Καταγγελία Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών σε ΟΗΕ

Σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, προτίθεται να προβεί η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, για παραβίαση των δικαιωμάτων της από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα οι πολίτες με οπτική αναπηρία να βιώνουν σε μεγάλο βαθμό κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται ότι η οργάνωση, «ως φορέας προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με οπτική αναπηρία και διεκδίκησης των δικαιωμάτων αυτών, θα ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή για την από μέρους της πολιτείας πλήρη περιφρόνηση των παρατηρήσεων και αδιαφορία για τις εισηγήσεις της, με αποτέλεσμα οι πολίτες με οπτική αναπηρία να

εξακολουθούν να βιώνουν σε μεγάλο βαθμό κοινωνικό αποκλεισμό και να στερούνται το δικαίωμα της συμμετοχής σε μείζονος σημασίας για τους πολίτες τομείς της ζωής».

Προστίθεται, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση της χώρας μας προχώρησε, όχι μόνο σε περικοπές σε κοινωνικές παροχές, χορηγίες και επιδόματα, αλλά κατάργησε και διαχρονικά, για δεκαετίες υλοποιούμενες πολιτικές και πρακτικές που ήταν προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες».

Σοβαρότερη παραβίαση θεωρεί η οργάνωση τις πρόνοιες της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. «Με τον ορισμό της αναπηρίας και τις αντιεπιστημονικές διαδικασίες αξιολόγησής της, στιγματίζονται και εξευτελίζονται οι πολίτες με αναπηρίες και περιορίζονται άμεσα τα δικαιώματά τους, αποκλείοντάς τους από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και οδηγώντας τους σε κοινωνικοοικονομικό αποκλεισμό», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τυφλοί είναι πλήρως αποκλεισμένοι από διαδικασίες λήψης αποφάσεων για ζητήματα που τους αφορούν: Από την αγορά εργασίας σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 85% - 90% επί του συνόλου των ατόμων με οπτική αναπηρία ηλικίας 18-65 χρόνων, από τα δημόσια μέσα μεταφοράς, από τις υπηρεσίες και εγκαταστάσεις υγείας, από τα οπτικοακουστικά μέσα, από τις διαδικασίες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, καθώς και από το δικαίωμα στην ψυχαγωγία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα