστευτο κι όμως κυπριακό. Το Κτηματολόγιο Λευκωσίας, για 34 ολόκληρα χρόνια δεν έχει διαβιβάσει φάκελο στον Διευθυντή του Κτηματολογίου προκειμένου να επιλυθεί λάθος που υπάρχει σε τεμάχιο γης σε χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αιτητής να μην μπορεί, για 34 ολόκληρα χρόνια, να αξιοποιήσει το τεμάχιό του, αφού δεν μπορεί να εκδώσει αντίγραφο κτηματικού σχεδίου.

Το όλο ζήτημα μελετήθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην απόφασή της, η Μαρία Λοττίδου επισημαίνει ότι δικαίως ο παραπονούμενος μπορεί να διαμαρτύρεται για την επί

34 χρόνια αναμονή της έκβασης της αίτησής του.

Ο παραπονούμενος αγόρασε τεμάχιο γης. Προηγουμένως, υπήρχαν σχετικά έγγραφα που αφορούσαν περιγραφή του τεμαχίου και λεπτομερειών του, οι οποίες εκ παραδρομής δεν περιλήφθηκαν έτσι ώστε να είναι ενημερωμένος ο φάκελος. Το λάθος αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ενημερωμένο το σχέδιο ότι το τεμάχιο διαχωρίστηκε και έτσι να υπάρχουν λάθος εμβαδά στα τεμάχια.

Για την υπόθεση δημιουργήθηκε φάκελος και έγιναν, όπως σημειώνει η Επίτροπος, σωρεία ερευνών. Συγκεκριμένα, έγιναν μέχρι τα μέσα του 1994 τρεις επιτόπιες έρευνες και μια τέταρτη έρευνα 24 χρόνια μετά, το 2016.

Η Επίτροπος επισημαίνει ότι το λάθος δεν προέκυψε από ενέργειες του παραπονούμενου ή παραλείψεις του, αφού σύμφωνα με το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο, πρόκειται για λάθος του ίδιου του Γραφείου κατά την έκδοση το 1973 των εγγραφών. Συμπληρώνει ότι, «Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του παραπονούμενου, ότι εξαιτίας της εκκρεμότητας που υφίσταται σε σχέση με το τεμάχιό του, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει, αφού το εμβαδό του, όπως αναφέρεται στον τίτλο ιδιοκτησίας του, θεωρείται από το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο λανθασμένο, από το 1985 που έγινε η πρώτη επιτόπια έρευνα».

Η Επίτροπος, στην απόφασή της, εισηγείται όπως ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας επιληφθεί άμεσα της αίτησης και αποφασίσει κατά την κρίση του, δυνάμει της εξουσίας που του παρέχει το άρθρο 61 του περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας Νόμου, είτε τη διόρθωση το λάθους είτε την απόρριψη της αίτησης και προτροπής των ενδιαφερομένων να προσφύγουν στο αρμόδιο Δικαστήριο για επίλυση της διαφιλονικούμενης διαφοράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα