Κατηγορούν τους Ε/κ οι Τ/κ για καθυστέρηση ΜΟΕ κινητής τηλεφωνίας

Οι αρμόδιοι φορείς και τα ρυθμιστικά «συμβούλια» στην τ/κ πλευρά έχουν ολοκληρώσει όλες τις προσπάθειες για να τιμήσουν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί σχετικά με τη λειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο το νησί, δήλωσε η Meltem Onurkan Samani, η γενική συντονίστρια της τ/κ Τεχνικής Επιτροπής.

H Samani δήλωσε ότι όλοι οι τεχνικοί, πολιτικοί και νομικοί φορείς της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν έτοιμοι για διασύνδεση κινητών τηλεφώνων σε όλο το νησί.

Όπως

σημειώνει η Kibris, την περασμένη Τετάρτη, αντιπροσωπεία της διεθνούς εταιρείας τηλεπικοινωνιών (Comfone) συναντήθηκε με ειδικούς και από τις δύο πλευρές. «Οι υπάλληλοι της Comfone κατέστησαν σαφές στους Ελληνοκύπριους αξιωματούχους ότι τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν και στις δύο πλευρές με τη συμφωνηθείσα μέθοδο δεν δημιουργούν τεχνικά και πολιτικά προβλήματα. Αναμένεται τώρα να ξεκινήσουν οι επιχειρησιακές διαδικασίες με την πολιτική πτέρυγα της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημειώνει.

H Samani δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ανησυχίες για ορισμένα τεχνικά και νομικά ζητήματα που βασίζονται στην πολιτική.

«Επιμείναμε στην υλοποίηση της συμφωνίας για την αμοιβαία χρήση κινητών τηλεφώνων. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ανθρώπινο, αλλά είναι πολύ κατάλληλο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λογική εξήγηση για την απουσία λύσης σε αυτό το πρόβλημα.

«Αντιμετωπίσαμε διάφορες δυσκολίες για τέσσερα χρόνια. Πρώτον, υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα και, αν συνεργαστούμε, θα υπάρξει η γνωστή φοβία για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Μιλάμε για κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Είπαν ότι ορισμένοι κανονισμοί στη νομοθεσία τους αποτελούσαν εμπόδιο. Για κάθε κινητό τηλέφωνο, παρήγαγαν δύο κάρτες SIM, μία στον βορρά και μία στον νότο. Στη συνέχεια, ήθελαν να ασχοληθούν άμεσα με την Τουρκία, όχι με έναν από τους φορείς μας. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, αναπτύξαμε μια λύση το 2015, η οποία επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή της Ε.Ε. και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας έναν κόμβο στην Ευρώπη, όπου οι δύο φορείς κάνουν ξεχωριστές συμφωνίες».

«Η λύση αυτή, που βρέθηκε το 2015, εγκρίθηκε από αξιωματούχους της Ε.Ε. και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένουν ότι η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Σημερινής», το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών (ΤΗΕ) δεν κλήθηκε να μετάσχει στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή που χειρίζεται το θέμα και δεν έχει στο παρόν στάδιο ουδεμία πληροφόρηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες που συζητούνται, ενώ το ΤΗΕ συμμετέχει και λαμβάνει ενημέρωση μόνο για τις συναντήσεις που γίνονται από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας («Ο περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμος» και «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμος του 2004», Ν112(Ι)/2004), και οι δύο δύνανται να αφαιρέσουν άδεια από οποιοδήποτε πάροχο δεν συμμορφώνεται με τις πρόνοιες, ενώ γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμη πράξη, η οποία παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η περιαγωγή σε ολόκληρο το νησί, μέσω της υπογραφής συμφωνίας με τρίτο, με τρόπο που να μην προσκρούει στις διατάξεις που απαγορεύουν τη διασύνδεση με παράνομα δίκτυα, όπως αυτά των κατεχομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα