Καταχωρήθηκαν οι εφέσεις Τράπεζας Κύπρου & Ανδρέα Ηλιάδη

Καταχωρήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι εφέσεις της Τράπεζας Κύπρου και του Ανδρέα Ηλιάδη κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που τους επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της εκδίκασης της δίκης που αφορούσε την πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της.

Το Κακουργιοδικείο, με απόφασή του στις 14 Δεκεμβρίου του 2017, έκρινε ένοχους την Τράπεζα Κύπρου,

ως νομική οντότητα, και τον Ανδρέα Ηλιάδη, τότε διευθύνων σύμβουλο του συγκροτήματος, στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας στην ετήσια Γενική Συνέλευσή της στις 19 Ιουνίου 2012.

Το Δικαστήριο, με απόφασή του στις 5/1/2018 και αφού είχαν προηγηθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για μετριασμό της ποινής τους, επέβαλε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στον Ανδρέα Ηλιάδη και χρηματικό πρόστιμο €120.000 στην Τράπεζα Κύπρου.

Συγκεκριμένα, Τράπεζα Κύπρου και Ανδρέας Ηλιάδης κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία 4 του κατηγορητηρίου, που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς μεταξύ 19/6/2012 και 26/6/12 στη Λευκωσία, “κατά παράβαση των Άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το Άρθρο 20(1)(γ) και 23(3)…» του Ν.116(I)/05 «και του Άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα ...».

Σύμφωνα με την εν λόγω κατηγορία, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012, ο κ. Ηλιάδης, ενώ ήταν μέλος του ΔΣ και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, διέδωσε πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα, δηλαδή -ενώπιον των μετόχων της τράπεζας- προέβη σε παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας.

Το Δικαστήριο αποφάσισε πως πληρούνται όλα τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος της Κατηγορίας 4, μέσω παραπλανητικής δήλωσης του κ. Ηλιάδη, το οποίο (αδίκημα) αποδίδεται και στην Τράπεζα Κύπρου.

Το Δικαστήριο ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του για την επιβολή της ποινής, ότι αν ο κ. Ηλιάδης ήθελε να ενημερώσει τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό, μπορούσε πολύ απλά να εξηγήσει την πραγματική κατάσταση, να αναφέρει τις δυσκολίες που υπήρχαν και τους αστάθμητους παράγοντες. Κάτι παρόμοιο έπραξε, όπως αναφέρεται στην απόφαση, την επόμενη ημέρα το πρωί, γράφοντας επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι προφανές πως δεν συμφωνούμε με καμία εισήγηση που έκανε ο δικηγόρος υπεράσπισης του κ. Ηλιάδη, πως χωρίς ψύχραιμη σκέψη, «έφυε του» η άστοχη απάντηση, προστίθεται.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Δικαστήριο, είναι ότι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του συγκροτήματος «δεν ήθελε εκείνη τη χρονική στιγμή να δώσει την αληθή εικόνα», αλλά ότι, αντιθέτως, ήθελε να καθησυχάσει τους πάντες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου του 2017 το Κακουργιοδικείο έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους σε άλλες τέσσερις κατηγορίες. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν, επίσης, τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης, οι οποίοι αθωώθηκαν από το δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα