Καταλανό: Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Κύπρο για λύση

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε τη Τετάρτη η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέ Καταλανό, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία

θα πρέπει να είναι διαφορετική από την προηγούμενη, καθώς το νησί δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια αποτυχία και την εμπέδωση της διαίρεσης.

Η κ. Γκρενέ Καταλανό μιλούσε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Αφού εξήγησε τη διαφορά φιλοσοφίας στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το γαλλικό κράτος τη σχέση του με τους Γάλλους πολίτες του εξωτερικού, όπως τους ονομάζει, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατ., η κ. Γκρενέ Καταλανό εξήγησε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα των παιδιών γαλλικών οικογενειών στο εξωτερικό να παρακολουθούν μαθήματα στα γαλλικά, εγγραφόμενα σε ένα από τα περίπου 600 γαλλικά σχολεία σε 140 χώρες, μεταξύ των οποίων και το Γαλλοκυπριακό Σχολείο, το οποίο φιλοξενεί 400 μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας, έδωσε έμφαση στην οικονομική συνεργασία, ενθαρρύνοντας ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη των επαφών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατα παραδείγματα επιτυχούς δραστηριοποίησης γαλλικών εταιρειών στην Κύπρο, συγκεκριμένα στον τομέα του λιανικού εμπορίου και των αθλητικών ειδών, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν σε γαλλικές εταιρείες με εδραιωμένη παρουσία στην Κύπρο, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμμετοχή τους στις εταιρείες διαχείρισης των αεροδρομίων.

Σχετικά με το πολιτικό σκέλος, η κ. Γκρενέ Καταλανό είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει τακτικές επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι στις αρχές Μαΐου, όπου, όπως είπε, είχε μια πολύ παραγωγική ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Μακρόν, ενώ οι επαφές τους συνεχίζονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις και διατρέχουν όλα τα επίπεδα των κρατικών αρχών (υπουργεία, πρεσβείες κλπ).

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι επίσης άριστες και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συνέχισε η Γαλλίδα πρέσβειρα, προσθέτοντας πως πάνω από 20 γαλλικά πολεμικά πλοία σταθμεύουν κάθε χρόνο σε κυπριακά λιμάνια, ενώ συμπλήρωσε πως σύντομα θα διεξαχθεί στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της γαλλικής κυβέρνησης να συνεισφέρει στον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, η οποία ήδη εφοδιάζεται σε σημαντικό βαθμό με γαλλικό εξοπλισμό.

Η κ. Γκρενέ Καταλανό εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή της για τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε, ήδη εδώ και δύο χρόνια η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας είναι υποχρεωτική στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου, βοηθώντας στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς γαλλόφωνων Κυπρίων, «οι οποίοι συχνά αποτελούν και τους καλύτερους πρεσβευτές των διμερών μας σχέσεων», ενώ σημείωσε και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από πλευράς Κυπρίων φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Γαλλία.

Ερωτηθείσα για τις ενέργειες στις οποίες δύναται να προβεί η Γαλλία στις προσπάθειες αναχαίτισης της παράτυπης μετανάστευσης προς την Κύπρο, ιδίως από αφρικανικές χώρες, η Γαλλίδα πρέσβειρα είπε πως η μετανάστευση είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους, ιδίως τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια για την εξεύρεση ενός περιοριστικού πλαισίου και ενός μηχανισμού αλληλεγγύης προκειμένου να μοιραστεί το βάρος ορισμένων χωρών, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Μεσογείου.

«Έχουμε εργαστεί σκληρά σε επίπεδο Βρυξελλών, έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια δεσμευτική συμφωνία για έναν μηχανισμό αλληλεγγύης που θα μπορούσε να υιοθετηθεί, αν είναι δυνατόν, πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή ένας μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, με μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από την Κύπρο στη Γαλλία, ενώ καθιερώθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και των μεταναστευτικών αρχών των δύο χωρών για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Κύπρο, πρέπει να αντιμετωπιστεί, και με αρκετή ικανοποίηση είδαμε ότι οι αριθμοί έχουν μειωθεί ελαφρώς τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες, ειδικά όσον αφορά στους Αφρικανούς αιτούντες άσυλο», πρόσθεσε η κ. Γκρενέ Καταλανό, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι επίσης πρόβλημα των κατεχομένων, με το καθεστώς να αρχίζει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο διασχίζουν παράνομα την Πράσινη Γραμμή, έχοντας φτάσει με αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει ανάγκη για τεχνική συνεργασία, όπως γίνεται κατά της εγκληματικότητας, και ανάγκη για ουσιαστικές ανταλλαγές. Είμαστε εκεί, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να βοηθήσουμε στην ένταξη των πραγματικών προσφύγων, χρειαζόμαστε μια εξειδικευμένη προσέγγιση σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα», τόνισε η Γαλλίδα πρέσβειρα, προσθέτοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι ξένες κυβερνήσεις σε σχέση με το Κυπριακό, η κ. Γκρενέ Καταλανό είπε ότι η Γαλλία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στο ζήτημα.

Πρόσθεσε ότι το επεισόδιο που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Πύλα καταδεικνύει τον κίνδυνο μιας πολύ εύθραυστης κατάστασης, που κακώς αποκαλείται status quo, και ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

«Εργαστήκαμε εντατικά για την έκδοση ανακοίνωσης σε τοπικό επίπεδο και για την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των όσων συνέβησαν, τα οποία ήταν απαράδεκτα, αλλά δείχνουν την πραγματική ανάγκη να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη εύρεσης τρόπου επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», σημείωσε η Γαλλίδα διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι αν περάσει και άλλος χρόνος θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη η επανένωση της χώρας.

«Η γαλλική θέση είναι ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα. Θέλουμε ένα επανενωμένο νησί, μια ευρωπαϊκή χώρα με ένα ομοσπονδιακό μοντέλο βασισμένο στην πολιτική ισότητα και ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε κάθε Κύπριο να ζει με ασφάλεια, με σεβασμό των δικαιωμάτων του και με ίσες ευκαιρίες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, συμπληρώνοντας πως αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία θα πρέπει να είναι διαφορετική από την προηγούμενη, καθώς το νησί δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια αποτυχία και την εμπέδωση της διαίρεσης.

«Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι που θέλουμε να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα. Γνωρίζετε ότι η Γαλλία δεν είναι επιεικής απέναντι στην Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Κύπρο να φτάσει σε λύση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα