Κατοχύρωση του επαγγέλματος ζητούν οι ναυαγοσώστες

Το θέμα της κατοχύρωσης του επαγγέλματος των ναυαγοσωστών και την ανάγκη για επέκταση του ωραρίου τους επαναφέρει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, με αφορμή πρωινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από τη Ναυαγοσωστική Ομάδα Λεμεσού στην Ακτή Ολυμπίων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ναυαγοσωστικές ομάδες άλλων παράλιων πόλεων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής Πόλυς Παλλήκαρος, οι προσπάθειες για κατοχύρωση του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη ξεκίνησαν

το 2002, ενώ από το 2005 εκκρεμεί προσχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών «για κατοχύρωση του επαγγέλματος, που να ρυθμίζει όλα εκείνα που χρειάζονται να ρυθμιστούν για τις παραλίες μας».

Αν και όπως είπε, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει άμεσες λύσεις σε κάποια θέματα, όπως το διάταγμα για 8μηνη εργασία και για επαναπρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού, «δεν μπορεί μια ολόκληρη τουριστική βιομηχανία να επαφίεται η σωστή λειτουργία της στην καλή θέληση του εκάστοτε Υπουργού ή λειτουργού ή Δημάρχου».

Χαρακτήρισε επίσης «ανεπίτρεπτο» να δίνονται συμβουλές στο κοινό να αποφεύγει τις μεσημεριανές ώρες να πηγαίνει στις παραλίες και να προτιμά τις πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες, τις ώρες δηλαδή που δεν εργάζονται οι ναυαγοσώστες, αφού τα πόστα είναι επανδρωμένα από η ώρα 10:00 μέχρι η ώρα 17:00.

«Πέρσι κανένας θάνατος δεν σημειώθηκε σε πόστο ναυαγοσώστη εν ώρα εργασίας. Αντίθετα είχαμε το τραγικό πέρσι να έχουμε θάνατο στη Λάρνακα η ώρα 18:05 και είχαμε θάνατο στην Πάφο μια μέρα αφότου έκλεισαν τα πόστα», είπε ο κ.Παλλήκαρος τονίζοντας πως «μιλούμε για ζωές και η ζωή δεν μετριέται με λεφτά».

Υπενθυμίζοντας ότι οι ναυαγοσώστες εργάζονται από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος των Ναυαγοσωστών είπε πως αν πράγματι θέλουμε χειμερινό τουρισμό, θα πρέπει τα πόστα των ναυαγοσωστών να παραμείνουν επανδρωμένα και τους χειμερινούς μήνες.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος της Ναυαγοσωστικής Ομάδας Λεμεσού, Πανίκος Αραβής δήλωσε πως «είναι ανεπίτρεπτο να εργαζόμαστε ως ανειδίκευτοι εργάτες» και κάλεσε τους αρμόδιους να δώσουν λύση στο πρόβλημα που για χρόνια αντιμετωπίζουν οι ναυαγοσώστες, ενώ υπογράμμισε τους κινδύνους για τους λουόμενους όταν κλείνουν τα πόστα των ναυαγοσωστών.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το ωράριο δεν είναι επαρκές, υπάρχουν λουόμενοι οι οποίοι έρχονται τις πρωινές ώρες και υπάρχουν και λουόμενοι οι οποίοι έρχονται αργά τα απογεύματα. Αυτοί οι συνάνθρωποι μας και οι οικογένειες τους δεν έχουν καμία προστασία ενόσω βρίσκονται στις παραλίες», συμπλήρωσε.

Ο κ.Αραβής ζήτησε όπως άμεσα γίνει επέκταση του ωραρίου, υποδεικνύοντας ότι τους τέσσερις μήνες που δεν εργάζονται οι ναυαγοσώστες (Δεκέμβριος –Μάρτιος), λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα το οποίο δεν έχει μεγάλη διαφορά από τις κανονικές απολαβές τους.

Όπως είπε «θέλουμε να γίνει κάποιος διακανονισμός ούτως ώστε με την κατοχύρωση του επαγγέλματος, να μπορούμε να εργαστούμε και τους 12 μήνες, αφού δεν υπάρχει σπατάλη, τα χρήματα που θα ξοδεύονται θα είναι σχεδόν τα ίδια».

Ο εκπρόσωπος των ναυαγοσωστών της Λεμεσού ανέφερε ακόμη πως με την κατοχύρωση του επαγγέλματος «προέχει να γίνει σχέδιο ασφάλισης των ναυαγοσωστών και αποταμίευση σε Ταμείο Προνοίας, όπως και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες» και τονίζοντας πως «η αδικία είναι κατάφορη πάνω στους ναυαγοσώστες εδώ και πάρα πολλά έτη», εξέφρασε την ελπίδα για θετική ανταπόκριση από την Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο κ.Αραβής έθεσε και θέμα αντικατάστασης του εξοπλισμού των ναυαγοσωστικών ομάδων, αναφέροντας δε ότι, ειδικά τα σκάφη είναι πλέον «εντελώς ακατάλληλα».

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας των ναυαγοσωστών πραγματοποιήθηκε στις 8:30 το πρωί, ώστε οι ίδιοι να βρίσκονται έγκαιρα στα πόστα τους στις 10:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα