Κατεχόμενα: Καμία πρόνοια για βοήθεια στους εγκλωβισμένους

Κατέχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα που αποστέλλονται ως βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες, πωλούνται στα καταστήματα στα κατεχόμενα ή τους τα φέρνουν συγγενείς τους, ανέφερε ο «υφυπουργός εξωτερικών» Μουσταφά Λακατάμιαλι, υποστηρίζοντας ότι θα διαπιστωθεί ποιοι έχουν πραγματικά ανάγκη βοήθειας.

Η συμφωνία "ανταλλαγής πληθυσμών" που υπογράφτηκε το 1975, όπως ο Λακατάμιαλι χαρακτηρίζει τη Συμφωνία της Βιέννης ΙΙΙ, αφορά το ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να επισκεφτεί και να φροντίσει

τους Ε/κ και τους Μαρωνίτες όποτε το ήθελαν. «Δεν υπήρχε καμία πρόνοια σχετικά με τις προμήθειες. Ήταν μια πρακτική που ήρθε στην ατζέντα εκείνη την περίοδο κάτω από έκτακτες συνθήκες, συνθήκες πολέμου. Κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει αυτή την κατάσταση μέχρι το 2003 και το άνοιγμα των συνόρων», όπως είπε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ε/κ στην Καρπασία, που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τυγχάνουν της ίδιας στήριξης όπως οι «πολίτες της ΤΔΒΚ».

Αναφερόμενος στη βοήθεια που μεταφέρεται, ο Λακατάμιαλι είπε ότι τα φορτηγά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μεταφέρουν από φιάλες γκαζιού, μέχρι καύσιμα και γεωργικά φάρμακα, και αυτό απαγορεύεται σύμφωνα με τη «νομοθεσία», αφού τα φορτηγά μεταφέρουν αυτά τα προϊόντα χωρίς να έχουν περάσει από έλεγχο.

Επανέλαβε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα επιβληθούν "δασμοί", σε περίπτωση που η βοήθεια συνεχίσει να αποστέλλεται.

Σύμφωνα, πάντα, με τη Γενί Ντουζέν, ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου Σουπχί Τζοσκιούν, δήλωσε ενοχλημένος από τη δήλωση του «υπουργού εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (στο AFP) ότι όσα προϊόντα οι εγκλωβισμένοι δεν χρειάζονται, τα πουλούν στους Τ/κ, και είπε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν έχει άλλη δουλειά ο Ερτουγρούλογλου, έχει το δικαίωμα να ταπεινώνει τις δύο κοινότητες, διερωτήθηκε ο Τζοσκιούν, που ζήτησε από τον «υπουργό», εάν έχει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του, να τις δημοσιοποιήσει.

Ο «δήμαρχος» Ριζοκαρπάσου είπε ότι βοήθειας τυγχάνουν περίπου 270-300 άτομα και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διανέμει στην πλατεία του χωριού τη βοήθεια ανά οικογένεια ή άτομο που βρίσκεται στη λίστα που έχουν. Αυτό, πρόσθεσε, γίνεται μία φορά την εβδομάδα, συνήθως Τετάρτη.

Η Γενί Ντουζέν τιτλοφορεί το σχετικό δισέλιδο ρεπορτάζ «Πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια!».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα