Κατηγοριοποίηση χωρών: Τι σημαίνει το κάθε χρώμα και ποιες οι διαφορές

Τις διαφορές ανάμεσα στις κατηγορίες χωρών εξηγεί αναλυτικά το SigmaLive με αφορμή τη νέα κατηγοριοποίηση χωρών που εκδόθηκε σήμερα από την Κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, οι ταξιδιώτες χωρίζονται ανάλογα με τη χώρα άφιξης τους και την επιδημιολογική εικόνα της εν λόγω χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Νέα κατηγοριοποίηση χωρών:

Στην «πράσινη» κατηγορία η Ελλάδα

Πιο κάτω οι χώρες ανά κατηγορία σύμφωνα με την τελευταία κατηγοριοποίηση που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου

Πράσινη Κατηγορία:

Για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Χώρες  Πράσινης Κατηγορίας  (Green) – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση

• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Μάλτα, 2) Πολωνία, 3) Ρουμανία, 4) Αυστρία, 5) Βουλγαρία, 6) Τσεχία, 7) Ουγγαρία, 8) Γερμανία, 9) Ιταλία, 10) Φινλανδία, 11) Σλοβακία, 12) Κροατία, 13) Εσθονία, 14) Γαλλία, 15) Ελλάδα, 16) Λιθουανία, 17) Λουξεμβούργο, 18) Σλοβενία

• Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ισλανδία, 2) Νορβηγία, 3) Ελβετία, 4) Λιχτενστάιν

• Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Νέα Ζηλανδία, 3) Σιγκαπούρη, 4) Σαουδική Αραβία, 5)  Νότια Κορέα, 6) Ισραήλ

Πορτοκαλί Κατηγορία:

Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Πορτοκαλί κατηγορίας, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange) – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την πράσινη Κατηγορία
• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Πορτογαλία, 2) Ιρλανδία, 3) Βέλγιο, 4) Δανία, 5) Λετονία, 6) Σουηδία, 7) Ισπανία, 8) Ολλανδία
• Μικρά κράτη: 1) Ανδόρρα

• Τρίτες Χώρες: 1) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), 2) Ηνωμένο Βασίλειο, 3) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 4) Ιαπωνία, 5) Σερβία, 6) Καναδάς

Κόκκινη Kατηγορία

Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι το κόστος των εξετάσεων καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (Red) – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας

• Μικρά κράτη: 1) Μονακό, 2) Πόλη του Βατικανού, 3) Σαν Μαρίνο

• Τρίτες Χώρες: 1) Ρουάντα, 2) Ρωσία, 3) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 4) Ουκρανία, 5) Ιορδανία, 6) Λίβανος, 7) Αίγυπτος, 8) Λευκορωσία, 9) Κατάρ, 11) Ταϊλάνδη, 12) Αρμενία, 13) Γεωργία, 14) Μπαχρέιν, 15) Κουβέιτ, 17) Ταϊβάν*, 18) Αλβανία, 19) Βόρεια Μακεδονία

*Περιλαμβάνεται στον αντίστοιχο κατάλογο της ΕΕ με περιοχές που δεν αναγνωρίζονται από τουλάχιστον ένα ΚΜ ΕΕ

Χώρες Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission):

Χώρες που δεν αναφέρονται πιο πάνω στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θεωρούνται ότι περιλαμβάνονται στην Γκρίζα κατηγορία (Ειδικής Άδειας/ Special Permission). Για χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

1. Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),

2. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι πολίτες  του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της  Ελβετίας,

3. Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα,

4. Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα     με τη Σύμβαση της Βιέννης, και

5. Τα πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων κρατών, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία ως αυτή καθορίζεται από το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 9) του 2021, ως εκάστοτε αυτό τροποποιείται.

Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας αυτής θα πρέπει να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο, με την δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι τους για την Κυπριακή Δημοκρατία και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19. Με εξαίρεση την κατηγορία 2 τα υπόλοιπα άτομα μπορούν εάν το επιθυμούν να διεξάγουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της εργαστηριακής εξέτασης.

Οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή  Δημοκρατία από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission) παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δεκατεσσάρων (14) ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) εφτά (7) ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 (με ιδία έξοδα) την 7η ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy.

Προϋποθέσεις για εμβολιασμένους επιβάτες:

Πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 και αφικνούνται στην Κύπρο από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως της χώρας αναχώρησης, θα εξαιρούνται, για σκοπούς εισόδου, της υποχρέωσης διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και της υποχρέωσης για αυτοπεριορισμό/καραντίνα, εφόσον κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού από άλλα κράτη και έχουν εμβολιαστεί είτε με ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Janssen), είτε με το εμβόλιο Sputnik V, είτε με το εμβόλιο Sinopharm (BBIBP COVID-19) με ισχύ από τις 21 Μαΐου και έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα.

Τονίζεται δε πως όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού οφείλουν υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση στο CyprusFlightPass εντός 48 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω κατηγοριοποίηση χωρών (ημερομηνίας 28 Ιουνίου) θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021.

Keywords
σημαίνει, τι σημαινει, χρωμα, σημαίνει, εν λόγω, χονγκ κονγκ, sigmalive, νέα, ιουνίου, green, ουγγαρια, σλοβακία, γαλλια, ελλαδα, κορεα, orange, ιαπωνια, red, ρωσία, αιγυπτος, λιχτενστάιν, ηλεκτρονική, moh, gov, κυπρος, AstraZeneca, Moderna, ισχύ, μαΐου, νεα κυβερνηση, εμβολιο pfizer, ξανα, λιβανος, σλοβακία, χωρες, ρωσία, ηλεκτρονική, αδεια, αιτηση, αλβανια, αυστραλια, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, δανια, δημοκρατια, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ιορδανια, ιρλανδια, ισπανια, ισλανδια, ιταλια, κινα, μαλτα, ουκρανια, ρουμανια, σουηδια, sigmalive, αυστρια, αρμενια, αραβικα, άφιξη, αφορμη, βορεια, γεωργια, διευθυνση, ελβετια, εμβολια, εμβολιο, εν λόγω, εσθονια, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, εικονα, καταρ, κυβερνηση, κροατια, λετονια, λιθουανια, λιχτενστάιν, λουξεμβουργο, μαΐου, μονακο, νορβηγια, πολωνια, πορτογαλια, πρασινη, σαουδικη αραβια, σερβια, σενγκεν, σιγκαπουρη, τσεχια, υπουργειο μεταφορων, ισχύ, φινλανδια, χονγκ κονγκ, gov, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, moh, ρουαντα, ταξιδι
Τυχαία Θέματα