ΚΕ: Εντατικές διαβουλεύσεις ενόψει συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας

Εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται ενόψει της συνάντησης των αρχηγών κρατών της ΕΕ με την Τουρκία την Κυριακή, ενώ σε συνεχή διαβούλευση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία με τις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης για την αυριανή συνάντηση με θέμα τη Διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει δύο προσχέδια σε σχέση με τη Δήλωση της Κομισιόν και η Λευκωσία θα αναμένει μέχρι αύριο να δει πώς θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις

αυτές και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, στη Μάλτα, ο Εκπρόσωπος κληθείς να αναφερθεί στην αυριανή Σύνοδο στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό, καθώς επίσης και στη Δήλωση που θα εκδοθεί μετά τη Σύνοδο, είπε ότι «πρόκειται για μια σημαντική Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο Μεταναστευτικό".

“Όντως υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για τη Δήλωση που θα ακολουθήσει της κοινής αυτής συνάντησης ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες, τόσο με το Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής όσο και με το Γραφείο του Προέδρου του Συμβουλίου, έτσι ώστε μέσα από το Κείμενο να διασφαλίζονται ξεκάθαρα οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας,” σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, έγινε ανταλλαγή απόψεων και καθορίστηκε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν κατά τη διάρκεια της αυριανής Συνόδου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι δεν θα συναινέσει σε άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία εάν αυτή δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι αυτό «δεν είναι θέση μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεστε ότι κάθε ενταξιακή πορεία ενός κράτος είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και για να προχωρήσει χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών.”

Την ίδια στιγμή, εξήγησε, η κάθε ενταξιακή πορεία διέπεται από ένα Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, που είναι η ‘Βίβλος’ της ενταξιακής πορείας της κάθε χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του 2005 στο οποίο έχει συμφωνήσει και η ίδια η Τουρκία, προνοούνται πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις από πλευράς Τουρκίας όσον αφορά το θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων, πρόσθεσε.

“Υπάρχουν, την ίδια στιγμή, και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για παράδειγμα, το 2006, υπάρχει επίσης η Δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2009 που αφορά συγκεκριμένα κεφάλαια και, άρα, εναπόκειται στην Τουρκία και μόνο αν επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως θα αλλάξει το προσχέδιο της Κομισιόν, ο Εκπρόσωπος είπε «σίγουρα θα αλλάξει διότι είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες, συζητούμε επί του συγκεκριμένου προσχεδίου, έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, έχουν μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει δύο προσχέδια σε σχέση με τη Δήλωση και θα αναμένουμε μέχρι αύριο να δούμε πώς θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις αυτές και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα