Καθυστέρηση ή ακύρωση πτήσης: Ποια τα δικαιώματα των επιβατών

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου επιβάτες έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα είτε να καθυστερήσουν να πετάξουν, είτε να χάσουν την πτήση τους.

Γενικότερα οι καθυστερήσεις στις πτήσεις προκαλούν αναστάτωση τόσο στους επιβάτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται χάνοντας παράλληλα αρκετές ώρες από τον χρόνο τους όσο και στις αεροπορικές εταιρείες για τις οποίες οι καθυστερήσεις συνεπάγουν κόστος σε χρήμα αλλά και σε φήμη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AirHelp η οποία είναι μέλος της Ένωσης Συνηγόρων

για τα Δικαιώματα των Επιβατών (APRA) που έχει ως αποστολή την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών, οι επιβάτες πτήσεων της Ε.Ε. δικαιούνται βάσει του ΕΚ 261 αποζημίωση ύψους έως και 600 ευρώ για καθυστέρηση πτήσης 3 ωρών και πλέον.

Δείτε επίσης: Θαλάσσια χελώνα βόλταρε και εντυπωσίασε στο Κάβο Γκρέκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το αν αξίζετε ή όχι αποζημίωση και το ύψος αυτής, καθορίζονται από πολλούς παράγοντες

Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Συγκεκριμένα από:

την απόσταση του ταξιδιού

το εάν πρόκειται για πτήση εντός ή εκτός της Ε.Ε.

τη διάρκεια της καθυστέρησης – επαναλαμβάνουμε, καλύπτονται μόνο καθυστερήσεις 3 ωρών και πλέον

Κάτω των 3 ωρών

3 – 4 ώρες

Άνω των 4 ωρών

Δεν αφίχθη ποτέ

Απόσταση

€ -

250 €

250 €

250 €

Όλες οι πτήσεις από 1.500 χλμ. ή λιγότερο

€ -

400 €

400 €

400 €

Διεθνείς πτήσεις της Ε.Ε. άνω των 1.500 χλμ.

€ -

400 €

400 €

400 €

Μη διεθνείς πτήσεις της Ε.Ε. μεταξύ 1.500 χλμ. και 3.500 χλμ.

€ -

300 €

600 €

600 €

Μη διεθνείς πτήσεις της Ε.Ε. άνω των 3.500 χλμ.

Εάν αποφασίσετε να απαιτήσετε αποζημίωση χάρις στον ΕΚ 261, να περιμένετε μια αμυντική αντίδραση από την αεροπορική εταιρεία – ακόμα κι αν έχετε το νόμο με το μέρος σας, καθώς δε θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμη με την προοπτική να σας αποζημιώσει. Για να έχει το αίτημα αποζημίωση σας τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες επιτυχίας, σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές:

Φυλάξτε κάθε έγγραφο που σχετίζεται με τη προβληματική πτήση και όλες τις εναλλακτικές πτήσεις που σας προσφέρθηκαν, όπως ηλεκτρονικά εισιτήρια (e-tickets) και κάρτες επιβίβασης.

Ζητήστε από το πλήρωμα εδάφους να σας ενημερώσει για το λόγο που προκάλεσε το πρόβλημα.

Κρατήστε μερικές σημειώσεις για την φύση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής ώρας άφιξης στον προορισμό σας. Κάθε πληροφορία που μπορείτε να συλλέξετε – όπως για παράδειγμα φωτογραφίες από τις οθόνες πληροφοριών αναχώρησης πτήσεων στο αεροδρόμιο ή κάθε είδους επικοινωνία με την αεροπορική εταιρεία, στην οποία επιβεβαιώνεται η διαταραχή(καθυστέρηση, ακύρωση, άρνηση επιβίβασης), – θα φανεί χρήσιμη για την υποβολή του αιτήματός σας.

Επιπλέον πέραν της αποζημίωσης για την απώλεια του χρόνου σας σε περίπτωση που η καθυστέρηση της πτήσης σας ξεπερνά τις πέντε ώρες δικαιούστε ολική ή μερική επιστροφή του αντιτίμου του αρχικού σας εισιτηρίου και μια πτήση επιστροφής στο αρχικό σημείο της αναχώρησής σας εάν είναι απαραίτητο.

Η αξίωση αποζημίωσης δε θεμελιώνεται όταν η αεροπορική εταιρεία σας ενημερώνει για την ακύρωση της πτήσης σας τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την πτήση. Η αεροπορική εταιρεία  μπορεί ακόμα και αν σας ενημερώσει νωρίτερα των 14 ημερών να αποφύγει την καταβολή της αποζημίωσης.

Οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν, επίσης, να αποφύγουν την ευθύνη εάν η καθυστέρηση οφείλεται στις επονομαζόμενες «έκτακτες περιστάσεις». Τέτοιεςπεριστάσεις μπορεί να υφίστανται σε περιπτώσεις σοβαρών ιατρικών περιστατικών, απεργιών εργαζομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών, περιορισμών στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, ξαφνικής δυσλειτουργίας του  ραντάρ του αεροδρομίου, σαμποτάζ, πολιτικής αστάθειας, τρομοκρατικών ενεργειών κλπ.

Με πληροφορίες από AirHelp

Keywords
Τυχαία Θέματα