Κατάρ: Συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς είχε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Mε το χρόνο να μετράει αντίστροφα για την εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Αl Jazzera, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στη Ντόχα του Κατάρ.

Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το Ιράν αρνείται ότι κρύβεται πίσω από την εξτρεμιστική

οργάνωση που αιφνιδίασε στις 7 Οκτωβρίου τους Ισραηλινούς εξαπολύοντας τη φονικότερη επίθεση στην ιστορία της χώρας. Ταυτόχρονα οι δύο άνδρες θέλησαν να περάσουν τα μηνύματά τους προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ καθώς επέτρεψαν στα τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράψουν τη συνάντηση που γίνεται λίγες ώρες πριν από την χερσαία επέμβαση που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είχε κατηγορήσει σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

Το Ιράν προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν εμποδιστεί το Ισραήλ

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Αν δεν σταματηθούν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες — η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.

Το Ισραήλ συνέχιζε χθες Σάββατο προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Λωρίδα της Γάζας. Έδωσε διαταγή στους κατοίκους του βόρειου τομέα του μικρού θύλακα να φύγουν προς τον νότο, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν κλειστά.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίζεται πως θα εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο με πάνω από 1.300 νεκρούς.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα, από αέρος και με το πυροβολικό, έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, τους σφοδρότερους που έχει υποστεί ποτέ ο θύλακας, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως εργάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ευρύτερα επικεντρώνονται στην αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, η μετατροπή του σε περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.

Έχουν καταγραφεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, αυτή την εβδομάδα. Είναι οι πιο πολύνεκρες μετά τον πόλεμο διάρκειας ενός μήνα το 2006.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ συναντήθηκε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν στη Βηρυτό χθες Σάββατο, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε κατόπιν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Axios, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως όλες οι συναντήσεις που κάνει ο κ. Βένεσλαντ έχουν σκοπό να προωθηθούν οι προσπάθειες «να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό «συμπεριλαμβάνει τις συναντήσεις του στον Λίβανο».

Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ούτε την ανάρτηση της αποστολής του Ιράν.

Διαβάστε επίσης: LIVE/Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση

Πηγή: Αl Jazeera, Τansim News, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα