Καταγγελίες για παραποίηση στοιχείων – Αφ’ υψηλού υποδείξεις από UNHCR

Τον ασκό του Αιόλου με νέες καταγγελίες, άνοιξε η πρόθεση της κυβέρνησης για προσωρινή παύση της εξέτασης όλων των αιτήσεων ασύλου. 


Ωστόσο, η απουσία νηφάλιου λόγου, συγκεκριμένων αντιπροτάσεων και πολιτικής βούλησης για άσκηση πιέσεων στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, ακόμη και από διεθνείς οργανισμούς της μετανάστευσης, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Χωρίς, φυσικά, να βγαίνει εκτός της εξίσωσης η ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης, απόρροια διαχρονικών παθογενειών.

Αφ’ υψηλού και εκ του ασφαλούς υποδείξεις από την UNHCR 

Η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες

διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν τοποθετείται σε ό,τι αφορά την αδυναμία επιστροφών, ακόμη κι όσων οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί.

Όπως δήλωσε σχετικά η Εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Αιμιλία Στροβολίδου, η απόφαση για «μη εξέταση αιτημάτων ασύλου προσκρούει στο διεθνές δίκαιο». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τις επιστροφές όσων δεν έχουν πρακτικά προβλήματα», διερωτήθηκε όμως, «τι θα γίνει όταν έρχονται οι άνθρωποι, θα ανασταλεί το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου;».

Τονίζει δε, πως ο ρόλος του οργανισμού είναι μόνο συμβουλευτικός. 

Όπως σημειώνουν αναλυτές με γνώση του αντικειμένου, χωρίς επιστροφές όπου επιβάλλεται, το πρόβλημα εντείνεται, ακόμη και για όσους δικαιωματικά απέκτησαν διεθνή προστασία, οι οποίοι βλέπουν τους εαυτούς τους να στοχοποιούνται ή να τους συμπαρασύρει το γενικότερο κλίμα άρνησης.

Σε ένα, μάλιστα, τόσο ευαίσθητο ζήτημα, με τον κίνδυνο κοινωνικής απορρύθμισης, αλλά και της έξαρσης ακραίων αντανακλαστικών, να είναι προ των πυλών. Εγείρονται, ως εκ τούτου ερωτηματικά και για τον ρόλο που επωμίζονται οι Διεθνείς Οργανισμοί, όταν επί της ουσίας, επισημαίνουν μόνο τις υποχρεώσεις της χώρας υποδοχής και όχι τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας. 

Θέση της Υπάτης Αρμοστείας είναι ακόμη πως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς, έστω κι αν έχει υποχωρήσει ο πόλεμος.

Αμφισβητούνται οι αριθμοί που δίνει η κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί πως η Υπάτη Αρμοστεία αμφισβητεί τους αριθμούς που επίσημα καταθέτει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κ. Στροβολίδου, «οι αριθμοί καλλιεργούν φόβο και πολύ φοβόμαστε ότι δεν προσφέρονται άμεσα πρακτικές λύσεις». 

Όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κατέχει η Αρμοστεία και δημοσιεύει στο διαδίκτυο, το ποσοστό αιτητών ασύλου επί του συνόλου του πληθυσμού δεν είναι 4%, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά γύρω στο 2,7%.

Αντιπαράθεση και για τα παιδιά

Στον χορό και η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, η οποία επισημαίνει πως τα παιδιά δεν μπορούν να αντικρίζονται ως εν δυνάμει απειλή, σημειώνοντας ότι "η όλη δομή του λόγου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η χρήση αριθμητικών δεδομένων χωρίς επεξήγηση ή διαφοροποιήσεις, επέτειναν ηθελημένα ή μη, την ανησυχία της κοινωνίας, το αίσθημα ανασφάλειας ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τη σειρά του, απάντησε ότι δεν χρειάζεται να παρερμηνεύεται το συγκεκριμένο σημείο, όπως επιχειρούν κάποιοι να πράξουν», διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του αφορά σε πρακτικά ζητήματα που άπτονται της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς τα παιδιά μετανατευτικής βιογραφίας θα πρέπει να τυγχάνουν εξειδικευμένης εκμάθησης.

Υπόνοιες για κυβερνητική ολιγωρία

Αφήνονται, τέλος, υπόνοιες για κυβερνητική ολιγωρία στην εξέταση των αιτήσεων, αλλά και ευρύτερα. 

Όπως τονίζει η κ. Αιμιλιανίδου, με σαφείς αιχμές προς την κυβερνητική ρητορική περί «ολιστικής διαχείρισης», «ένα κεφάλαιο που ελλείπει από την κατά τα άλλα ολιστική διαχείριση του προβλήματος, είναι ο τομέας της ένταξης».

Προσθέτει πως «έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλές αιτήσεις ασύλου, 16690 στον αριθμό», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται άμεσα να υπάρξει ένας καλύτερος προγραμματισμός διαχείρισης» .

Γίνεται δε λόγος για περιορισμένο αριθμό λειτουργών ασύλου, καθώς είναι μόλις 42 στην Υπηρεσία Ασύλου, όπως και για καθυστέρηση στις προσλήψεις.
Ενδεικτικά, αναφέρεται πως μόλις πρόσφατα έχουν αυξηθεί οι δικαστές στο δευτεροβάθμιο όργανο από πέντε σε δέκα, με τις εκκρεμούσες αιτήσεις να έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, σε διάστημα 10 μηνών, από 1100, σε 6019. 

Μέτρα επιτήρησης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός

Το προεδρικό επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο Ισραηλινών, υπό τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του κράτους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκατάσταση και η εκπαίδευση προχωράει παράλληλα, ενώ έχει οργανωθεί χρονοδιάγραμμα με 3 φάσεις υλοποίησης, εννέα μηνών έκαστη.
  

Keywords
Τυχαία Θέματα