Κατεχόμενα: Οι Ε/κ θέλουν την Κύπρο υπό ελληνική ηγεμονία

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από την απόφαση της Επιτροπής Παιδείας για την πρόταση ΔΗΣΥ


Θα είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εγκαταλείψει την ιδέα της Ένωσης, ισχυρίστηκε ο “βουλευτής” του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας σήμερα τη χθεσινή έγκριση από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, της πρότασης του ΔΗΣΥ, που δίνει την εξουσία στον Υπουργό να καθορίζει με εγκυκλίους τους εορτασμούς στα σχολεία.

Όπως

μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ έκανε λόγο για προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για δικό του όφελος. Είναι αφέλεια, υποστήριξε, να πιστεύεται ότι με τη νέα νομοθεσία που θα δίδει στο Υπουργείο Παιδείας το δικαίωμα απόφασης για τις μέρες εορτασμού στα σχολεία, ότι οι Ε/κ έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της Ένωσης και ξέχασαν τους στόχους τους. Το να πιστεύεται κάτι τέτοιο, είναι αφέλεια και μεγάλο κακό για τον τ/κ “λαό”, ισχυρίστηκε.

Συνέδεσε την πρόθεση για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ με τη χρησιμοποίηση της ΕΕ και των ΗΕ από την ε/κ πλευρά για να “θέσει την Κύπρο υπό ελληνική ηγεμονία” και υποστήριξε ότι στις διαπραγματεύσεις στα θέματα ασφάλειας των Τ/κ, πολιτικής ισότητας, περιουσιακό και εδαφικό, η ε/κ πλευρά δεν επιδεικνύει τέτοια στάση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της τ/κ πλευράς.

Απευθυνόμενος, δε, στον Τ/κ ηγέτη, τον κάλεσε να μην είναι ευκολόπιστος έναντι του Προέδρου Αναστασιάδη, “που δεν ήταν ειλικρινής, προσπάθησε να σας ξεγελάσει δεκάδες φορές, δεν σας είπε το σωστό και το ξέρετε”, όπως ισχυρίστηκε. “Το ΑΚΕΛ και το κόμμα του Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ, δεν πρέπει να τυγχάνουν εμπιστοσύνης”, είπε, καλώντας τον κ. Ακιντζί να συμπεριφερθεί αποφασιστικά, προστατεύοντας το δίκαιο και τα δικαιώματα των Τ/κ, και σε συνεργασία με την Τουρκία, να κάνει βήματα και να στηρίξει το ψευδοκράτος.

Επαρκή για την επανέναρξη των συνομιλιών, χαρακτήρισε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την έγκριση από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής της πρότασης του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται συγνώμη από την ε/κ πλευρά - όπως ζήτησε ο Μουσταφά Ακιντζί - με το ζόρι.

Στη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Παιδείας, αναφέρεται σήμερα ο τ/κ Τύπος, με την Αφρίκα να γράφει για “πρώτο βήμα για τις διαπραγματεύσεις” και την Κίπρις για “προσπάθεια να επιστρέψει ο Ακιντζί στο τραπέζι”. Στο δημοσίευμα της Κίπρις γίνεται εκτενής αναφορά στη χθεσινή συνεδρία και τις δηλώσεις των Βουλευτών και των κομμάτων που αφορούσαν το συγκεκριμένο θέμα.

Σε άρθρο θέσης της Κίπρις, γίνεται αναφορά σε θετικές αναφορές για την επιστροφή στις συνομιλίες και προσθέτει ότι με την έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης του ΔΗΣΥ από την Ολομέλεια της Βουλής, στο τέλος του μήνα το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να άρει τη συγκεκριμένη αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα, που ενόχλησε την τ/κ πλευρά, ενώ και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν έχει μειώσει την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. Πολλές διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο καταβάλλουν επίσης προσπάθεια για να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Φαίνεται, προσθέτει, ότι η ένταση θα μειωθεί αρχές Απριλίου και επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεκάδες φορές επεσήμανε την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο τραπέζι, ενώ και ο Τ/κ ηγέτης κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει. Εάν το κλίμα έντασης μεταξύ των ηγετών μειωθεί, προστίθεται, θα μειωθεί και η ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αυτό είναι ένα καθήκον των ηγετών, σημειώνει η Κίπρις.

Εάν δεν υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η ένταση μεταφερθεί σε άλλα επίπεδα, συνεχίζει το άρθρο θέσης της εφημερίδας, “δεν θα είναι εύκολο να συμμαζευθεί η κατάσταση και αυτό είναι επίσης μια πραγματικότητα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα