Καθοριστικό για επενδύσεις το άνοιγμα αιθέρων με Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο

Σε ιστορικό χαμηλό κινείται η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων διεθνώς, αφού σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τον αρμόδιο Οργανισμό UNCTAD των Ηνωμένων Εθνών, κατά το 2020 οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν παγκοσμίως μείωση της τάξης του 42%, ενώ στην Ευρώπη η μείωση ξεπερνά το 70%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει παρατηρηθεί από την δεκαετία του ’90, ενώ δύσκολος αναμένεται να είναι ο δρόμος για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και εντός του τρέχοντος έτους, καθώς οι σχετικές προβλέψεις του UNCTAD

προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση της τάξης του 5%, με την ανάκαμψη να αναβάλλεται για το 2022.

Όπως είναι λογικό, ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για προσέλκυση ξένων εταιρειών και επενδύσεων αναμένεται να φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε δυσμενή θέση αφού στηρίζεται απόλυτα στις αερομεταφορές για τις κάθε είδους επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Κύπρος ως ένα μικρό πληθυσμιακά νησί, χωρίς εθνικό αερομεταφορέα, αλλά και χωρίς μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την συνδεσιμότητα, ήταν πάντα όμηρος των ροών του τουριστικού ρεύματος και της εποχικότητας που το χαρακτηρίζει. Για αυτό και η αεροπορική συνδεσιμότητα αποτελούσε ανέκαθεν την αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας.

Η ταχύτητα ανάκαμψης μιας ανοικτής οικονομίας όπως της Κύπρου εξαρτάται άμεσα από την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταχύτητα αποκατάστασης της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διμερής συμφωνία που επιτεύχθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ κρίνεται μείζονος σημασίας στον δρόμο προς την ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η ετοιμότητα της Κύπρου να ανοίξει από την 1η Απριλίου τα σύνορά της για επισκέπτες από το Ισραήλ οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Αντίστοιχη απόφαση λήφθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνοντας το άνοιγμα από την 1η Μαΐου των αεροδρομίων μας στους εμβολιασμένους επισκέπτες, νοουμένου ότι η βρετανική κυβέρνηση επιτρέψει στους υπηκόους της την πραγματοποίηση ταξιδιών.

Η αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας με το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο και η διευκόλυνση των αφίξεων από τις αγορές αυτές, όχι μόνο για σκοπούς αναψυχής (leisure trips) αλλά και για επιχειρηματικούς ή επενδυτικούς λόγους (business trips) αποτελούν καθοριστικές εξελίξεις για την οικονομία, με δεδομένη τη σημασία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην προσπάθεια να πετύχουμε την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Με βάση τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, οι επιχειρηματικές και επενδυτικές κοινότητες του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποκτήσουν πρόσβαση προς την χώρα μας ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση των επιχειρηματικών και επενδυτικών τους πλάνων.

Όπως είναι γνωστό, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) με την εκδήλωση της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, διαμόρφωσε σχέδιο δράσης το οποίο περιλάμβανε σημαντικές προωθητικές ενέργειες στοχεύοντας μεταξύ άλλων στο επιχειρηματικό και επενδυτικό κοινό του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε αριθμός διαδικτυακών συνεδρίων και ενημερωτικών συναντήσεων, έγιναν συστηματικές δημοσιεύσεις σε τοπικά ΜΜΕ, ενώ συνεχίζεται η υλοποίηση εντατικής προβολής και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Invest Cyprus έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους τρεις τομείς προτεραιότητάς του και συγκεκριμένα εργάστηκε:

Για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα μας στις διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας για εγκατάσταση και δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης στην Κύπρο (tech headquartering).Για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, όπως ο τομέας του τουρισμού και της φιλοξενίας, της υγείας και των ΑΠΕ.Για την προώθηση της χώρας μας ως ιδανικής δικαιοδοσίας για την εγγραφή επενδυτικών ταμείων και διαχειριστών κεφαλαίων.

Παράλληλα με τις προωθητικές ενέργειες στις οποίες αποδύθηκε ο Οργανισμός το προηγούμενο χρονικό διάστημα, λειτουργοί του Invest Cyprus ευρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με υφιστάμενες επιχειρήσεις και επενδυτές από τις σημαντικές αγορές του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου που ήδη επέλεξαν το νησί μας για την υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Invest Cyprus για παροχή υπηρεσιών μετά-επένδυσης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις Ισραηλινών επιχειρηματιών και επενδυτών κατά τα τελευταία έτη παρουσιάζουν μια συνεχή αυξανόμενη τάση, προσεγγίζοντας τις 20 περίπου χιλιάδες κατά το 2019. Περαιτέρω, η σημασία της αγοράς του Ισραήλ για την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι περίπου 1 στους 3 κάτοικους Κύπρου που ταξίδεψαν στο Ισραήλ κατά το 2019, το έπραξαν στα πλαίσια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων (business trips). Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κατά τα τελευταία έτη και οι αφίξεις επιχειρηματιών και επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, το αεροδρόμιο του Χίθροου αποτελεί σημαντικό hub για την συνδεσιμότητα της χώρας μας με πιο μακρινές αγορές όπως αυτής των ΗΠΑ.

Αναντίλεκτα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στο κομμάτι της προσέλκυσης επενδύσεων διεθνώς και σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, η αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας με τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στα πλάνα του Invest Cyprus για προσέλκυση κι άλλων διεθνών εταιρειών στην χώρα μας, καθώς και ξένων επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα θα δώσει τις απαιτούμενες ανάσες στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, τους εκπροσώπους του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και των εκατοντάδων ξένων εταιρειών που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες στην χώρα μας.

Γιώργος Καμπανέλλας, Γενικός Διευθυντής, Invest Cyprus

Keywords
Τυχαία Θέματα