Καταφύγιο σπάνιων και άγριων ζώων η Νεκρά Ζώνη - Έρευνες βιολόγων (ΦΩΤΟ)

Αφιέρωμα για τα σπάνια άγρια ζώα που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στην νεκρά ζώνη φιλοξενεί το Associated Press σημειώνοντας αρχικά πως υπάρχει κάτι το εκθαμβωτικό στο περπάτημα και περίεργο βλέμμα του Αγρινού της Κύπρου μέσα στο εγκαταλελειμμένο χωριό Βαρίσεια.

Μέσα στα σπάνια είδη της νεκράς ζώνης είναι η Αιγυπτιακή Νυχτερίδα (νυχτοπάππαρος), η Οφρύς η μελισσοφόρος, η ευρασιατική πετροκιλίδα,

είδη που γενικά απειλούνται. Ωστόσο, όλα αυτά μέσα στην νεκρά ζώνη «πολλαπλασιάζονται σε μεγάλο και ενοχλητικό βαθμό ανενόχλητο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Νυχτοπάππαροι

Πετροκυλίδα

Οφρύς η μελισσοφόρο

«Αυτό το απίθανο καταφύγιο έχει αγκαλιαστεί από δύο  επιστήμονες περιβάλλοντος, μια Ε/κ και ένα Τουρκοκύπριο, ως υπαίθριο εργαστήριο όπου παραμερίζουν την πολιτική και φυσική διαίρεση για να επικεντρωθούν στην υπέρτατη ανησυχία της προστασίας του εύθραυστου οικοσυστήματος της ξεραμένης χώρας», αναφέρει το Associated.

Η Ε/κ  Ίρις Χαραλαμπίδου και Τ/k  αραχνολόγος  Σαλίχ Γκούκελ, και οι δύο βιολόγοι, ηγήθηκαν μιας πρωτοποριακής έρευνας το 2007 όπου διερεύνησαν την ακμάζουσα χλωρίδα και πανίδα εντός της  συγκεκριμένης περιοχής..

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας ήταν ότι ορισμένες περιοχές της νέκρας ζώνης έχουν καταστεί σημαντικό  καταφύγιο για αποδημητικά  πουλιά που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μερικά από αυτά είναι οι καρακάξες, οι ψαραετοί, οι αρπαχτικοί ημερόβιοι κίρκοι, οι καλιμάνες, πουλιά των οποίων οι αριθμοί έχουν μειωθεί στην Ευρώπη.

Kίρκος

Καρακάξα

Ψαραετός

 Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν αυτό του κυπριακού ποντικιού, ένα σπάνιο ενδημικό είδος που δεν απαντάται συχνά αλλού στο νησί

Τοποθετημένο  βορειοανατολικά της νεκράς ζώνης το εγκαταλελειμμένο χωριό Βαρίσεια έδωσε στους επιστήμονες μια καλή ευκαιρία να εξετάσουν περισσότερο την πανίδα της περιοχής.

«Οι προσπάθειες των επιστημόνων να προσελκύσουν εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές του πολιτικού χάσματος για προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα συνεχές έργο. Νωρίτερα φέτος, ο Γκούσελ έγινε ο συν-επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ένα όργανο για την προώθηση σε ολόκληρο το νησί  της ανταλλαγής ιδεών για περιβαλλοντικά θέματα.

Η κα. Χαραλαμπίδου υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο του Κυπριακού Περιβαλλοντικού Forum- μια ομάδα επιστημόνων που επιδιώκουν "να αντιμετωπίσουν περιβαλλοντικά ζητήματα στην Κύπρο ως ένα ενωμένο νησί. "

Είπε ότι το φόρουμ συνομιλεί με τον ΟΗΕ για διατήρηση της ειρήνης αναγκάσει στην Κύπρο να δημιουργήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία.

Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ Αλίμ Σιντίκ δήλωσε στο Associated Press, ότι υπήρξε βάσιμο ενδιαφέροντος για περιβαλλοντικά θέματα, ειδικά μεταξύ των νέων που επικοινωνούν στο διαδίκτυο για να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

«Βλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον από ανθρώπους και στις δύο πλευρές του νησιού για γεφύρωση της διαίρεσης, της συνεργασίας και για να ξεπεράσουν τον φόβο για  το κοινό καλό της οικοδόμησης μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον Κύπρου», είπε ο Σιντίκ.

Σε περίπτωση λύσης και επιστροφής του 3% της Νεκράς Ζώνης για επανακατοίκηση , τόσο η Χαραλαμπίδου όσο και ο Γκούσελ λένε ότι τυχόν αποφάσεις πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά σε πλήρη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για τη  προστασία του περιβάλλοντος.

«Για παράδειγμα, η προστασία των ευάλωτων  περιοχών εντός της νεκράς ζώνης θα μπορούσε να είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του αγροτουρισμού, της παραγωγής και της εμπορίας υψηλής ποιότητας τροφίμων από την περιοχή», αναφέρει το Associated Press.

«Αυτό που χρειάζεται είναι το όραμα και το πάθος να βρούμε βιώσιμες λύσεις», είπε η Χαραλαμπίδου.

Παρά την πρόοδο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μεταξύ όλων των Κυπρίων, λένε οι επιστήμονες. Το παράνομο ντάμπινγκ και η λαθροθηρία εξακολουθούν να είναι πρόβλημα εντός της νεκράς ζώνης.

«Ενώ πρέπει να είμαστε περήφανοι που το νησί μας διαθέτει πλούσια μοναδικά και σημαντικά είδη… αντ 'αυτού φαίνεται ότι είμαστε ικανοποιημένοι που επιτρέπουν σε πολλά είδη και πληθυσμούς να εξαφανιστούν ήσυχα στη λήθη», δήλωσε η Χαραλαμπίδου.

Φώτο από Associated Press  - Αγρινό εντός της Νεκράς Ζώνης 

Keywords
Τυχαία Θέματα