ΚΕ: Aποφυγή άτακτου Brexit η θέση της Κύπρου

Για παράταση του Brexit, χωρίς όμως να ξεπεραστεί η ημερομηνία των Eυρωεκλογών, και υπό τον όρο της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης, με απόφαση των 27, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι έστω και τώρα θα πρέπει, με ένα τρόπο συνεννόησης, να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί και εκείνο που ζητά η βρετανική κυβέρνηση και να υπάρξει

μια συμφωνία, ώστε να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες και απρόβλεπτες συνέπειες αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και το θέμα που κυριαρχεί στις εργασίες της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ, είναι και πάλι η αποχώρηση του ΗΒ, το Brexit”, δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Όπως είπε “υπάρχουν βεβαίως άλλες δύο θεματικές, αλλά όσον αφορά το Brexit, έχει υποβληθεί ένα αίτημα παράτασης από την Πρωθυπουργό του ΗΒ κ. Μέι, σε σχέση με την προκαθορισμένη ημερομηνία αποχώρησης που είναι η 29η Μαρτίου", σημειώνοντας ότι "θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου, και αυτό εξαιτίας των Ευρωεκλογών".

Πρόσθεσε ότι "εξετάζεται να δοθεί κάποια παράταση, το αργότερο μέχρι τις Ευρωεκλογές και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα νομιμότητας των Ευρωεκλογών αν εκκρεμεί ακόμα η αποχώρηση του ΗΒ”.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "πρέπει να ληφθεί και θα ληφθεί απόψε μια πολιτική απόφαση και είναι κοινή θέση και επιδίωξη των δύο πλευρών να γίνει αποχώρηση με συμφωνία".

"Θα ληφθεί απόφαση για μια παράταση, δεδομένου βεβαίως ότι θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο του ΗΒ η Συμφωνία που έχει επιτευχθεί και βεβαίως θα επαναβεβαιωθεί από τους 27, οι οποίοι έχουμε μια κοινή θέση ότι η Συμφωνία που έχει καταλήξει η ΕΕ και το ΗΒ είναι αδιαπραγμάτευτη - είναι σημαντικό να υπάρχει μια ενιαία θέση, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει και μια απόφαση για να τερματιστεί αυτή η αβεβαιότητα”, κατέληξε ο κ. Προδρόμου σε σχέση με το Brexit.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το ενδεχόμενο νέας απόρριψης από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης

ο κ. Προδρόμου απάντησε: “Μιλάμε βέβαια για πρόβλεψη. Απευχόμαστε όλοι να υπάρξει νέα απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο, ωστόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί θα πρέπει μέχρις εσχάτων να γίνουν προσπάθειες να αποφευχθεί αποχώρηση χωρίς συμφωνία".

"Είναι κοινή ομολογία όλων ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνο για όλους - και για τις δύο πλευρές", είπε.

"Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι έστω και τώρα θα πρέπει με ένα τρόπο συνεννόησης, με την απαραίτητη συνεννόηση να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί και εκείνο που ζητά η βρετανική κυβέρνηση και είναι συνεπαγόμενο της λαϊκής ετυμηγορίας στη Βρετανία, αλλά να υπάρξει και μια συμφωνία ώστε να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες και απρόβλεπτες συνέπειες αποχώρησης χωρίς συμφωνία”, τόνισε.

Σε σχέση με την υπόλοιπα ατζέντα της Συνόδου, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχουν άλλες δύο θεματικές ενότητες και η μία είναι αυτή της απασχόλησης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, η οποία θα απασχολήσει την αυριανή ολομέλεια και στην οποία θα μετάσχει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι".

"Είναι λοιπόν η έγκριση των προτεραιοτήτων της ετήσιας επισκόπησης ανάπτυξης, αλλά και το σχέδιο του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου" και "πρόκειται για θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενιαία αγορά, την εμπορική πολιτική και την αποτροπή αθέμιτων από τρίτες χώρες, οι οποίες κάποτε πλήττουν το ευρώ”, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

“Ταυτόχρονα μέρος των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η αναφορά στην κλιματική αλλαγή και τα όσα πρέπει να γίνουν, στην παραπληροφόρηση - είναι ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ενόψει ευρωεκλογών και της προσπάθειας να αποτραπεί η οποιαδήποτε δόλια ανάμιξη με βάση την εμπειρία του παρελθόντος”, συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι "επίσης είναι πάντα στην ατζέντα και η μετανάστευση”.

“Τέλος, η τρίτη ενότητα, το θέμα που θα απασχολήσει το δείπνο εργασίας απόψε είναι η εξωτερικές σχέσεις και ειδικότερα η προετοιμασία της συνόδου κορυφής ΕΕ - Κίνας που θα γίνει στις 9 Απριλίου ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της ένωσης και την Κίνα και βεβαίως εδώ υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από αυτό το θέμα διότι η ΕΕ πλέον καταγράφει και υπολογίζει την Κίνα ως ένα στρατηγικό ανταγωνιστή, δεν έχει η ΕΕ τις πολιτικές και την προσέγγιση μέτρων τα οποία βλέπαμε κάποτε από τις ΗΠΑ, αλλά η ΕΕ θέλει να δει ότι θα υπάρχουν σχέσεις αμοιβαιότητας με τον μεγάλο αυτό εταίρο και ότι θα υπάρξουν ισορροπημένες πρακτικές στις εμπορικέ συναλλαγές", δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

"Ειδικότερα επιζητείται η αμοιβαιότητα με την ανάληψη κάποιων ευθυνών από την πλευρά της Κίνας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή την ασφάλεια στα δίκτυα, όπως το 5G, τις εμπορικές πρακτικές κ.ο.κ." είπε ο Εκπρόσωπος.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει καταθέτοντας και τις δικές μας θέσεις, της κυπριακής κυβέρνησης σε όλα αυτά τα ζητήματα και παρακολουθώντας ιδιαίτερα την εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά το Brexit”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα