Κατοχύρωση του επαγγέλματος ζητούν οι Διατροφολόγοι

«Εγκλωβισμένοι» για χρόνια στις διαδικασίες και σε προτάσεις νόμου για κατοχύρωση του επαγγέλματός τους, βρίσκονται οι Διατροφολόγοι.

Όπως καταγγέλλει μέσω ανακοίνωσής του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διατροφολόγων «μεγάλη μερίδα επαγγελματιών διατροφολόγων, με ανώτερες μεταπτυχιακές σπουδές, από  διάφορες  χώρες της Ευρώπης παραμένουν υποβαθμισμένοι και δεν αναγνωρίζονται από το Κράτος».

Σχολιάζοντας τα όσα καταγγέλλουν η πρόεδρος του Συνδέσμου, Άντρη Παντελή ανέφερε στο SigmaLive πως

όλα άρχισαν με την επιστροφή μεγάλου αριθμού διατροφολόγων που σπούδασαν στο εξωτερικό στην Κύπρο.

«Αναγκαστήκαμε να εγγραφούμε στον Σύνδεσμο Διαιτολόγων, αφού δεν υπήρχε για Διατροφολόγους, ώστε να κατοχυρωθούμε στο μητρώο. Με την πάροδο των χρόνων και ενώ πληρώναμε κανονικά τις συνδρομές αντιληφθήκαμε πως δεν μας δόθηκαν καθόλου δικαιώματα. Από το 2017, ακλουθήσαμε τον νομικό δρόμο με αγωγές εναντίον του συνδέσμου Διαιτολόγων, λόγω την κατάφορης αδικίας που νιώσαμε» ,σημείωσε η κα Παντελή.

Το 2018 δημιουργήθηκε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διατροφολόγων κάτω από την ομπρέλα του ΚΕΒΕ.

Η κα Παντελή εξήγησε πως, μετά από συζητήσεις το 2019 ετοιμάστηκε από κοινού με βουλευτές πρόταση νόμου για κατοχύρωση του επαγγέλματος του Διατροφολόγου. «Δεν υπήρξε καμία συζήτηση. Τον Ιανουάριο του 2022 το Υπουργείο Υγείας επίδωσε στη Βουλή, τροποποιημένη πρόταση νόμου πως όμως έχει κενά και διαχωρίζει άδικα τα δικαιώματα των Διατροφολόγων σε σχέση με τους Διαιτολόγους. Όπως για παράδειγμα το ότι δεν επιτρέπει στους Διατροφολόγους να δίνουν συμβουλές διατροφής παρά μόνο σε ομάδες υγιών ατόμων. Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται ασθένεια.  Ένα πολύ εμφανές  παράδειγμα για τις συνέπειες μιας τέτοιας ρύθμισης είναι εκείνο της ειδικότητας των Κλινικών Διατροφολόγων που δεν θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους όπως το σπούδασαν, αφού δεν θα δικαιούνται να συμβουλεύουν ασθενείς. Κι αυτό παρόλο που αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της ΕΕ τους έδωσαν  τον τίτλο Κλινικός Διατροφολόγος μετά και από κλινική πρακτική με ασθενείς, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρωταρχικά θα ασχολούνται με ασθενείς», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως, «με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται το δικαίωμα στους διαιτολόγους να προσθέτουν στον τίτλο τους και τη λέξη διατροφολόγος, χωρίς να έχουν τα σχετικά ακαδημαϊκά προσόντα, κάτι εντελώς πρωτοφανές διεθνώς, που νομιμοποιεί το σφετερισμό του επαγγέλματος μας».

Αυτό που ζητούν οι Διατροφολόγοι, σύμφωνα με την κα Παντελή είναι να υπάρξει διάλογος με τους αρμόδιους ώστε να συσταθεί η νομοθεσία από όλες τις πλευρές.

«Τρία χρόνια δεν μας κάλεσε κανείς για διάλογο», είπε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατοχύρωση, Διατροφολόγοι,katochyrosi, diatrofologoi