Κ.Χατζηγιάννης: Δικαίωμα παιδιών και εφήβων στον βραδινό ύπνο

Η παρούσα αναφορά μου σχετίζεται άμεσα με το δικαίωμα των παιδιών και των εφήβων μας στον βραδινό ύπνο και στη βραδινή ξεκούραση. Επειδή αρκετοί, όταν θέλησα, τόσο εντός Βουλής όσο και εκτός Βουλής, να αναφερθώ στο καίριο για εμένα και για την κοινωνία των πολιτών ζητούμενο στην εποχή μας, δηλαδή στο δικαίωμα των παιδιών και των εφήβων για βραδινή ξεκούραση και βραδινό ύπνο, με κορόιδευαν και με ειρωνεύονταν, για αυτόν τον λόγο

υποχρεώθηκα να προβώ στη γραπτή αυτή εισήγησή μου.

Εκτιμώ πως στην εποχή μας τα παιδιά μας δεν τα μεγαλώνουμε, αλλά τα εξαντλούμε με ατέλειωτες ώρες κούρασης σε διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες με το τέλος της εφηβείας τους και με την έναρξη των φοιτητικών χρόνων αποδεικνύεται πως ήταν άστοχες, άσκοπες και μόνο συνέπειες κόπωσης είχαν για τα παιδιά και τους εφήβους στις πλείστες των περιπτώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους οφείλουμε ως πολιτικοί και ως πολίτες να πάψουμε να εθελοτυφλούμε ως προς τον χαμένο χρόνο των παιδιών μας και, επιτέλους, να ιεραρχήσουμε ανάλογα με την ηλικία, ανάλογα με τις κλίσεις, με τα ενδιαφέροντα, με τις γνώσεις που έχουν τα παιδιά μας στο τι ως Πολιτεία κι ως γονείς/κηδεμόνες πρέπει να τους προσφέρουμε, ώστε να είναι ποιοτικό και προς όφελος της πνευματικής και της κοινωνικής τους ανάπτυξης. Ποιοτικές γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες συνάδουν άρρηκτα με τον βραδινό χρόνο ξεκούρασης και χαλάρωσης των παιδιών και των εφήβων.

Είναι αδιανόητο ένα παιδί, ένας έφηβος, να ταλανίζεται από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή 7:30 με 1:05 και 1:35,να ακολουθεί μετά το πρόγραμμα ενός δεύτερου και ενός τρίτου σχολείου, δηλαδή των φροντιστηρίων, των αθλητικών του δραστηριοτήτων και των όποιων άλλων δραστηριοτήτων και να μπαίνει στο σπίτι του η ώρα 10 το βράδυ και πολλές φορές η ώρα 11:00. Δεν φτάνει αυτό, τα περισσότερα των παιδιών μας ακολουθούν το πρόγραμμα ενός τέταρτου σχολείου, του προγράμματος του Σαββάτου σε φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες.

Ας αναλογιστούμε όλοι μας τις βαρύτατες ευθύνες μας έναντι των παιδιών μας και των εφήβων μας. Όσοι αμφισβητούν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι σωματικά, πνευματικά και ψυχικά εξαντλητικότατο, τους προκαλώ για μία εβδομάδα να ακολουθήσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Εάν το αντέξουν, ας στηρίξουν αυτό το απάνθρωπο έγκλημα που τεκταίνεται εις βάρος των παιδιών και των εφήβων μας από εμάς τους ίδιους τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεν βγάζουμε νέους από τα σχολεία, βγάζουμε γερασμένους «νέους», κουρασμένους, χωρίς διάθεση για ζωή. Ας γίνει και στην Κύπρο έρευνα στα σχολεία μας, κατά πόσο οι μαθητές μας είναι είτε ευτυχισμένοι είτε δυστυχισμένοι από αυτά τα προγράμματα.

Συνεπώς, ας δούμε επιτέλους την αλήθεια στα μάτια και ας προβούμε στις δέουσες ενέργειες, ώστε να περιορίσουμε τις δραστηριότητες των παιδιών μας στον χρόνο που πραγματικά να μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε εκείνες τις δραστηριότητες που θα προβούν ωφέλιμες για αυτά στο μέλλον και θα τα κάνουν ευτυχισμένα.

Είναι αδιανόητο τα παιδιά μας έξι ημέρες της εβδομάδα, μαζί με το ένα τέταρτο της κάθε νύχτας να είναι μέσα στα σχολεία, μέσα στα φροντιστήρια, μέσα σε ποικίλες δραστηριότητες, μέσα στους δρόμους, μέσα στα καυσαέρια, μέσα στην ψυχική και την ψυχολογική πίεση.

Ένα οργανωμένο πρόγραμμα των παιδιών και των εφήβων ως προς τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες που πρέπει να αποκτούν, σε συνδυασμό με τον βραδινό ύπνο είναι αυτό που ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τις οκτώ το βράδυ, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου μελέτης. Επίσης, το Σαββατοκύριακο πρέπει να είναι ελεύθερο για τα παιδιά και για τους εφήβους, ώστε να δίνεται χρόνος για επαναλήψεις, αλλά κυρίως για οικογενειακή επικοινωνία.

Καλώ όσους και όσες συμπορεύονται με τις απόψεις αυτές, να στηρίξουν μία πορεία ποιοτικής ζωής για τα παιδιά και τους εφήβους μας.

*Δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης - Βουλευτής Αμμοχώστου

Keywords
Τυχαία Θέματα