Κατεχόμενα: Κρίση στο ζήτημα διαχείρισης νερού απο Τουρκία

Κόλλημα υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία καθώς το ΡΤΚ απέκλεισε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τεχνική αντιπροσωπεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Χαβαντίς, η “κυβέρνηση”, η τεχνική αντιπροσωπεία και αρμόδιοι του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας (DSI) συναντήθηκαν και κάνοντας ένα βήμα πίσω κατέληξαν σε ένα κείμενο συγκλίσεων “που μπορεί να εφαρμοστεί”.

Το έγγραφο τέθηκε ενώπιον της κομματικής βουλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος που το απέρριψε με το αιτιολογικό

ότι “διαβλέπει ευκαιρία ιδιωτικοποίησης”.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι αφού το πρόβλημα δεν μπόρεσε να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο θα μεταφερθεί σε πολιτικό και ο ίδιος και η “κυβέρνηση” θα αναλάβουν πρωτοβουλία στο υψηλότερο επίπεδο.

Σημειώνει επίσης ότι ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού δήλωσε πως το κείμενο δεν είναι έγγραφο της “κυβέρνησης”, αλλά προέκυψε από την συμβολή των “υπουργών” δημοσιονομικών, Μπιρικίμ Οζγκιούρ, “γεωργίας”, Ερκούτ Σιαχαλί με την νομική αρωγή του γγ του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σύμφωνα με την Χαβαντίς τα σημεία του κειμένου που απορρίφθηκε αφορούν το ότι την διαχείριση θα αναλάβει το “τμήμα υδάτων” του ψευδοκράτους και δεν θα υπάρξει μηχανισμός άλλου θεσμού άλλης χώρας.

Οι “δήμοι” θα έχουν λόγο στο υψηλόβαθμο όργανο που θα διαχειρίζεται το νερό και σε αντίθεση με το παλιό σύστημα που είχαν λόγο μόνο τοπικά, τώρα θα έχουν λόγο στη γενική διαχείριση του νερού σε όλη τη ¨χώρα”, ενώ προστίθεται ότι με την τεχνική στήριξη του DSI θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με το “τμήμα υδάτων” του ψευδοκράτους “εάν αυτό κριθεί απαραίτητο”.

Ως τρίτο σημείο, στο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι οι δημόσιοi διαγωνισμοί θα γίνονται από την “κεντρική επιτροπή διαγωνισμού” με βάση την κείμενη νομοθεσία του ψευδοκράτους και όχι απο οποιονδήποτε άλλο θεσμό, άλλης χώρας.

Επίσης, το κόστος του νερού θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των δημοπρασιών από το “τμήμα υδάτων”. Η συμφωνία θα ετοιμασθεί με τέτοιο τρόπο που να δίδει την δυνατότητα στον “οργανισμό υδάτων” να την ακυρώσει χωρίς αποζημιώσεις σε περίπτωση που οι υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή δεν ικανοποιηθούν.

Ο διευθυντής και αρθρογράφος της εφημερίδας, Μπασιαράν Ντιουζγκιούν γράφει ότι το δώρο του ΑΚΡ για την νέα χρονιά είναι “ούτε νερό ούτε λεφτά” και σημειώνει πως το κομματικό όργανο του ΡΤΚ απέρριψε το κείμενο γιατί δεν θέλει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Απέρριψε, πρόσθεσε, την ιδιωτικοποίηση του συστήματος διανομής και εισπράξεων. “Αυτή είναι και η ουσία της κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει”.

Ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, Χουσείν Εκμεκτζί σχολιασε ότι λεγόταν πάντοτε ότι οι δημοπρασίες γίνονται από την Άγκυρα και δίδονται σε εταιρείες της Άγκυρας. Στο κείμενο, πρόσθεσε, μπήκε ότι οι δημοπρασίες θα γίνουν από την “ΤΔΒΚ” και καμιά άλλη χώρα δεν θα έχει αρμοδιότητα.

Δεν είναι το τέλος του κόσμου μια απόφαση του ΡΤΚ που θα φέρει σε δύσκολη θέση την “κυβέρνηση” σημειώνει, τονίζοντας ότι “κάθε πολιτική οντότητα οδεύει με βάση την δική της στάση και ιδεολογία”.

Η Γενί Ντουζέν, που πρόσκειται στο ΡΤΚ, δημοσιεύει δηλώσεις στην εφημερίδα του “δημάρχου” Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί ο οποίος χαρακτηρίζει σημαντική την αποφασιστικότητα του ΡΤΚ στο θέμα του νερού και απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενώπιον της εικόνας που θα προκύψει και τις καλεί να ενεργήσουν όλες μαζί.

“Μπορεί να μας περιμένουν δύσκολες μέρες”. Πρέπει, είπε, να συζητήσουμε ένα οικονομικό μοντέλο που θα αφορά το όφελος της “χώρας” και όχι ενός κόμματος. Δηλώσεις υπέρ της βιωσιμότητας του μοντέλου διαχείρισης του νερού και της διαχείρισης από την εταιρεία BESKI των “δήμων” έκαναν στην Γενί Ντουζέν” και οι “δήμαρχοι” Αμμοχώστου και Καραβά αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα