Καταγγελίες εκπαιδευτικών: Παραπληροφορούν εσκεμμένα τον Υπουργό

Στον απόηχο του χθεσινού ναυαγίου της συνάντησης, εκπρόσωποι της ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ βρέθηκαν στο στούντιο της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» και μίλησαν για τις θέσεις τους.

Εκπ.Οργανώσεις: Κάποιοι εκπαιδευτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους

Συγκεκριμένα, κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για τις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών, με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού να αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, ο Γιάννος Σωκράτους αναφέρθηκε στη συνάντηση του προκαθήμενου με τον Σύνδεσμο Θεολόγων και τόνισε ότι προηγουμένως είχαν διαβουλευθεί με τον Σύνδεσμο και αποφάσισαν να μεταφέρουν στον Αρχιεπίσκοπο τις θέσεις των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων και να τον πληροφορήσουν, αφού θεωρούν ότι είναι παραπληροφορημένος. Όσον αφορά στις δηλώσεις του, επεσήμανε ότι είναι «το λιγότερο λυπηρές, σεβόμαστε το σχήμα, αλλά είναι δυνατόν 5000 άτομα να κατέβηκαν στους δρόμους για προσωπικές ατζέντες, τόσο υποτιμούμε την κρίση αυτών των ατόμων; Το αφήνουμε, όμως, στην κρίση των πολιτών εάν είμαστε τόσο αντιδημοκρατικοί, εάν οι απόψεις μας είναι ετσιθελικές ή εάν συμβαίνει το αντίστροφο».

Αίσθηση, πάντως, προκαλούν οι καταγγελίες από ΠΟΕΔ ότι ο Υπουργός Παιδείας μίλησε για τη στελέχωση και διερωτήθηκε εάν γίνεται σωστά, εάν δίνονται σωστά τα στοιχεία, κατηγορώντας, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, τους λειτουργούς του Υπουργείου και τους Ανώτατους λειτουργούς. Τότε του απάντησαν ότι «τα στοιχεία δεν τα δίνει η ΠΟΕΔ, αλλά, εάν του δίνουν λάθος στοιχεία, κάντε τους πειθαρχική έρευνα», με τον ίδιο να τους αναφέρει, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, ότι θα το πράξει. Σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, ο Υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σκόπιμα δίνονται στοιχεία που δεν είναι σωστά.

Όσον αφορά στη συνάντηση, διερωτάται: «Εάν δηλαδή κάποια πράγματα μάς επιβλήθηκαν, πήραμε πρωτοβουλία και προσκαλέσαμε τον Υπουργό και προς τιμή του ήρθε. Το θέμα είναι στον διάλογο να υπάρχει διάθεση. Δεν υπάρχει διάθεση, και αυτό είναι λυπηρό».

Σε ερώτηση για το κλίμα της συνάντησης, απάντησαν ότι ήταν καλό, αλλά τόνισαν ότι χθες θα μπορούσε να μείνει η χαραμάδα του διαλόγου ανοιχτή, όμως έκλεισε από τα πρώτα πέντε λεπτά. Ο λόγος, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, είναι ότι ο Υπουργός τοποθετήθηκε και είπε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να πάνε πίσω, αυτά είναι και προχωράμε παρακάτω.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ, πήραν πρωτοβουλίες και έκαναν προτάσεις για να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές, παραθέτοντας στον κ. Χαμπιαούρη ότι ένας οικονομικός εξορθολογισμός τύπου «fast food» δεν μπορεί να επικρατήσει στην Παιδεία, θα είναι προβληματικός, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, αυτός ο εξορθολογισμός, με την εξοικονόμηση που θα γίνει είναι γύρω στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 0,6% του προϋπολογισμού του ΥΠΠ. Τόνισε ότι πρότειναν ο εξορθολογισμός να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά φέτος να συζητήσουν τις δυσκολίες.

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ αναφέρθηκε ότι πάρθηκαν πρωτοβουλίες, έβαλαν νερό στο κρασί τους και πρότειναν να γίνει του χρόνου ο εξορθολογισμός. Αλλά έθεσαν στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Γιάννο Σωκράτους, την παγοποίηση των μέτρων.

Σε ερώτηση πώς θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο με αυτά τα δεδομένα, ο Φίλιος Φυλακτού έφερε ένα παράδειγμα που παρέθεσαν στον ίδιο τον Υπουργό, δηλαδή εάν πάρουν μία ώρα από τον υπεύθυνο τμήματος για ενίσχυση για δεύτερο δάσκαλο στην τάξη, είτε για τα παιδιά με παραβατικότητα, εφόσον οι περικοπές γίνονται για να εξοικονομήσετε 214 εκπαιδευτικούς, από τη στιγμή που ό,τι περικόπτετε τον μετακινείτε κάπου αλλού, σημαίνει δεν μετακινείτε από τους 214 εκπαιδευτικούς, άρα το πρόβλημα παραμένει.

Τόνισε ότι η στελέχωση που γίνεται τον Σεπτέμβριο θα είναι σε βάρος των παιδιών, αφού χθες δόθηκε οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας όπου υπάρχουν έξι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στην ομάδα άμεσης παρέμβασης να γίνουν τέσσερις, ενώ θα έπρεπε να είναι 26. Θεωρεί, μάλιστα, ότι πρόκειται για «ξήλωμα» και όχι εξορθολογισμό.

Η ΟΕΛΜΕΚ χαρακτήρισε τον εξορθολογισμό «οικονομιστικό». Τόνισε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν θέλει να μπαίνει σε αυτή τη δύνη και αντιπαράθεση. Σκοπός τους, όπως επισημαίνει, είναι ένα καλύτερο σχολείο, αλλά και τα πράγματα που επηρεάζουν τα μέλη τους.

Την ίδια ώρα, ο Φίλιος Φυλακτού κατήγγειλε ότι ο Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για τη στελέχωση και διερωτήθηκε εάν γίνεται σωστά, εάν δίνονται σωστά τα στοιχεία, κατηγορώντας, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, τους λειτουργούς του Υπουργείου και τους Ανώτατους λειτουργούς. Τότε του απάντησαν ότι τα στοιχεία δεν τα δίνει η ΠΟΕΔ, αλλά, εάν του δίνουν λάθος στοιχεία, κάντε τους πειθαρχική έρευνα, με τον ίδιο να τους αναφέρει, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, ότι θα το πράξει. Σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, ο Υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σκόπιμα δίνονται στοιχεία που δεν είναι σωστά.

Παρέμβαση έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας ότι ο Κώστας Χαμπιαούρης, ως μέλος της κυβέρνησης, έχει στα χέρια του αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες δεν είναι πρόσφατες, αφού πέρσι είχε ανατεθεί σε οίκο εμπειρογνωμόνων να μελετήσει όλα τα δεδομένα και να κάνει προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει ο εξορθολογισμός που έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια.

Συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι η επιβαλλόμενη αντίδραση στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να σπαταλώνται λιγότερες ώρες των εκπαιδευτικών σε μη εκπαιδευτικό έργο, αφού η κυβέρνηση υπολογίζει στους εκπαιδευτικούς, είναι ανθρώπινο κεφάλαιο.

Εξήγησε ότι είχαμε φτάσει σε ένα σημείο οι απαλλαγές να τρώνε το ίδιο το διδακτικό έργο κι έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα