Κατεχόμενα: Έντονες αντιδράσεις σε άμεσες παρεμβάσεις από Τουρκία

Για κορύφωση της πολιτικής αφομοίωσης και ενσωμάτωσης κάνει λόγο ανακοίνωση της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, ενώ «φτάνει πια» είναι το μήνυμα της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, την ώρα που στα τ/κ μέσα ενημέρωσης αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται μια μεγάλη συζήτηση μετά την είδηση ότι 45 άτομα, 19 άνδρες, 9 γυναίκες και 17 παιδιά, συνελήφθησαν στις 28 του μήνα σε ιδιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Κερύνειας και στάληκαν πίσω στην Τουρκία με την κατηγορία της διασύνδεσης με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το θέμα ήταν πρωτοσέλιδα στην Γενί Ντουζέν χθες και

σήμερα στην Βολκάν που θεωρεί αυτές τις συλλήψεις ως «μεγάλη επιτυχία». Η Βολκάν υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι, στις 13 Ιουλίου ότι πολλά μέλη της ΦΕΤΟ βρίσκονται στα κατεχόμενα για να κρυφτούν και έπονται συλλήψεις. Τα 45 άτομα επρόκειτο να μεταβούν με το σκάφος στην Ελλάδα, όπως προστίθεται.

Η Αφρίκα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, με φωτογραφία τεσσάρων μαϊμούδων να κλείνουν τα μάτια τα μάτια, τ’ αυτιά, το στόμα και η πρώτη να χαμογελά, γράφει ότι η τετρακομματική «κυβέρνηση» δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο ούτε για το γεγονός ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας έχει ασκήσει μηνύσεις εναντίον της εφημερίδας, ούτε για το ότι συνελήφθησαν άτομα στο σπίτι τους επειδή άκουγαν μουσική που απαγορεύεται (σσ: στην Αμμόχωστο), ούτε γιατί οι επιτιθέμενοι εναντίον της Αφρίκα στις 22 Ιανουαρίου αφέθηκαν υπό όρους και νωρίτερα ελεύθεροι. «Το παιχνίδι των τριών μαϊμούδων ‘δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλώ’ χαλά τον κόσμο που ζητεί τον λογαριασμό γι’ αυτή την παρέμβαση στην δικαιοσύνη μας».

Ο Σενέρ Λεβέντ ζητεί παρέμβαση του Μουσταφά Ακιντζί για την αποφυλάκιση υπό όρους όσων είχαν καταδικασθεί για τις επιθέσεις εναντίον της Αφρίκα τον περασμένο Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους φανατικούς διαδηλωτές.

Από πότε η δική μας «αστυνομία» κάνει ανακρίσεις για λογαριασμό της Εισαγγελίας στην Τουρκία, διερωτήθηκε ο διευθυντής και αρθρογράφος της Χαβαντίς, Μπασιαράν Ντουζγκιούν, δηλώνοντας κατάπληξη στο άκουσμα της είδησης. Ο Τ/κ αρθρογράφος καλεί την «εισαγγελία» και τους «αρμόδιους» (τους οποίους ο ίδιος τοποθετεί σε εισαγωγικά) της «τδβκ», όπως γράφει το ψευδοκράτος, να προβούν σε δήλωση για το ζήτημα.
Στο σημερινό του άρθρο στην Γενί Ντουζέν ο Σαμί Όζουσλου αναφέρεται έμμεσα στην είδηση των προηγούμενων ημερών ότι ακαδημαϊκός με την «υπηκοότητα» (και) του ψευδοκράτους που διδάσκει σε «πανεπιστήμιο» στα κατεχόμενα, είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Σμύρνης όπου μετέβη για διακοπές, επειδή είχε υπογράψει την «ανακοίνωση των ακαδημαϊκών για την ειρήνη» είχαν υπογράψει πολλοί ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες στην Τουρκία για τις επιθέσεις που είχαν ακολουθήσει το 2016 το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Μεταξύ των Τ/κ ακαδημαϊκών που είχαν υπογράψει την εν λόγω ανακοίνωση, αναφέρει ο Όζουσλου, είναι και ο Χασάν ουλάς Αλτιόκ, ο οποίος λέει ότι φοβήθηκε (με την προαναφερόμενη είδηση) αλλά όχι αν τον συλλάβουν. Γιατί, ρωτά ο Όζοσλου. «Να μην μείνω μόνος», απαντά ο Αλτιόκ.

Ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν αναφέρεται και στην Εισαγγελία της Τουρκίας που κίνησε δύο αγωγές εναντίον του Σενέρ Λεβέντ και του Αλί Οσμάν της Αφρίκα και πήγε η «αστυνομία» να τους πάρει κατάθεση αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Αναφέρεται επίσης στη σύλληψη ανδρών γιατί στο usb που είχε κάποιος στην κατοχή του και έπαιζε στον υπολογιστή (στο σπίτι του) υπήρχαν «κουρδικά τραγούδια». Από πότε τα παραδοσιακά τραγούδια (συμπεριλαμβάνονται και τα παραδοσιακά κουρδικά) έχουν απαγορευθεί στην «ΤΔΒΚ», διερωτάται ο Όζουσλου αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Δεν έχει ανακοινωθεί αλλά στην «ΤΔΒΚ» - τα κατεχόμενα δηλαδή – τους κανόνες βάζει η Τουρκία, σημειώνει ο αρθρογράφος στην Γενί Ντουζέν, θεωρώντας ότι το ψευδοκράτος έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στην Τουρκία.

Στην σημερινή του γραπτή δήλωση, ο γγ της KTÖS,γράφει ότι η νοοτροπία με την οποία διοικείται σήμερα η Τουρκία άρχισε να επιβάλλεται και στους Τ/κ και διερωτάται τί έχουν να πουν γι’ αυτές τις πιέσεις ο «πρωθυπουργός» Ερχιουρμάν, ο «υπεξ» Οζερσάι, ο «υπουργός δημοσιονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς, ο «υπουργός παιδείας», Τζεμάλ Όζγιγιτ, ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν και οι πρώην «πρόεδροι», όπως τους αναφέρει, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου.

Για όλα αυτά αλλά και για την πληθυσμιακή αλλοίωση, την επιβολή των μαθημάτων Κορανίου, το θρησκευτικό κολλέγιο, τις θρησκευτικές κατασκηνώσεις στο Τσανάκαλε, τον «νόμο της προσφυγοποίησης» και άλλα πολλά, η πρόεδρος της KTOEÖS, Σελμά Εϊλέμ, στη δική της γραπτή δήλωση λέει «σας λέμε πια φτάνει». Απευθυνόμενη προς την Τουρκία γράφει ότι «εξαφανίσατε τις αρχές μας όπως την δημοκρατία, την ανοχή και τον σεβασμό, εξαφανίσατε την ειρήνη. Μας πήρατε πεσκέσι την κουλτούρα και το περιβάλλον μας. Βάλατε χέρι στους θεσμούς και την παιδεία μας. Πιέζετε το δικαστικό μας σύστημα».

Η κ. Εϊλέμ καταλήγει γράφοντας ότι «αυτή η κοινότητα δεν έσκυψε και δεν θα σκύψει ούτε τώρα. Θα συνεχίσει τον αγώνα για ειρήνη και για κοινοτική ύπαρξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατεχόμενα, Έντονες, Τουρκία,katechomena, entones, tourkia