Καθοριστική η αυριανή μέρα για τη Διάσκεψη για την Κύπρο

Με συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, θα κλειδώσει και επίσημα η σύνθεση και η σύσταση της Διάσκεψης για την Κύπρο η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2017. Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το κατά πόσο θα υπογραφούν ή όχι τα συμφωνηθέντα που θα προκύψουν από την Διάσκεψη.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι σε παρόμοιες Διεθνείς Διασκέψεις, υπάρχει πάντοτε έντονη διαβούλευση και προσυνεννόηση μεταξύ των μερών, σε σημείο μάλιστα,

που στις πλείστες των περιπτώσεων, συμφωνούνται ακόμα και τα τελικά κείμενα και απομένουν μόνο μερικές λεπτομέρειες να καθοριστούν κατά την διάρκεια της Διάσκεψης.

Το δεδομένο αυτό, καταδεικνύει ότι το διάστημα που διανύουμε, δεν είναι απλά διάστημα διαβουλεύσεων σε σχέση με το ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην Διάσκεψη, αλλά αφορούν και στην ουσία του τι θα καταλήξει τελικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, στην Γενεύη, ως συμφωνημένα σημεία.

Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει ότι οι επόμενες μέρες και συναντήσεις είναι κομβικής σημασίας και προσθέτουν τεράστιο βάρος προετοιμασίας στους ώμους των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ηγούνται αυτής της διαδικασία.

Φόρτος εργασίας για τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι τις 12 Ιανουαρίου

Τα Ηνωμένα Έθνη ως γνωστό, έχουν την ευθύνη εποπτείας και συντονισμού της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού. Με αυτό ως δεδομένο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΗΕ θα αναλάβουν και τη διαδικασία και την ευθύνη αλλά και τη συνεννόηση, σε σχέση με το ποιοι θα κληθούν τελικά να συμμετάσχουν στην Διάσκεψη για την Κύπρο. Η συμφωνία που έγινε μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί μπορεί να παραπέμπει σε πενταμερή διάσκεψη, ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσθήκης άλλων χωρών και μερών, σε βοηθητικό κυρίως ρόλο.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ηγηθούν και της συνεννόησης μεταξύ των δυο πλευρών, έτσι ώστε Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά, να καταλήξουν σε συμφωνία και έγκριση της τελικής σύνθεσης της Διάσκεψης.

Η διαδικασία για τα εμπλεκόμενα μέρη

Πηγές αναφέρουν στο Sigmalive ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν τελικά στη Διάσκεψη. Συγκεκριμένα τα κράτη θα πρέπει να κοινοποιήσουν το ενδιαφέρον τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, έτσι ώστε τα ΗΕ να μπορέσουν με τη σειρά τους να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους, με τις δυο πλευρές. Δεν θα πρόκειται για επίσημες γραπτές προσκλήσεις αλλά και παρασκηνιακή διαβούλευση η οποία θα οδηγήσει σε συνεννόηση για την συμμετοχή των χωρών αυτών, αναφέρουν οι πηγές.

Όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, από την πρώτη ημέρα μετά την συμφωνία για την ημερομηνία Διάσκεψης, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις με τις χώρες και τα μέρη, που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη. Επιδίωξη είναι η συμμετοχή όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το μόνο που είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής, είναι η συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Η συμμετοχή της ΕΕ κρίνεται ως απαραίτητη για τα θέματα ασφάλειας, καθώς η Κύπρος αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί και μετά την ενδεχόμενη λύση, σύμφωνα με τα όσα λέγονται, μέλος της ΕΕ. Αποτελεί άλλωστε φυσικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κρίνεται απαραίτητη για ζητήματα που άπτονται της εγγύησης, εποπτείας και επίβλεψης της εφαρμογής της οποιασδήποτε λύσης, καθώς επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι, οποιαδήποτε λύση προκύψει, η εφαρμογή της να εποπτεύεται και να διασφαλίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείο που κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας, το οποίο απετέλεσε και σημείο συζήτησης κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν το 2004.

Η Ρωσία και η Γαλλία είναι ήδη θετικές σε αυτό το ενδεχόμενο, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει εκφράσει την πρόθεση να συνεισφέρει στην διαδικασία με όποιο τρόπο της ζητηθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι διεργασίες και οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών, στο δρόμο προς τη Γενεύη, προχωρούν ομαλά και υπάρχει καλό κλίμα, τότε δεν αναμένεται η τουρκοκυπριακή πλευρά να φέρει αντίρρηση στην συμμετοχή των μερών αυτών στην Διάσκεψη. Θα πρέπει όμως να θεωρηθεί σίγουρο, ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτευχθεί εύκολα και χωρίς διασφάλιση, τουλάχιστον όσο αφορά στην διαδικασία κατά την Διάσκεψη.

Ο ρόλος των εμπλεκόμενων μερών στη Διάσκεψη

Δεν θα πρέπει να αναμένουμε, σε καμιά των περιπτώσεων, ότι τα όποια μέρη πέραν των εγγυητριών δυνάμεων κληθούν να συμμετάσχουν, θα έχουν την ίδια θέση και συνεισφορά στη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν συμμετάσχουν, Συμβούλιο Ασφαλείας και ΕΕ, θα έχουν ρόλο βοηθητικό μόνο σε ότι αφορά στις αποφάσεις που θα ληφθούν στα ζητήματα ασφάλειας και εγγύησης της εφαρμογής της λύσης. Οι εγγυήτριες δυνάμεις θα έχουν λόγο σε θέματα ασφάλειας και θέματα εγγυήσεων. Σημαντικό ρόλο στο σημείο αυτό, θα διαδραματίσει η θέση της Ελλάδας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακεί σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση επί άλλων θεμάτων πέραν ασφάλειας και κατάργησης των εγγυήσεων.

Στο σημείο αυτό, είναι καθοριστικής σημασίας η προεργασία που θα γίνει, έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε εκπλήξεις σε προτεινόμενες θέσεις και εισηγήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την 12η Ιανουαρίου 2017.

Θα μπουν υπογραφές μετά την Διάσκεψη;

Πηγές κοντά στην διαπραγματευτική διαδικασία, αναφέρουν ότι το θέμα των υπογραφών όσων θα συμφωνηθούν κατά την Διάσκεψη για την Κύπρο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την αυριανή μέρα, με επικρατέστερο το σενάριο, να υπογραφεί μόνο μια συμφωνία στο τέλος της διαδικασίας.

Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο να μην υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία και τα όσα θα συμφωνηθούν, να καταγραφούν σε έγγραφα και να προστεθούν ως παραρτήματα στο οποιοδήποτε σχέδιο λύσης θα τεθεί ενώπιον του Κυπριακού λαού.

Θα πρέπει πάντως να θεωρηθεί βέβαιο ότι αν θα μπουν υπογραφές, ένα μέρος που σίγουρα θα πρέπει να υπογράψει είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι εμπλεκόμενο μέρος και στις συνθήκες που ισχύουν από το 1960 μέχρι και σήμερα. Άλλωστε, βάσει διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση ή αλλαγή σε Συνθήκες, αν δεν υπάρχει συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών σε αυτή. Το δεδομένο αυτό θα πρέπει να καθιστά επιβεβλημένη την ξεκάθαρη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κατά την διάρκεια της διάσκεψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα