Καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους η Βουλή

Η Βουλή καταδίκασε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, σε αναφορά που έγινε από τον Προεδρεύοντα του σώματος Σοφοκλή Φυττή ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Φυττής, η Βουλή επαναλαμβάνει την απαίτηση για άρση αυτής της παρανομίας και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εγκαταλείψει επιτέλους τις επεκτατικές της αξιώσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Διακηρύσσουμε

για πολλοστή φορά ότι εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα αποκαθιστά τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού της", τόνισε.

Ο κ. Φυττής υπενθύμισε ότι την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους την χαρακτήρισε το ΣΑ νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της με την υιοθέτηση των Ψηφισμάτων 541 και 550. Παράλληλα, είπε, καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε άλλο κυπριακό κράτος.

Εξάλλου η Βουλή τίμησε την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που άρχισε στις 14 Νοεμβρίου 1973 "ως μαζική και δυναμική διαδήλωση ενάντια στο καθεστώς της χούντας και, με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου από φοιτητές, εξελίχθηκε σε επανάσταση, που έληξε με την αιματοχυσία του πρωινού της 17ης Νοεμβρίου", όπως ανέφερε ο Προεδρεύων του σώματος.

"Δυστυχώς, η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν οδήγησε στην πτώση της χούντας. Αυτή κατέρρευσε υπό το βάρος του εγκλήματός της κατά της Κύπρου οκτώ μήνες αργότερα, τις τραγικές συνέπειες του οποίου εξακολουθεί να βιώνει ο λαός μας μέχρι και σήμερα", σημείωσε.

Επίσης αναφορά και τήρηση μονόλεπτης σιγής έγινε και στη μνήμη των θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων.

Όπως ανέφερε ο κ. Φυττής, το βράδυ της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938, παίχτηκε στη ναζιστική Γερμανία και την Αυστρία το πρελούδιο του εβραϊκού ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας που γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα.

"Το βράδυ εκείνο ξέσπασε ένα λυσσαλέο πογκρόμ, κρατικά ενορχηστρωμένο, που περιλάμβανε βιαιοπραγίες κατά των Εβραίων και λεηλασίες των περιουσιών και των χώρων λατρείας τους. Το γεγονός έμεινε στην ιστορία ως η “Νύχτα των Κρυστάλλων”, καθώς τα θραύσματα από τις βιτρίνες των λεηλατημένων καταστημάτων έμοιαζαν με λαμπυρίζοντα κρύσταλλα", είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Φυττή, περίπου διακόσιοι Εβραίοι δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες άρρενες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα. Πρόκειται για τα ίδια στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου λίγα χρόνια αργότερα η ναζιστική βιομηχανία θανάτου των θαλάμων αερίων και των κρεματορίων εξόντωσε εκατομμύρια Εβραίους.

Ο Προεδρεύων της Βουλής είπε ότι την 11η Νοεμβρίου 1918 έληξε ο Α´ Παγκόσμιος Πόλεμος με την υπογραφή της συνθήκης ανακωχής της Κομπιέν και τη συνθηκολόγηση της ηττημένης Γερμανίας και η μέρα αυτή καθιερώθηκε αργότερα ως Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων.

"Τα συνολικά δέκα χρόνια που διήρκεσαν ήταν από τα πλέον ανθρωποκτόνα της ιστορίας, αφού πέραν των ογδόντα εκατομμυρίων ανθρώπων, μαχίμων και αμάχων, έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς και εκατοντάδες Κύπριοι, οι οποίοι κατετάγησαν εθελοντικά και πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας", ανέφερε.

Ο κ. Φυττής είπε ακόμη ότι σήμερα "που ο θρησκευτικός και εθνικός φασισμός βρίσκονται και πάλι σε έξαρση και η ανθρωπότητα απειλείται ξανά από νέας μορφής “Τελικές Λύσεις”, οφείλουμε όχι μόνο να τιμούμε τους νεκρούς των δύο πολέμων, αλλά και να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να διασφαλίσουμε πως κάθε γωνιά του πλανήτη μας θα ευημερήσει σε συνθήκες ειρήνης".

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα