ΚΕ: Αναμένουμε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση των ΜΜΕ.

Στην εναρκτήρια δήλωση του κατά την Ενημέρωση του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί την πρόκληση νέων τετελεσμένων, εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Αγίου Δομετίου αυτήν τη φορά.  Το απόγευμα της Δευτέρας, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ

μικρό κλιμάκιο του, εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί  σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της προαναφερθείσας εγκατάστασης.

Πρόκειται για ακόμη μια απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο.  Η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιστατικό ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης.  Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Ειρηνευτική Δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα χθεσινά γεγονότα.

Τονίζουμε τη σοβαρότητα της παραβίασης, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα ευρωτουρκικά.  Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, οι οποίοι απορρέουν κυρίως από το Ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28.

Η COP28 επικεντρώνεται στην υλοποίηση υφιστάμενων πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού. Κατά τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη COP27 στην Αίγυπτο σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, με σημαντικές πρωτοβουλίες και διακηρύξεις που στοχεύουν στην εντατικοποίηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και ως εκ τούτου στη φετινή σύνοδο θεωρείται ως υψίστης σημασίας να αναληφθούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που είχαν τεθεί και να επιτευχθεί ισορροπημένη πρόοδος σε όλα τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα αρχίσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τη 12η Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ, που θα ξεπεράσει τους 70.000 αξιωματούχους και απεσταλμένους, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΑΕ. Παρών αναμένεται να είναι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι μια περιοχή που θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει τα βήματα υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή που παρουσιάστηκε στο περιθώριο της περσινής Συνόδου COP27.

Τα κύρια σημεία που θα συζητηθούν στην COP28 είναι η επιτάχυνση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικών φορέων και κοινωνιών των πολιτών, σημεία τα οποία η χώρα μας στηρίζει πλήρως, σε συνάρτηση και με το κείμενο συμπερασμάτων που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε στις 17 Οκτωβρίου.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από τις κλιματικές διαπραγματεύσεις COP28 , αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αφαιρέσει δισεκατομμύρια από την παγκόσμια οικονομία, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να πλήττονται περισσότερο, με τις εκτιμήσεις ότι οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής μείωσαν κατά 6,3% την παγκόσμια οικονομική παραγωγή το προηγούμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό.

Τα νούμερα αντικατοπτρίζουν τόσο τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - όπως οι διακυμάνσεις στη γεωργία και την μεταποίηση, καθώς και τη μειωμένη παραγωγικότητα λόγω υψηλών θερμοκρασιών - καθώς και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμματικών θέσεων του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας καθώς και για την προαγωγή της συμμετοχικής Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα diakivernisi.gov.cy.

Μέσω της ιστοσελίδας αυτής, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις πολιτικές αποφάσεις και μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση, το diakivernisi.gov.cy θα λειτουργεί ως το κεντρικό ψηφιακό σημείο αναφοράς δράσεων και πολιτικών της Κυβέρνησης.  Στο παρόν στάδιο,  οι Πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για το πακέτο μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς και για τα Σχέδια Δράσης για το έτος 2024 των Υπουργείων και Υφυπουργείων, όπως έχουν παρουσιαστεί και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Το diakivernisi.gov.cy θα εξελίσσεται διαρκώς , θα επικαιροποιείται και θα ενισχύεται με στόχο να καταστεί μια ψηφιακή πύλη αμφίδρομης επικοινωνίας της Κυβέρνησης με την κοινωνία.  Επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να συμβάλει στην ενίσχυση σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να προωθήσει την οικοδόμηση ενός πιο διάφανου, υπεύθυνου και συμμετοχικού κράτους.

Ως Κυβέρνηση χαιρετίζουμε την ομόφωνη ψήφιση σε νόμο, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον διορισμό και τις αρμοδιότητες Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Ο/η Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά θέματα θα αναλάβει τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας.  Λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η συνολική εποπτεία, η προετοιμασία και διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας θα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του/της Υφυπουργού που θα έχει τη συνολική πολιτική εποπτεία, καθώς επίσης και την πολιτική εκπροσώπηση σε όργανα και θεσμούς, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Στοχεύουμε σε ακόμα μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία, οι έξι μήνες της οποίας θα αποτελέσουν ορόσημο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ. Ο καταρτισμός ενός φιλόδοξου, συγκεκριμένου και ρεαλιστικού πλάνου προτεραιοτήτων θα συμβάλει σε μια επιτυχημένη Προεδρία που θα ενισχύσει περισσότερο το όραμα για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση των αρχών και αξιών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Καλούμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει σε νόμο το συντομότερο δυνατόν και τη σύσταση του Υφυπουργείο Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης που βρίσκεται ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη στη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού.  Η συστέγαση υπηρεσιών σε ένα Υφυπουργείο θα έχει πολλαπλά οφέλη όσον αφορά τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των Τμημάτων και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί για την Κυβέρνηση πυλώνα προτεραιότητας και ο μέχρι σήμερα μεθοδικός και αποδοτικός σχεδιασμός που υλοποιείται αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί.  Συγκεκριμένα, έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των εξεταστών της Υπηρεσίας Ασύλου, με αποτέλεσμα η διαδικασία εξέτασης να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριών μηνών, σε σύγκριση με μέχρι και 21 μήνες που ίσχυε στο παρελθόν και πλέον εξετάζονται πέραν των 2.200 αιτήσεων μηνιαίως, σε σχέση με 1.200 που εξετάζονταν στην αρχή του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τους γενικότερους αριθμούς αποχωρήσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, ο συνολικός αριθμός, ανήλθε σε 9.300, σε σύγκριση με 5.800 αποχωρήσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (αύξηση περίπου 60%), ενώ οι νέες αιτήσεις ασύλου την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2023 έχουν μειωθεί περί του 50%, δηλαδή 7.700 περίπου, σε σύγκριση με 15.200 αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών, σε μια περίοδο που στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι αριθμοί είναι αρνητικοί. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, την ίδια ώρα που στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση 19% στις αφίξεις, στην Κύπρο παρατηρείται μείωση 33%.

Η θετική εικόνα, που για πρώτη φορά σημειώνει το ισοζύγιο αφίξεων – επιστροφών, εκτιμούμε ότι θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με τη σύσταση του Υφυπουργείου.  Καλούμε , γι’ άλλη μια φορά, τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ενστερνιστεί την υψηλή ιεράρχηση που πρέπει να τεθεί η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν την εξέταση του νομοσχεδίου».

Διαβάστε επίσης: ΚΕ: Αναμένουμε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης
 

Keywords
Τυχαία Θέματα