Κατρούγκαλος: Στο πλευρό της Κύπρου ο διεθνής παράγοντας

Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να αντιμετωπίζουμε με ηρεμία τις όποιες εξελίξεις και να μην βοηθούμε την άλλη πλευρά, που βρίσκεται πραγματικά σε στρατηγικό αδιέξοδο, να δημιουργεί συνθήκες έντασης», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με τις κινήσεις της Άγκυρας, με αφορμή την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Πρέπει με ιδιαίτερη νηφαλιότητα να βλέπουμε τις τουρκικές κινήσεις για δύο λόγους: πρώτον, διότι δεν αποτελούν κάτι νέο -είναι συνήθης πρακτική της Άγκυρας να αμφισβητεί δικαιώματα

που το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία- και δεύτερον, επειδή για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά είναι τόσο απομονωμένη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Όχι απλώς αναγνωρίζεται στα χαρτιά το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει στην εξόρυξη στα οικόπεδα που έχει στην κυριαρχία της, αλλά σύσσωμος ο διεθνής παράγοντας είναι παρών, με κάθε πιθανό διπλωματικό ή ακόμη και στρατιωτικό τρόπο, στην περιοχή. Σήμερα, για παράδειγμα, επισκέπτεται την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της εξόρυξης, θα πρέπει να θεωρείται εθνική επιτυχία «το γεγονός ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται με τόσο πανηγυρικό τρόπο και σε καθεστώς ουσιαστικά πλήρους διπλωματικής απομόνωσης της τουρκικής πλευράς».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε, δε, ότι η συζήτηση για το Κυπριακό, σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, «έδειξε ότι μολονότι η πολιτική αντιπαράθεση σε άλλα σημεία είναι έντονη -και δικαίως- με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, στο θέμα αυτό υπάρχει πράγματι μία εθνική μετωπική στάση από όλες τις δυνάμεις της Βουλής».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τους αγωγούς που θα περάσουν από το ελληνικό έδαφος, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός σημείωσε: «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική θέση της χώρας και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα ότι μπορούμε να μιλάμε με χώρες, οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους [...]. Έχουμε σχεδιασμό να φιλοξενήσουμε στο έδαφός μας αγωγούς από όλες τις πλευρές. Πιο προχωρημένες συνθήκες αφορούν τον TAP, ταυτόχρονα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις της ΕΕ και με τη Ρωσία για τον South Stream, σχεδιάζουμε σε κάθε περίπτωση τον κάθετο που θα περνάει από την Ελλάδα και θα προχωρά προς τον Βορρά- προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία».

ΠΗΓΗ: Energypress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα