Καταγγελίες ατόμων με αναπηρία: Δεχόμαστε εξευτελισμό σε ιατροσυμβούλια

Απίστευτες καταγγελίες στην κάμερα του Σίγμα από τρεις οργανώσεις αναπήρων.

Καταγγέλλουν κακοποίηση και εξευτελισμό μελών τους σε ιατροσυμβούλια  του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης.

Το θέμα ανακινήθηκε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά με όλους τους βουλευτές να συμφωνούν και να αναδεικνύουν τις παθογένειες του τμήματος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των άμεσα ενδιαφερομένων, σκοπός

της κακομεταχείρισής τους είναι η αποκοπή των επιδομάτων τους.

«Οι διαδικασίες είναι πολύ δύσκολες ενώπιων των επιτροπών αφού όπως έχω αναφέρει πιέζουν τα άτομα με αναπηρίες για να μπορέσουν να τους εξετάσουν ασκώντας πάνω τους υπέρμετρη βία», δήλωσε ο  Χριστάκης Νικολαΐδης.

Εκνευρισμό προκαλεί επίσης και η αναίτια ταλαιπωρία που υφίστανται άτομα με μόνιμες αναπηρίες τα οποία υποβάλλονται σε συνεχή επαναξιολόγηση.
Όπως αναφέρεται, υπάρχουν καταγγελίες συνανθρώπων μας, μεταξύ άλλων, με ακρωτηριασμένα άκρα που κλήθηκαν για επαναξιολόγηση και τους αποκόπηκε το επίδομα.

Αίτημα των οργανώσεων είναι η γνωστοποίηση των ονομάτων των μελών των ιατροσυμβουλίων, με τους Οργανωμένους Ασθενείς να διερωτόνται εάν κρύβονται τα λάθη μέσα από την ανωνυμία, ακόμη και οι κακοποιήσεις.

Γίνεται δε λόγος για αντικρουόμενες αποφάσεις σε ίδιες περιπτώσεις ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη ασαφείς έννοιες.

Στην επιτροπή παρευρέθηκε και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συνδρόμου Ντάουν, κάνοντας λόγο για προσπάθειες εκφοβισμού ασθενών.

 Η Βασιλική Φραγκάκη από το τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις γιατρών, ωστόσο διερευνώνται οι καταγγελίες, αν και δεν κατατέθηκαν επίσημα.

Είπε επίσης ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μάθει το όνομα μετά την αξιολόγηση.  Μίλησε δε για την αδυναμία εξεύρεσης ιατρών όλων των ειδικοτήτων, ενώ για τις συνεχιζόμενες επαναξιολογήσεις ατόμων με μόνιμη αναπηρία ανέφερε:   

 «Από την αρχή της πανδημίας δεν κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία ατόμων με μη αναστρέψιμη αναπηρία. Δώστε τις καταγγελίες να ελεγχτούν».

Οι ομοσπονδίες ασθενών τόνισαν ότι ήδη υπάρχουν γνωματεύσεις ιδιωτών γιατρών που πιστοποιούν απαράδεκτες παρεμβάσεις και κακοποιήσεις ατόμων με αναπηρίες, ενώ στην κοινοβουλευτική επιτροπή αναφέρθηκε περίπτωση ασθενή που απειλεί να θέσει τέρμα στη ζωή του λόγω αναίτιας περικοπής επιδόματος, κάτι που καταγγέλθηκε στο Υπουργείο Εργασίας. 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα